Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Ali İhsan Köktürk, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Hüseyin Çelik’in Zonguldak ziyaretinde yaptığı açıklamaları değerlendirdi.

Milletvekili Köktürk, Genel Başkan Yardımcısı Çelik’in, “Sizler, ‘Büyükşehir olmak istiyoruz’ dediniz. Sayın Köksal Başkanımız bunu daha önce dile getirdi. ‘Acaba Bartın ve Karabük’ü birleştirerek bir büyükşehir olabilir miyiz?’ diye bir şey attı ortaya. Bu noktada onlarında yine vilayet olarak kalmalarını söyledi. Tabii bugüne kadar hayata geçmiş bir model. Zaten Bartın-Karabük sizden ayrıldı. Onlar bağımsızlıklarını alıncaya kadar bir hayli gayret gösterdiler. Tekrar aynı çatı altına gelmek isteyeceklerinden emin değilim. Kesinlikle gelmezler. Ama burada bir alternatif kalıyor. Başbakan’ın tavsiyesine herkes kulak verecek. Maalesef bu şehirde doğurganlık sayısı da fazla değil. 600 bin civarında nüfusunuz var ve ciddi bir hamleyle bu sonuca ulaşabilirsiniz. Aslında 5 çocuk fena değildir” sözlerine de tepki gösterdi.

Çelik’in Zonguldak sorunlarının çözümü konusundaki tavsiyelerinin çarpıcı değil, oldukça şaşırtıcı olduğunu belirten Köktürk, “Sayın Çelik; Zonguldak’a akıl değil, yatırım lazım… AKP kaldığı sürece Zonguldak’ta doğacak 5 çocuk, Zonguldak’ın değil, Çorlu’nun, Silivri’nin, Bursa’nın nüfusunu artırır” dedi.

“ÇELİK’İN TAVSİYELERİ ÇARPICI DEĞİL, AMA OLDUKÇA ŞAŞIRTICIDIR”

“Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in Zonguldak sorunlarının çözümü konusundaki tavsiyeleri çarpıcı değil, ama oldukça şaşırtıcıdır… Zonguldak’ın büyükşehir olabilmesi için 5 çocuk önerisinde bulunmak, Türkiye gerçeklerinin farkında olmamaktır… Devletin resmi rakamlarına göre, ülkemizde çalışanların (Zonguldak’ta da) yüzde 46’sı asgari ücret düzeyinde gelire sahiptir… Net, 773 TL düzeyindeki asgari ücretle 5 çocuğun nasıl büyütüleceğini, nasıl okutulacağını ve nasıl iş sahibi yapılacağını Sayın Çelik’e sormak gerekir? AKP kaldığı sürece Zonguldak’ta doğacak 5 çocuk, Zonguldak’ın değil, Çorlu’nun, Silivri’nin, Bursa’nın nüfusunu artırır. Yine, ‘Zonguldak’ın ürettiğinin karşılığını alamaması şeklindeki söylemin külliyen yalan’ olduğu Sayın Çelik tarafından ifade edilmiştir. Ancak Zonguldak’ın genel bütçeye verdiğinin yarısını aldığına ilişkin rakamlar, devletin ve hükümetin resmi rakamlarıdır… Sayın Çelik, başta AKP iktidarının Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz olmak üzere; kendi iktidarlarının açıkladığı rakamları bilmiyorsa, bu onun bilgisizliği ve eksikliğidir… Başbakan adına Sayın Bakan Cevdet Yılmaz’ın bir soru önergemize verdiği yanıta göre; Zonguldak’ın 2011 yılında genel bütçeye verdiği; 1 milyar 372 milyon 958 bin TL’ye karşın genel bütçeden aldığı 773 milyon 246 bin TL’dir. Yine 2012 yılı için Zonguldak’ın genel bütçeden aldığı 787 milyon 81 bin TL’dir. Genel bütçeye verdiği 1 milyar 165 milyon 316 bin TL’dir. Dolayısıyla Sayın Hüseyin Çelik’e önerimiz bir daha Zonguldak programı yapmadan önce, Zonguldak’la ilgili genel rakamları AKP’nin ilgili Bakanlarından alması ve ondan sonra konuşmasıdır…”

“ZONGULDAK HALKININ KALDIRILMASINA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”

“Yine, Sayın Çelik’in ‘Zonguldak ve Ereğli Belediyelerinin CHP’li olması hiçbir anlam ifade etmez’ açıklaması da talihsiz bir beyandır… Sayın Çelik, şantaj kokan bu beyanı vermeden önce geçtiğimiz dönem 5 yıl AKP’de kalan Zonguldak Belediyesi için AKP’nin ne yaptığını açıklamalıdır… Zonguldak Belediyesi için tartışılan, ancak bugün değil, 5 yıl önce de var olan bu sorunların çözümü için AKP iktidarının hangi çözüm yollarını yaşama geçirdiğini Zonguldak halkına izah etmelidir… Tek başına iktidar olduğu bir dönemde 5 yıl Zonguldak Belediyesi’ne sahip olan, ancak bu sorunların çözümü için bırakın genel bütçeden katkıyı, olağan normal çabaları bile esirgeyen AKP sözcüsünün Zonguldak Belediyesi’nden şikayet etme hakkı yoktur… Zonguldak ve Ereğli’nin CHP’li belediyeleri tüm bunlara karşın, büyük alt yapı hizmetlerine girişmişlerdir… Alt yapının bitmesinden sonra da önümüzdeki süreçte de yol sorunu da dahil olmak üzere üst yapı çalışmalarını halkımıza olan sorumluluğumuzun gereği olarak yerine getireceklerdir… Ayrıca, Cumhuriyet Halk Partisi, Zonguldak’a yapılan hizmetlerden hiçbir zaman rahatsız olmamıştır… Cumhuriyet Halk Partisi’nin rahatsızlığı Zonguldak’a hizmet getirilmesi değil, hizmet götürüyoruz söylemi arkasında Zonguldak halkının kandırılmasıdır… CHP, Zonguldak’ın çıkarlarının kararlı takipçisidir ve halkımızın kandırılmasına hiçbir zaman müsaade etmeyecektir…”

“BÖLÜCÜBAŞI İLE BİRLİKTE BOL MUHABETLER

VE İYİ PAZARLIKLAR DİLİYORUZ”

“Yine, Sayın Hüseyin Çelik, müteahhit faciasından dem vururken, bu müteahhitlerin kendi iktidarları tarafından korunup kollandığını unutmuştur. Söz konusu müteahhitlerle ilgili Ulaştırma Bakanına vermiş olduğumuz soru önergemizin aradan geçen sürede niye yanıtlanmadığını Sayın Çelik’e soruyor ve hatırlatıyoruz… Keza, kaçak ocaklardan dem vuran, ‘sağı-solu fareler gibi oymaktan’ söz eden ve TTK’ya atıfta bulunan Sayın Çelik’e 2011 yılı genel seçimler öncesinde milletvekilleri tarafından verilen TTK’ya işçi alma sözünü, gereğinin neden yerine getirilmediğini de sormak isteriz… Sayın Genel Başkanımızın Kanal İstanbul Projesi ile ilgili eleştirilerini anımsatarak, Hüseyin Çelik’in yaptığı benzetme son derece yakışıksız ve seviyesiz bir üsluptur. Son derece uygun düşmekle birlikte böyle bir üsluba karşılık aynı seviyeye düşmemek için ‘aynaya bak’ demiyoruz, ancak kullandığı cümleleri kendisine aynen iade ediyoruz. Yine Hüseyin Çelik’in önceki Genel Başkanımıza yönelik söylemleri, kötü ruh halini açıkça ortaya koymaktadır… Böyle bir ruh hali karşısında söylenebilecek tek söz, ‘CHP’ye ve CHP’lilere laf atmak hakkın ve haddin değil, hadi işine!’ sözüdür… En son noktada bölücübaşı Öcalan’la ilgili söylediği, ‘Öcalan’ın söylediği doğru varsa, doğru diyeceğiz’ sözü için Sayın Çelik’e, Sayın Başbakan’a, Öcalan’la hayırlı alışverişler ve bol muhabbetler diliyoruz. Ancak, Cumhuriyet Halk Partisi’nin ülkemizin ulusal çıkarları dışında hukuk dışı hiçbir pazarlığa alet olmayacağını da bir kez daha hatırlatıyoruz…”

Editör: Pusula Gazetesi