BAKKA Genel Sekreteri Faruk Tezel, yeni taşındıkları Kozlu Sahil yolundaki binasında yaptığı basın açıklamasında, KOBİ ve alt yapılar için açılan 2 ayrı programda toplam 8.5 milyon TL tutarında destek sağlanacağını ifade etti. Tezel, “Gelen talepler, görüşler, geri bildirimler, bölgedeki Ticaret ve Sanayi Odaları ve Kalkınma Kurulu’nun tavsiyeleriışığında yönetim kurulunca kararlaştırılmış ve Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Bu seneki qrofe teklif çağrısı önceki senelerden farklı olarak proje başvurularının kalkınma ajansları yönetim sistemi proje faaliyet Destekleme Modülü olan kısaca KAYS olarak tabir edilen sistem aracılığıyla elektronik ortamda kabulü şekline yapılacaktır. Bu kapsamda ajansımız bütçesinden ayrılan toplam kaynak tutarı 8.5 milyon TL’dir. 2013 yılı KOBİ Mali Destek Programı’nın amacı, Zonguldak, Karabük, Bartın illerinde istihdam olanaklarını arttırarak, turizme ve imalata dayalı sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’lerin üretim ve pazarlama kapasitelerini geliştirmektir. Yalnızca imalat sektörüne yönelik projeler ile turizm sektörüne yönelik projelerin destekleneceği programın öncelikleri arısında üretim kapasitesinin ve verimliliğinin artırılması, AR-GE’ye yönelik yatırımların sağlanması ve yenilikçi ürün üretilmesi bulunuyor. Programın önceliklerinde enerji verimliliğinin ve çevreye duyarlı teknoloji kullanımının arttırılması, Turizm sektöründe çeşitliliğin sağlanmasına yönelik yatırımlar yapılması da yer alıyor” dedi. KOBİ Mali Destek Programı kapsamında ajans tarafaından sağlanacak destek tutarının toplam 4 milyon TL olduğunu belirten Tezel, “Bir başvuru sahibi iki ayrı proje başvurusunda bulunabilecek ve her iksinin de başırılı bulunması halinde sadece daha yüksek puan alan başvurusu için mali destek alabilecektir. Asgari destek oranının yüzde 25, azami destek oranının ise yüzde 50 olarak belirlendiği program kapsamında başvuru sahipleri 50 bin TL’den az, 250 bin TL’Den fazla destek talep edemeyeceklerdir. Ayrıca hazırlanacak projelerin 6 aydan kısa 9 aydan uzun olmaması gerekmektedir” diye konuştu. 2013 yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı’nın amacının ise Zonguldak, Bartın ve Karabük illerindeki fiziki alt yapı eksikliklerinin giderilmesi olduğunu vurgulayan Tezel, şöyle devam etti:
“Amaç, Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinde üretim ve yaşam alanlarında fiziki altyapı eksikliklerini gidererek, bölgeye yatırım çekilmesine olanak sağlamak ve yaşanabilirlik düzeyini arttırmaktır. Bölgenin sanayi, çevre, turizm ve kültürel,alt yapısının geliştirilmesine katkı sağlamanın da hedeflendiği programa 4.5 milyon TL bütçe ayrılmıştır. Programa Kamu kurum ve kuruluşları, İl Özel İdareleri, belediyeler, 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu çerçevesinde kurulmuş Mahalli İdare Birlikleri, Köylere Hizmet Götürme Birlikleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, odalar, borsalar, organize sanayi bölgeleri ve Küçük Sanayi Siteleri başvuru yapabilir. . Asgari Destek oranlarının yüzde 25, azami destek oranı ise yüzde 75 olarak belirlendiği program kapsamında başvuru sahipleri, 250 bin TL’den az, 750 bin TL’den fazla destek talep edemeyeceklerdir. Ayrıca hazırlanacak projelerin 6 aydan kısa, 18 aydan uzun olmaması gerekmektedir.”
KOBİ Mali Destek Programı için 4 Şubat 2013, Küçük ölçekli alt yapı mali destek programı için ise 25 Şubat 2013 saat 18’de başvuruların son teslim tarihi olduğunu belirten Tezel, internet üzerinden KAYS sistemine elektronik ortamda kaydı yapılmayan ve elektronik ortamdan alının çıktının ıslak imzalı 1 asıl ve 2 nüshası ajansa teslim edilmeyen başvuruların kabul edilmeyeceği konusunda da uyardı.
Tezel, ajansın resmi web sayfasından programlar için detaylı bilgi almanın ve başvuru sistemine ulaşmanın mümkün olacağını da sözlerine ekledi.
Basın açıklamasının ardından ise KOBİ ve alt yapılara destek için hazırlanan mali programlar ile ilgili BAKKA Program Yönetim Birimi UZumanları Elif Acar ve İlhan Baykara tarafından bilgilendirme toplantısı yapıldı. Kamu kurum çalışanları ile KOBİ sahiplerine programlar hakkında detaylı bilgi verildi.
Proje teklif çağrısı kapsamında, Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinde projler ile ilgili bilgilendirme toplantıları ve proje sunmaya yönelik eğitim toplantılarının da gerçekleştirileceği ifade edildi.
Editör: Pusula Gazetesi