Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Kadir Bacıoğlu, Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yaptığı 2012 Kasım ayına ait asgari geçim endeksi sonuçlarını açıkladı.

Bacıoğlu,

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) alınan Kasım 2012 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 1.751,85 TL, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 3.505,35 Lira olarak belirlendiğini belirterek, “Buna göre, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi Kasım ayında yüzde 0,38 oranında artmıştır. Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise yüzde 0,30 yükseldi ve 1.357,20 lira olarak hesaplanmıştır. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise Kasım ayı için 1.304,22 Lira olarak tahmin edilmiştir” dedi.

Bacıoğlu, yazılı açıklamasında şunları söyledi:

“KAMU ÇALIŞANININ ALDIĞI ÜCRETLE NASIL GEÇİNECEKLERİ MEÇHUL”

“Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Kasım 2012 verilerine göre günlük 25,503 TL olduğu hesaplanmıştır. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 765,09 TL olmuştur. Kasım 2012 itibarı ile ortalama 1.865,92 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 41’ini oluşturmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bulunan konut gideri ise, Kasım 2012 ortalama maaşının yüzde 28,9’una denk gelmektedir. Böylece geçtiğimiz ay bir memur, ortalama maaşının yüzde 69,9’unu yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmıştır. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşından geriye yüzde 30,1’i kalmaktadır. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Kasım 2012 maaşından geriye yalnızca 561,6 TL kalmaktadır. Kasım ayı rakamları baz alındığında son bir yılda TÜFE yüzde 6,37 olurken; aynı dönemde yoksulluk sınırı yüzde 9; refah sınırı yüzde 8,3 ve açlık sınırı ise yüzde 10,2 artmıştır. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon düşmesine rağmen fiyatlardaki azalma, vatandaşların tüketmek zorunda oldukları gıda, barınma, ısınma, ulaşım, elektrik, sağlık, su, temizlik gibi harcamalara yansımamıştır. Böyle olunca da enflasyon geçen yıla göre görünürde düştü ama vatandaşın cebinden çıkan para artmaya devam etmiştir. Rakamlara bakıldığında vatandaşların alım gücünün her geçen gün daha da düşmektedir. TÜİK tarafından açıklanan yıllık enflasyon oranı yüzde 6,37 olmasına rağmen, zorunlu tüketim harcamalarındaki yıllık artış yüzde 10 olmuştur. Kasım ayları baz alındığında açlık sınırı son bir yılda yüzde 10,2 artmıştır. Buna göre memurlarımızın zorunlu harcama kalemleri karşısında alım gücü yüzde 3,83 azalmıştır. Alım gücündeki erime her geçen ay daha da artmaktadır. Dört kişilik bir ailenin insanca yaşaması için gereken miktar 3 bin 505 TL. Oysa bugün memurlar bu ücretin ancak yarısını alabiliyorlar. Aldıkları ücretle nasıl geçinecekleri ise meçhul… Asgari ücretin 749 TL olduğu bir ülkede çalışanların ne denli zor durumda olduğunu tahmin etmek hiç de zor değil.”
Editör: Pusula Gazetesi