Zonguldak merkeze bağlı Beycuma beldesindeki 5 bloklu M Tipi Kapalı Cezaevi´nin koğuş, yemekhane ve kantinden oluşan 2 blokunun çatısında önceki saat 17.30 sıralarında çıkan yangın, gece tamamen söndürüldü. Soğutma çalışmalarının tamamlanmasından sonra yemekhanenin kullanılmaz hale gelmesi, kalorifer ve elektrik tesisatının hasar görmesi nedeniyle mahkumların tamamının çevre illere nakledilmesi kararlaştırıldı. Sabaha kadar süren çalışmalar sonucu mahkumlardan 290´ı Karabük, 100´ü Bolu, 23´ü Bartın, 12´si de Bartın´daki cezaevlerine gönderildi.

Mahkumların bazıları cezaevi araçları, bazıları da midibüs ve otobüslerle nakledildi. Nakil sırasında mahkumların yakınları da cezaevi önünde bekledi. Vatandaşlar, cezaevinden çıkan araçlardaki yakınlarını görmeye çalıştı. Bazıları gözyaşlarını tutamadı.

Sabahın ilk ışıklarıyla yangında oluşan hasar da ortaya çıktı. Tamamen yanan 2 çatıdaki yangın söndürme tüpleri ile kovalar dikkat çekti. Cezaevinde görevli askerler de yanan 2 çatıyı görmek için sabah nöbetçi kulelerine çıktı. Askerlerden bazılarının cep telefonlarıyla çatıyı görüntüledikleri görüldü.

&[#]8220;ÇATININ 5´TE 2´Sİ YANDI&[#]8221;

Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, yangında cezaevi çatısının 5´te 2´lik bölümünün yandığını söyledi. Başsavcı Özbakır, yangın söndürme çalışmaları ve sevk işlemleri sırasında mahkumların hiçbir olumsuz hareketlerinin olmadığını kaydetti.

Gece boyunca devam eden nakil işleminin sabah tamamlandığını ifade eden Başsavcı Özbakır, şöyle dedi:

"Hasar tespit çalışmaları pazartesi´den itibaren başlayacak. Cezaevi en kısa zamanda onarılacak ve giden mahkumları geri alacağız. Tutuklu sanıkların katılacağı duruşmalar bugün yapılmayacak. Ama pazartesi´den itibaren gittikleri yerlerden mahkemelere gelmeleri sağlanacak. Bu arada tadilat çalışmalarında ahşap çatıdan vazgeçiyoruz. Çatı çelik konstrüksiyon olacak ve böyle bir olay da inşallah bir daha yaşanmayacak."

ULUPINAR: &[#]8220;CAN KAYBI OLMAYIŞI SEVİNDİRİCİ&[#]8221;

Beycuma M Tipi Cezaevi&[#]8217;nde çıkan yangınla ilgili olarak değerlendirme yapan AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, can kaybının olmamasının sevindirici olduğunu, söyledi.

Yangında zarar gören cezaevi bloğunun yeniden yapılacağını belirten Milletvekili Ulupınar, 425 mahkum ve çalışanlardan hiç kimsenin zarar görmemesinin sevindirici olduğunu belirterek, mahkumların başka cezaevlerine nakil edildiğine işaret etti.

Cezaevinde çıkan yangının bacadan kaynaklandığını anlatan Ulupınar, yangında, 4 bloklu cezaevi binasının bir bloğunun çatısı tamamen yandığını, bildirdi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin&[#]8217;le yangın üzerine konuştuğunu dile getiren Ulupınar, &[#]8220;Beycuma Cezaevi&[#]8217;nde meydana gelen yangın hepimizi ziyadesiyle üzdü. 425 mahkum ve çalışanlardan hiç kimse zarar görmeden tahliye edildi. Bu hepimiz adına sevindirici. Mahkumların hepsi Ankara, Bolu, Bartın, Karabük, Kastamonu illerimize geniş güvenlik önlemleri altında nakil edildi. Adalet Bakanımız Sayın Sadullah Ergin&[#]8217;le yaptığım görüşme de, cezaevi çatısının hemen yapılacağını, gerekirse cezaevinin yeniden inşa edilebileceğini belirtiler. Can kaybı olmadan atladığımız bu yangın olayı dolayısıyla Zonguldak&[#]8217;ımıza, cezaevi çalışanlarına mahkûmlara ve adalet camiamıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum&[#]8221; görüşlerine yer verdi.

KUNDAKÇIOĞLU: &[#]8220;CEZAEVİMİZ BEYCUMA İÇİN OLMAZSA OLMAZLARIMIZDANDIR&[#]8221;

Önceki akşam Beycuma M Tipi Kapalı Ceza ve Tutukevi´nde çıkan yangın sonrası ortaya çıkan hasarın giderilmesi için çalışmalara başlandı. Çevre cezaevlerine nakil edilen 425 tutuklu en kısa zamanda geri getirilecek.

Can kaybının olmamasından dolayı çok mutlu olduklarını ve Beycuma Belediyesi olarak cezaevinin eski koşullarına geri getirilmesi için çalışmalara başladıklarını ifade eden Beycuma Belediye Başkanı Vural Kundakçıoğlu, &[#]8220;Cezaevimiz, Beycuma için olmazsa olmazlarımızdandır. Bu olay bizi çok üzdü&[#]8221; dedi.

Yangının söndürülmesinde çevre belediyelerden itfaiye desteği veren tüm belediye başkanlarına teşekkür eden Başkan Vural Kundakçıoğlu, yaşanılanları şöyle anlattı:

&[#]8220;Akşamüzeri saat 17.11&[#]8217;de Cezaevi Komutanımız aradı. Bizde hemen itfaiye araçlarımızla birlikte 8 dakika içerisinde cezaevine çıktık. Bacadan kaynaklanan büyük bir yangındı. Diğer çevreden gelen itfaiye araçları gelene kadar bizim itfaiye araçlarımız müdahale ettiler. Diğer bloklara sıçratmasını önlemeye çalıştık. İçeride kalan mahkumlarımızın tahliyesini cezaevi personeli hemen yapmış. Onlarda en ufak bir sıkıntı olmadı. Can kaybının olmaması sevindirici... Özcan Bey, Adalet Bakanımızla görüştüğünü söyledi ve bize bilgiler verdi. Köksal Bey aradı. Bakan Bey, gerekli tadilatın süratle yapılması konusunda talimat verdiği bize iletildi. En kısa sürede ortaya çıkan hasarın giderilip buradan giden mahkumların geri gelmesi için gerekli çalışmalara süratle başlandı. Maddi hasarın ne kadar olduğunu bilemiyoruz. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz şimdi orada bir çalışma yapacaklar. Ama çatı tamamen yeniden yapılacak. İçeride çok bir hasar yok. Elektrik tesisatı yapılacak.

Beycuma Belediyesi olarak tüm mahkumlarımıza ilk etapta yiyecek yardımında bulunduk. Civardan gelen asker arkadaşlarımıza yardımda bulunduk. Dışarıdan gelen tüm ailelere de elimizden geldiğince destek olduk. İnşallah en kısa zamanda ortaya çıkan hasarı tamir ederek eski koşullara geri döneceğiz. Ben çevre belediye başkanlarımıza yaptıkları katkıdan dolayı teşekkür ediyoruz. Cezaevimiz Beycuma için olmazsa olmazlarımızdandır. Bu olay bizi çok üzdü.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi