Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski Başkanı, AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi´nde Star Madencilik’in galeri açtığı maden ocağında degaj patlaması sonucu meydana gelen kazayla ilgili ilk kez konuştu.

Milletvekili Toptan, yaşanan bu üzücü olayla ilgili kendisinin de anlam veremediği bir takım önemli şeylerin olduğunu belirterek, “Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin ve Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı iş güvenliği müfettişlerinin vermiş oldukları sayısız rapora karşılık niye yeteri kadar önlem alınmadığını anlamakta güçlük çekiyorum” dedi.

Taşeron sisteminin bir süre askıya alınması gerektiğini vurgulayan Toptan, konunun irdelenmesi ve kamuoyunu aydınlatacak kabul edilebilir bir açıklamanın yapılması gerektiğini söyledi.

“CEVABINI VEREMEDİĞİM BİR TAKIM ÖNEMLİ ŞEYLER VAR”

Yeraltı işçiliğindeki taşeronlaşmanın gözden geçirilmesi gerektiğini ve en azından bir süre askıya alınması gerektiğini vurgulayan AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, şunları söyledi:

“Şu anlaşılıyor ki, mevcut ihale sistemiyle yapılan ihalelerde işin ehlinden daha çok, en ucuz fiyatı verene ihale verildiği için, işin yürütülmesinden kaynaklanan sorunlar yaşanıyor. Bence öncelikle bunun gözden geçirilmesi ve bu konuda bir sonuca varılıncaya kadar da özellikle büyük bir tehlike anlamı taşıyan yeraltı işçiliğinde taşeronlaşmanın gözden geçirilmesi gerekir. Gerekiyorsa, o konudaki işlemlerin en azından bir süre askıya alınması gerektiğini düşünüyorum. Genel olarak değerlendirmem bu. Özel olarak değerlendirmem ise, benimde cevabını veremediğim bir takım önemli şeyler var. Bunların başında hem Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin, hem de Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı iş güvenliği müfettişlerinin vermiş oldukları sayısız rapora karşılık niye yeteri kadar önlem alınmadığını anlamakta güçlük çekiyorum. ‘O konunun irdelenmesi ve kamuoyunu aydınlatacak ve kabul edilir bir açıklamanın yapılması gerekir’ diye düşünüyorum.”

“MADEN İŞÇİLİĞİNDEKİ TAŞERONLAŞMADA CİDDİ SORUNLAR YAŞIYORUZ”

“Ortada bir rapor var. Bu raporda taşeron firmanın pek çok aksaklık ve eksiklikleri dile getirilmiş. ‘Bunların üzerine nereye kadar gidildi, neler yapıldı?’ bunların açığa çıkarılması lazım. Taşeronlaşmanın kaldırılması belki ikinci aşamada düşünülebilir, ama şu aşamada en azından bunların askıya alınması lazım. Yeraltı maden işçiliğinde taşeronlaşmada ciddi sorunlar yaşıyoruz. Neticede mevcut ihale sistemiyle bu yapılıyor. O nedenle bunun esaslı kurallara bağlanıncaya kadar askıya alınması gerekir.”

“GENELGENİN ZAMANLAMASI YANLIŞ”

TTK Kozlu Müessesesi’nde 8 işçinin hayatını kaybettiği üzücü olayın ardından TTK Genel Müdürü Burhan İnan imzasıyla, maaşına haciz işlemi uygulanan işçilerin bir yıl içinde bu haczi kaldırmamaları durumunda iş akitlerinin feshedileceği yönündeki genelgenin duyurulmasının yanlış olduğunu söyleyen Milletvekili Toptan, “Zamanlamada bir yanlışlık olduğu kesin. Belki doğrudur ve bazı kurumlar bunu yapıyor, ama zamanlama doğru olmadı. Kurumun bir sorumluluğu var mı, yok mu, bilmiyorum, ama zamanlama iyi olmadı” diye konuştu.

“İŞÇİ ALIMI ASKIYA ALINDI”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, TTK’ya işçi alımı ile ilgili olarak, “TTK’ya işçi alımı ile ilgili alınmış bir karar yok. Bununla alakalı organizasyonumuzu ve iş planımızı tekrar arkadaşlarımızla paylaşacağız” şeklindeki sözlerini hatırlattığımız Toptan, “Her şey askıya alınmış durumda. Sayın Bakan’ın açıklaması var ve en yetkili ağız o. Şu aşamada maalesef onun sözlerine ilave edebilecek bir şey yok” dedi.

Editör: Pusula Gazetesi