TBMM Etik Komisyonu Başkanı ve Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, Ak Parti Zonguldak İl Teşkilatı Danışma Toplantısı´na katılmak için geldiği Zonguldak ´ta, gazetecilerin sorusu üzerine, komisyon başkanlığını yaptığı Etik Kurulu´nun çalışmaları hakkında bilgi verdi. Hediye limiti için belirlenen 12 bin TL´nin Avrupa ülkelerinin altında olduğunu kaydeden Toptan, kendisini ziyaret eden ABD Başkanı Barack Obama´ya 250 dolarlık hediye verdiğini ifade etti.

Köksal Toptan, Etik Kurulu raporu ve yasa teklifi taslağını bu ay ortasına kadar bitirmeyi planladıklarını belirterek, "TBMM Başkanı´nın daveti üzerine her partiden bir milletvekilinin katıldığı bir Etik Kurulu, yaz başında kurulmuştu. Arkadaşlarımız beni o kurulun başkanlığına getirdiler. Benim yanı sıra, kurulda CHP´den Oktay Ekşi, MHP´den Sümer Oral, BDP´den de Hakkari Milletvekili Adil Kurt var. TBMM´ye siyasi etik kurulması ve siyasi etik ilkeleri ile ilgili şimdiye kadar verilmiş 10 civarında yasa teklifi var. Onları inceledik. O teklifleri veren arkadaşlarımızı komisyon toplantılarına davet ettik, onları dinledik. O arada da Avrupa ve dünya uygulamalarını inceledik. Akademisyenlerden konu ile ilgili bilgiler aldık. Aşağı yukarı bir taslak, ana hatlarıyla ortaya çıkmış durumda zannediyorum. Bu ayın ortalarına doğru raporumuzu ve hazırladığımız kanun teklifi taslağını, TBMM Başkanı Cemil Çiçek&[#]8217;e sunma imkanı bulacağız" ifadelerini kaydetti.

Köksal Toptan, raporun içeriği hakkında ise şu bilgileri verdi: "İçeriğinde parlamentoda bir Etik Komisyonu´nun kurulması öngörülüyor. Bu ciddi bir eksiklik. Avrupa parlamentolarının hemen hemen tamamında böyle bir komisyon var. Bizde yok. Yetkileri, kuruluşu ile ilgili teknik düzenlemeler var.

Milletvekillerinin yapamayacağı yahut yapmaması gereken işlerle ilgili düzenlemeler var. Bu komisyonda, şu andaki milletvekillerinin yapamayacaklarına ait düzenlemeler biraz daha genişletiliyor. Özellikle ticari faaliyetlere bir takım kısıtlamalar geliyor."

İçeriğe son dakika rötuşu yapılabileceğini de kaydeden Toptan, "Bu söylediklerimizin dışında belki son anda bir takım rötuşlar yapılabilir. Daha ayrıntılı bilgi vermem doğru olmaz. Çalışmalarımızı ayın ortasına kadar bitirmiş olacağız" diye konuştu.

Bir televizyon kanalında spor yorumculuğu yapan Milletvekili Hakan Şükür ´ün durumunun hatırlatılması üzerine, Toptan şunları söyledi:

"Konuyu şahıslara indirgersek yanlış bir değerlendirme yapmış oluruz. Sanki sevgili Hakan Şükür ile ilgili bir değerlendirme gibi algılanır. Bu doğru değil. Genel çerçevesi itibariyle bir düzenleme yapılıyor. Bir geçici hüküm öngörüyoruz. Diyoruz ki; ´3 ay içerisinde mevcut milletvekilleri ve dışarıdan atanmış bakanlar, mevcut durumlarını bu yasa hükümlerine uydururlar.´ İşte o arada şu anda milletvekili arkadaşlarımızdan, yeni yasal düzenlemeye uygun olmayan kişi varsa, 3 ay içerisinde durumunu düzeltecek ve düzenleyecek."

Kitap yazımı ve konserlerle ilgili istisna yaptıklarını ifade eden Toptan, komisyon toplantılarına Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü´nün de davet edildiğini belirtti. Toptan, sözlerine şöyle devam etti:

"Orada bir tek istisna öngördük, o da fikir ve sanat eserleri ile ilgili bölüm oldu. O konuda da, kapsamı belirlemek için Kültür ve Turizm Bakanlığı ´nın konuyla ilgili olan Telif Hakları Genel Müdürü´nü toplantıya davet ettik. Onu dinledik. Onun öngördüğü bir düzenleme herhalde yapılacak. Çünkü fikir ve sanat eserlerini yasak kapsamına sokmamız doğru olmazdı. İnsanlar resim yapacak, beste yapacak yahut kitap yazacak. Bunlara yasak getirmenin doğru olmayacağını düşündük. Böyle bir istisnası var düzenlememizin."

Milletvekillerine hediye limitinde ABD ve Avrupa ülkelerinin 50 dolar yani 90 TL tutarında olduğu yönündeki eleştirilere de cevap veren Toptan, "Sayın Obama beni ziyarete geldiğinde, kendisine 250 dolar değerinde bir hediye verdim. Onların limiti 280 dolar. Onun dışında bizim koyduğumuz ölçüler, AB ülkeleri ölçülerinin çok altında" dedi.

Öte yandan, Köksal Toptan´ın toplantı boyunca oldukça neşeli olması da gözlerden kaçmadı.
Editör: Pusula Gazetesi