Zonguldak Havaalanı’ndan başlatılan Zonguldak-İstanbul, Zonguldak Trabzon uçak seferlerinin devamının getirilmesi için Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası’nda toplantı düzenledi.

Toplantıya; Çaycuma Kaymakamı Hasan Yaman, Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, Saltukova Belediye Başkanı Adil Düzlü, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir, Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rıfat Sarsık, Zonguldak Havaalanı Müdürü Hasan Özşahin, Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Şükür Küçükali, işadamları ve oda başkanları katıldı.

Toplantının iki amacı olduğunu, bunlardan birinin Zonguldak Havaalanı’ndan başlatılan uçuşların devamının getirilmesi için destek verilmesi, diğerinin ise, endüstri bölgesine Zonguldaklıların da yatırım yapmasını istediklerini belirten Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, “Tüm Zonguldak’ı düşünerek katkılarınızı bekliyoruz” dedi.

Vali Erol Ayyıldız, toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

AYYILDIZ: “HAVAALANINA SAHİP ÇIKIN”

“Toplantımızın ana konusu, 2 ay önce seferlerini başlattığımız Çaycuma Havaalanımızın aktif halde tutulmasını sağlamak. Zonguldak’ımız 610 bin bir nüfusa sahip. Dolayısıyla bu nüfusla havaalanını aktif halde tutmamız çok kolay. Uçak seferlerini başlattık ve devam ediyor. Bu seferlerini başlatırken, maliyeti açısından da bir külfetin altına girdik. ‘Siz kar etmeyin, yeter ki bize bu hizmeti sunun’ dedik. Onlar da hesaplarını yaptılar ve bizden sadece maliyetini istediler. Fakat yine de istediğimiz seviyede olmadı. Kışın başlatıldığı için belki zaman itibariyle uygun olmadı, belki alışkanlığımız yok, belki de çok fazla gündemimize almadık. ‘Zarar ediyoruz’ deyince uçak şirketi, ‘zararın yüzde 30’unu biz üstlenelim’ dediler. Hem Kaymakam Bey, hem de Havaalanı Müdürümüz Hasan Bey, Bartın ve Karabük Ticaret ve Sanayi Odalarıyla görüşmeler yaptılar. Ticaret ve Sanayi Odaları belli bir bölümünü üstlendiler. O nedenle de Zonguldak merkezde de böyle bir toplantı tertip edildi. Sonuç olarak istediğimiz verimi elde edemedik. O nedenle Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odamızın da bu mükellefiyetin bir kısmına sahip çıksın istiyoruz.”

“ENDÜSTRİ BÖLGESİNİ MUTLAKA GÖZDEN GEÇİRİN”

“Bir diğer konumuzda olan endüstri bölgesi de ilan edildi. Sanayi Odası mensupları olarak sizler bu işin ne kadar farkındasınız, onu bilmiyorum. Bu şu demek: Endüstri bölgesinde iş yaparsanız, küçük ihtimal 5, büyük ihtimal 6’ncı sınıflardaki illerin teşviklerinden yararlanacaksınız. Dolayısıyla büyük firmalar dosyaları hazırlanmış ve şu anda bekliyorlar. Mesela Kardemir benden 5 bin dönüm yer istedi. Onların da söylediği, ‘Biz Karabük’te sıkıştık. Yeni yatırımlar yapmamız gerekiyor. Nakliyeye vereceğimize biz limana da talibiz. 1 milyar dolarlık bir yatırım düşünüyoruz.’ Müsteşar Bey’le en son yaptığımız görüşmede, ‘Bu talipliye bu kadar yer az. İlan ettiğiniz yer belli. Nasıl olacak?’ dedi. Genişletmeyi düşündüğümüzü söyledim. Endüstri bölgesi olmasının kendi içerisinde avantajları da olacak. Benim sizden hassasiyetle istediğim, bir şey yapmak istiyorsanız, bu bölgeyi mutlaka dikkate almanız gerekiyor. Bu konuda yararlanıcılar olarak sizler mutlaka bunu gözden geçirmelisiniz. Aklınıza gelebilecek her türlü alandan talep var. Ama buradaki yararlanıcılardan çok fazla haberim yok. Eğri oturup doğru konuşalım, Zonguldak’ımız da istediğimiz anlamda sermaye birikimimiz de yok. Kömürü az dışarı koysanız, içeride bir şey kalmıyor. Ben belli bir limiti geçen işadamlarının oluşmasını istiyorum. Bunu temelini de sizler oluşturacaksınız. O nedenle bu talepleri değerlendirmenizi istiyorum. Taleplerinizle ilgili her türlü yardımı da sizlere yapmaya hazırız. Kısa bir zamanda Zonguldak’ın yol probleminin de hallolduğunu görürsünüz. Tünellerin de faaliyete geçmesiyle çok uzak gördüğünüz yerler yakın olacak. Tüm Zonguldak’ı düşünerek katkılarınızı bekliyoruz.”

“BATI KARADENİZ KALKINMA AJANSI EMRİNİZDE”

“Batı Karadeniz Kalkınma Ajansımızda da birkaç birim kurdurdum. O arkadaşlarımızdan haklarınızla ilgili her türlü bilgiyi alabilirsiniz. Nasıl hareket etmeniz anlamında Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı sizin emrinizde. Onlar sizin memurunuz. Siz yeter ki, bir şeyler yapmak isteyin. Yatırım yaparken de, mutfak kısmına hakim olarak yapın. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın bu dönemki başkanı da benim ve yapılması gereken ne varsa yardıma hazırım. Kendi muhasebenizden alamadığınız ne varsa oradan alabilirsiniz.”

DEMİR: “ELİMDEN NE GELİYORSA YAPACAĞIM”

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir de, havaalanına gereken desteği vereceklerini ifade ederek, “Ben işadamlarımızdan veya oda başkanlarımızdan özellikle şunu rica ediyorum. En azından 3-4 ay Filyos Vadisi yer tahsisi yapılana kadar uçuşlardaki zarara destek olma garantisini verelim. Zaten Filyos Vadisi yer tahsisleri başladığı zaman bize ihtiyaç olmayacak. Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası olarak elimizden ne geliyorsa yapacağız. Havaalanı Müdürümüzle ne yapmamız gerektiğini konuşacağız. Şu anda miktar ne olur, bilemiyorum, ama biz bir şekilde odamızdan karşılayacağız. Öncelikle uçağa hiç binmemiş arkadaşlarımızı İstanbul ya da Trabzon’a göndermek için elimden ne geliyorsa yapacağım. Ama burada işadamlarımıza ve oda başkanlarımıza da çok görev düşüyor. Bu geçiş süresini tamamlamamız gerekiyor” dedi.

ÖZŞAHİN: “ŞU ANA KADAR 600 YOLCU UÇUŞ YAPTI”

Zonguldak Havaalanı Müdürü Hasan Özşahin ise, uçuşlarla ilgili bilgiler verdi. Özşahin, “Sayın Valimizin girişimleriyle seferler başlatıldı, ancak beklediğimiz gibi bir gelişme söz konusu olmadı. Şu anda uçak maliyetine uçuyor. Herhangi bir karı söz konusu değil. 23 Kasım’dan itibaren haftanın 2 günü uçuşlarımız var, ama inşallah ilerleyen günlerde haftanın 5 günü uçuşlar gerçekleştirebiliriz. Fakat görüldüğü anlamında uçağa binme alışkanlığı eksikliği var. Sayın Mithat Gülşen Başkanımız, küçük bir katkıyla başladı ve bayağı ilgi gördü. Bu gibi katkıların olmasını bekliyoruz. Bugüne kadar gerekleşen yolcu sayısı 600 civarında. Oldukça düşük bir rakam ve yüzde 30’ları geçmedi. Eğer bu böyle devam ederse, sürdürülebilirliği söz konusu değil. Katkı olacaksa, devam ettireceğiz, ama olmayacaksa devam ettirme imkanımız yok” dedi.

GÜLŞEN: “HERKESİN ÇALIŞMA YAPMASINI RİCA EDİYORUM”

Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen de, uçak seferlerinin devam ettirilmesi için kendi bünyelerinde bir çalışama başlattıklarını ifade ederek, konuşmasında şunları söyledi:

“Biz biletlerin yarı maliyetini karşılayacağımızı söylediğimizde, inanın çok yoğun bir taleple karşılaştık. Şu ana kadar Çaycuma Belediyesi 80 tane bilete destek vermiş. Bu desteğimizin yarısı bizden, yarısı vatandaştan... Sizlerden ricam, sivil toplum kuruluşlarımızın aynı bizim sistem çerçevesinde, gitme durumu olmayan vatandaşlarımıza da destek olma anlamında böyle bir çalışma yapmanız.”

Toplantı, gereken desteklerin verileceği sözünün verilmesinin ardından sona erdi.

Editör: Pusula Gazetesi