Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, kaçak ocaklarla ilgili kurum olarak mücadele etmeye devam ettiklerini, her yıl 150 ila 300 arasında dava açtıklarını söyledi.

Rödevansçıların taşeronluk vermek suretiyle bu işi yasal hale getirdiklerini ve bu konunun kendileriyle bir ilgisi olmadığını ifade eden Genel Müdür İnan, &[#]8220;Kaçakçılar bize gelmediler, ama gelseler de bizim şu anda yapabilecek bir şeyimiz yok&[#]8221; diye konuştu.

Kaçakçılığın suç olduğunu vurgulayan TTK Genel Müdürü Burhan İnan, şunları söyledi:

&[#]8220;HEMEN HUKUKİ İŞLEM BAŞLATIYORUZ&[#]8221;

&[#]8220;Kaçakçılık suç. Rödevanslı sahalar &[#]8216;taşeron&[#]8217; adı altında kendi sahalarından bir bölümünü kiralayabiliyorlar. İşin yasal altyapısı bu şekilde geçmişte TTK tarafından çözülmeye çalışıldı. Şu andaki düzenlemeler rödevansçının taşeronluk vermek suretiyle çalışmaları yasal hale getirmesidir. Rödevansçılar bu uygulamayı yapabiliyorlar ve yapıyorlar. Biz kaçak ocaklarla mücadele ediyoruz. Dava açıyoruz. Sahadaki çalışmayı kolluk kuvvetleri yapıyor. Özel Güvenlik Yasası çerçevesinde biz artık sahaya çıkamıyoruz. Polis ve jandarma marifetiyle bu ocaklar tespit ediliyor. Bizden ocakların imhasına yönelik eleman talep ediliyor ve biz de gerekli yardım ve desteği veriyoruz. Sahibi belli olan ocaklar içinde hukuki işlem başlatıyoruz. Mahkemeye müracaat ediyoruz. Bu şekilde bizim her yıl 150 ila 300 arasında davamız oluyor. Siyasilerin yürüttüğü yöntemle ilgili yorum yapmam. Faydası olur-olmaz, bir şey diyemem. Hangi düzeyde nasıl bir çalışma olduğunu da bilmiyorum.&[#]8221;

&[#]8220;İŞÇİLERİMİZİN NEREDE OLDUĞUNU ARTIK BİLECEĞİZ&[#]8221;

Yeraltında çalışan maden işçilerinin nerede olduğunu belirlemek ve olabilecek herhangi bir kazada göçük altında kalan işçinin yerini tespit edebilmek için yeni bir sisteme başladıklarını ifade eden Genel Müdür İnan, &[#]8220;Hem işçilerin yeraltında takibi, hem de yeraltında kaza olduğunda kazanın yerinin tespiti için bu lambalar alındı. Lambalardaki cipler ve yeraltındaki algılayıcılar sayesinde sinyal gönderiliyor ve insanlarımızın nerede olduğunu biliyoruz. Geçen yıl Üzülmez&[#]8217;de bir işçimizi bulamadık. Nereye gittiğini de tespit edemedik. O zaman böyle bir sistem elimizde olsaydı, çok kısa zamanda yerini tespit ederdik. İşçimizi de bir kör bacada uyurken bulduk. Oraya niye gittiğini de anlayamadık. Bu sistemi uygulamaya başladık. İş sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili dünyanın kullandığı en modern sistemleri, yöntemleri TTK bünyesinde de uygulamak bizim başlıca hedefimiz&[#]8221; diye konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi