Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, Kozlu Maden Ocağı’nda meydana gelen degaj patlaması sonuncu 8 madencinin yaşamını yitirdiği bölgede incelemelerde bulundu.

Star Madencilik tarafından sürdürülen galeri açma çalışması sırasında ani kömür püskürmesi ve ortaya çıkan metan gazı nedeniyle 8 işçinin yaşamını yitirdiği maden ocağında 3 işçiye ulaşma çalışmaları devam ediyor. Göçük altında kalan işçilerden Yüksel Koca, Ahmet Şeker ve Hüseyin Kürekçi’ye ulaşma çalışmaları ise aralıksız devam ediyor. Cesedine ulaşılamayan işçilerinin gözü yaşlı aileleri ise işçilerin öldüğüne inanmak istemiyor.

TTK Genel Müdürü Burhan İnan incelemenin ardından yaptığı açıklamada, faciadan 4 dakika önce ölen işçilerden birisinin Gaz İzleme İstasyonu’nu arayıp metan oranını sorduğunu ve binde 4 olarak kendisine söylendiğini, bunun da çok olağan bir değer olduğunu ifade etti.

Kurum olarak madencilik biliminin emrettiği her şeyi yaptıklarını, bunun kaçınılmaz bir kaza olduğunu belirten İnan, açıklamasına şöyle devam etti:

MADENCİLİK BİLİMİNİN EMRETTİĞİ HER ŞEYİ YAPMIŞIZ

“Orada çalışan arkadaşımız kendi kişisel gazölçeri ile metanı ölçüyor. Bir de bizden teyit etmek üzere Gaz İzleme Servisimizi arıyor, ‘Burada metan ne görülüyor?’ diyor. Arkadaşımız da ‘Binde diyor. Çok olağan bir değer binde 4. Ancak 4 dakika sonra bu olay vuku buluyor.

Söylenenler doğru değil. Yönergeye göre kömür tabakası kesildiği zaman 7 metreden az olmamak üzere 3 sondaj yapılır. Biz 6 sondaj yapmışız ve 9 metre, 9,5 metre. Eğer 7 metreden az olmamak üzere yapılan 3 sondajdan gaz geliri olursa o zaman metrekareye 1 sondaj düşecek şekilde sondaj yapmanız lazım. Burada herhangi bir gaz geliri söz konusu olmamış. Yani 4 dakika öncesine kadar metan son derece olağan sınırlarda. Biz bunu belgelerle de ispatlayabiliriz. Dolayısıyla bu konuda bizim bir eksiğimiz yok. Kurum olarak yapılması gereken madencilik biliminin emrettiği her şeyi yapmışız. Fakat bu kaçınılmaz bir şekilde meydana gelmiş bir kaza. Biz bundan sonraki süreci yargıya ve idari soruşturmalara bırakalım”

KURUM OLARAK SON DERECE BİLGİLİYİZ

“Kimisi buna birikmiş gaz basıncının neden olduğunu, kimisi derinlik basıncının, kayaç basıncının neden olduğunu ileri sürüyor. Bazı görüşlere göre de her ikisi birlikte bu olayın nedeni. Ancak bunların hepsi de mekanizmayı tam olarak açıklayabilen teoriler değil. Halen teori düzeyinde. Literatürde bildiğimize göre bazen kesinlikle haber vermeden, hiçbir belirti vermeden bu olaylar meydana gelebiliyor. Bizim yaşadığımız tam öyle bir hadise. Biz bu konuda kurum olarak son derece bilgiliyiz. Bu olayları sıklıkla yaşadığımız için ne yapacağımızı çok iyi biliyoruz. Arkadaşlarımız disiplinli bir şekilde kurtarma çalışmalarına devam ediyor. Olayın yaşandığı 14 metre kesitindeki galeride herhangi bir bozulma, tahribat yok ancak 1500 ton civarındaki kömür parçacıkları 150 metrelik alana dağılmış durumda. Madenciliğin dünyanın en zor işlerinden bir tanesidir. Değerlendirme yapılırken bu göz ardı edilmesin, madenciye haksızlık yapılmasın.”

Editör: Pusula Gazetesi