Çağdaş Türk edebiyatının önemli isimlerinden Murathan Mungan, Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı&[#]8217;nın (ZOKEV) konuğu olarak Cuma günü Zonguldak&[#]8217;a geldi. Mungan, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Merkez Kampüs Prof. Dr. Arif Amirov Salonu&[#]8217;nda düzenlenen söyleşi ve imza gününe katıldı.

Söyleşiye katılımın yoğun olması nedeniyle, salona giremeyen pek çok kişi kapıdan döndü. ZOKEV Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Öztürk´ün bir sunum konuşması yaparak kürsüye davet ettiği Mungan, "Edebiyat hayatla derdi olanların işidir. Derdiniz yoksa edebiyatla uğraşmayın, gidin salon komedisi seyredin" dedi.

Edebiyatın sanılanın aksine öğretmek gibi bir derdi olmadığını iddia eden Mungan, "Edebiyat büyük bir dil zevkidir. Biz zevk almayı, haz duymayı ayıp sayıyoruz. Sanat duygusu, estetik hazlar, insanı insan yapan değerlerdir. Ayrıca öğrenmek de büyük bir zevktir" dedi. Toplumların kültürel yapılarına da işaret eden Mungan "Koca koca oteller yapıyoruz. Ancak kaldığım otelde, yatağımın başında kitap okuma lambası yok. Otele kitap okuyacak lamba koymayı ihtiyaç olarak görmeyen bir kültürde biz yazarların işi gerçekten çok zor" dedi.

Zonguldak&[#]8217;a ilk defa geldiğini belirten Mungan, &[#]8220;Her zamanki gibi aklımda, fikrimde biriktirdiklerimi açacağım. Zonguldak&[#]8217;a ilk kez geliyorum. Dolayısıyla beni ne kadar tanıdığınızı, ne kadar takip ettiğinizi bilmiyorum. Siz hepiniz karşımda şu anda kimlik yakaları kapalı oturuyorsunuz. Oysa ben yıllardır karşınızda sayfalar boyu çırılçıplak bir sürü şey söylüyorum. Dolayısıyla aklınızda onlarca konu ve sorularınız vardır, ama konuşmalar böyledir. Her konuşma yarım kalır, her konuşma akıllarda sürer. Yazar veya sanatçı olmak isteyenler, çocukluk yaralarınız yoksa boşuna çabalamayın. Yetenek de önemli bir unsur, fakat yeteneğinize iyi bakmadığınız sürece yeteneğinizi de kaybediyorsunuz. Çok okumanız, dünyayı takip etmeniz, sürekli olarak yenilikçi olmanız gerekiyor. Kaleminiz bir nabız gibi atmalı, kâğıdınız bir rüzgâr gibi titremeli&[#]8221; dedi.

Konuşmanın ardından saatlerce kitaplarını imzalayan Mungan, iki gün kaldığı Zonguldak´ta ocağa da indi. TTK Kozlu bölgesinde ocağı gezen gördüklerinden çok etkilendiğini ifade etti.

MUNGAN, REKTÖR ÖZER&[#]8217;İ ZİYARET ETTİ

Yazar Murathan Mungan, program öncesi BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer&[#]8217;i ziyaret etti. Ziyarete ZOKEV Başkanı Kürşat Coşgun da katıldı. Ziyarette, Rektör Prof. Dr. Özer, Murathan Mungan&[#]8217;ı üniversitede ve Zonguldak&[#]8217;ta görmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Özer, ziyaret anısına Mungan ve Coşgun&[#]8217;a üniversitenin armağanlarını takdim etti.

ÜNLÜ YAZAR TEPEDEN BAKTI!

ZOKEV&[#]8217;in konuğu olarak Zonguldak&[#]8217;a gelerek okurlarıyla buluşan yazar Murathan Mungan, Zonguldak&[#]8217;ın hüzünlü yüzüne de tanıklık etti.

ZOKEV Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Öztürk, Maden Mühendisi ve Tarihçi-Yazar Ekrem Murat Zaman tarafından Kozlu ve Zonguldak&[#]8217;a tepeden bakan mahallelere çıkarılan Mungan, zaman zaman çok şaşırdı, zaman zaman üzüldü.

Sık sık notlar alan Mungan, Zonguldak&[#]8217;ın acılarla dolu geçmişi, işçilerin yaşamı ve kültürel atmosferi hakkında bilgi topladı.
Editör: Pusula Gazetesi