Atatürk Anıtı önünde dün sabah saat 09.00´daki törene; Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Yalçın Enç, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Harp Malulü, Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Ereğli Şubesi Başkanı Mehmet Ali Demirdüyen, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları, vatandaşlar ve askeri erkan katıldı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Harp Malulü, Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Ereğli Şubesi Başkanı Mehmet Ali Demirdüyen yaptı. Demirdüyen konuşmasında, Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü´nün, Türkiye´ de yaşayan herkesin ortak değeri olduğunu söyledi. Demirdüyen, "1915 Çanakkale savaşı Türk Tarihinin dönüm noktalarından birisidir. 98’inci yıldönümünün de ÇanakkaleZaferi Türk devletinin ve bu vatanda yaşayanların en büyük ortak değerlerindendir. Çanakkale, bütün Türk Milletinin nabzının hep birlikte attığı binlerce şehidin kefensiz yattığı yerdir. Bugün Çanakkale Savaşı´nın milletimiz için ne manaya geldiğini herkes iyi bilmelidir" dedi.

İkinci tören ise, Erdemir Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Ereğli Lisesi Müdürü Mahir Ersöz, Çanakkale Savaşı’nın 1’inci Dünya Savaşı’nın en önemli ve hassas bölümünü oluşturduğunu söyledi. Çanakkale Zaferi’nin her zaman hafızalarda canlı kalacağını belirten Ersöz, “Bu büyük olay, dünya tarihinde bir dönüm noktası olmuş, Türk Ulusu kazanılan zaferle birlikte, tarihin akışı üzerinde, belirleyici bir rol oynamıştır. Ordumuzu zafere taşıyan Mustafa Kemal gerçeğini ortaya çıkaran Çanakkale savaşları, millet olma tohumlarının atılarak, Kurtuluş Savaşı´nın kazanılmasına zemin hazırlayan, prestij ve azim mücadelesidir” dedi.

Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı tarafından hazırlanan ve Üsteğmen Ömer Öziş tarafından sunulan, Çanakkale Savaşı´nın tarihsel arka planı ve savaşın askeri açıdan stratejik-taktik aşamalarının anlatıldığı sunumun ardından Ereğli Lisesi tarafından “Çanakkale Geçilmez” adlı gösteri gerçekleştirildi. Gösterinin son bölümünde öğrenciler tarafından Türk Bayraklarının açılması ve bir kız öğrencinin Atatürk posteri ile sahnede yer almasını salonu dolduranlar ayakta alkışladı. Tarihi zaferin dehası olarak gösterilen Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün tören boyunca isminin ise sadece son bölümde dile getirilmesine ise bazı vatandaşlar törenin ardından tepki gösterdi.

İlçe genelinde düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere protokol üyeleri tarafından çeşitli hediyeler verildi. Programda, Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, AK Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Yalçın Enç, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, siyasi parti, sivil toplum örgütü, kamu kurum temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler hazır bulundu.
Editör: Pusula Gazetesi