Parti temsilcileri ve sivil toplum örgütleri temsilcileri konuşmacı olarak katıldığı panelde, kadınlar arasında zaman zaman tartışmalar ve fikir uyuşmazlıkları yaşandı.


Zonguldak İş Kadınları Derneği (ZONİKAD) tarafından Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Şemsi Denizer Toplantı Salonu´nda "Kadınlar Kime Oy Verecek" konulu panel düzenlendi.


ZONİKAD Başkanı Hikmet Yılmaz Özdemir, CHP Zonguldak Belediye Başkan Adayı İsmail Eşref, Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca´nın eşi Sevgi Gonca, TEMA Zonguldak Temsilcisi Berran Aydan, DSP İl Başkanı Nurhan Başoğlu, Çevre Koruma Derneği Başkanı Meltem Çetinkaya, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Gülderen Ar ve çok sayıda davetli katıldı.


Özdemir, düzenlenen panelin amacının parti temsilcilerinden kendi parti programlarında, kadınlar için vaat ettiklerini dinlemek olduğunu ve bilinçli oy verilmesi gerektiğini söyledi. Parti temsilcileri ve sivil toplum örgütleri temsilcileri konuşmacı olarak katıldığı panelde, kadınların seçim zamanında sorunları göze alarak oy kullanmalarını istediler.


ZONİKAD Başkanı Hikmet Yılmaz Özdemir, Türkiye´de 3 bin 255 belediye başkanından 18´inin kadın, 81 ildeki 80 belediye başkanının erkek, 1´inin ise kadın olduğunu hatırlatarak, "Türkiye´deki 36 milyon kadından 5 milyonu okuma yazma bilmiyor. 14 milyonu ilkokul mezunu. 70 milyon nüfuslu bir ülkede çalışan kadın sayımız ise 5 milyon. 1 milyon 200 bin girişimciden sadece 78 bini kadın. 2008 küresel cinsiyet uçurumu raporuna göre 130 ülke arasında Türkiye kadına en kötü muamele yapılan ülkeler arasında ilk 10 sırada yer alıyor. Evet, nerede bu kadınlar? Erkeklerin her alanda elde ettiklerinin birçoğunu biz üretiyoruz ama olmamız gereken yerde olamıyoruz?" dedi.


Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Gülderen Ar ise "Eğitim-öğretim olanaklarından yararlanmada kadınlar, erkeklerle aynı şansa sahip değiller. Kadınlar, kadınlara toplumsal ve siyasal katılımın yolunu açan ve listelerinde seçilebilir yerlerde yer verenlere, şiddete uğramış, eşinden ayrılmış sosyal güvencesi olmayan kadınlar ve çocukları için sığınma evlerini açmaya söz verenlere, mahallelerde kadınlar, gençler ve çocuklar için sosyal alanlar, kültür evi, eğitim ve gelişim kursları, spor alanları ve oyun parkları yapmaya söz verenlere, yoksullar ve kimsesiz yaşlılar için bakım evi, aş evi gibi hizmet vermeye söz verenlere, kadının el emeğini değerlendirecek projeler üretenlere, semt pazarlarını yaygınlaştırmaya söz verenlere oy vereceklerdir" dedi.


Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı Başkanı Berran Aydan, belediye başkanının vizyon sahibi, becerikli olması ve en önemlisi fon oluşturma, kaynak yaratma yeteneğinin olması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:"Projelerinin ayakları yere basan uygulanabilir olması gerekir. AB ülkelerinde belediye başkanlarının imzaladığı Avrupa Kentli Hakları bildirgesini tüm adayların imzalaması gerekir. Sağlıklı, temiz bir çevrede, kentli olma bilinciyle güvenli, rahat ve çağdaş bir ortamda yaşamak istiyoruz"


Atatürkçü Düşünce Derneği Zonguldak Şube Başkanı Şükran Karahasan; "Siyaset çok pahalı bir şeydir. Zaten o kadar pahalı olmasa bu kadar da hızlı kirlenmez. Bu kadar rezillik de onun için olmaz. O halde bunların hepsi aldatmaca, hepsi yalan. O yüzden kadınların yapacağı tek şey var siyasete girmek.


Erkekler bir gün de bunu öğrenmediler. O kadar becerikli ve maharetli değiller. Çok övünülecek bir ülke de bırakmadılar. Borç içinde yüzüyoruz. O kadar beceriksizliği düşünün 80 yılı bize versinler biz de yapalım.


Kendi bileğimizin hakkıyla biz belediye başkanı olduğumuz zaman o döşenen kaldırım taşları çamur olarak bize gelmeyecek. Biz daha iyi yaparız. Bize bunu sağladığı için Atatürk´ü hiç ama hiç unutmayalım."


Ak Parti ve DSP kapıştı


Ak Parti Kadın Kolları adına konuşan Alaplı Belediye Meclis Üyesi Emine Çift, "Oy verme konusunda ben kimsenin siyasi iradesini yönlendirmek gibi bir hakkı kendimde görmüyorum. Kadınlar sağduyularıyla organizasyon el yapılarıyla bununla alakalı en sağlıklı kararı verecek gruplardır" dedi. Çift, kendisinin Alaplı´dan geldiğini ve seçim çalışmaları için salondan ayrılmak zorunda olduğunu, soru sormak isteyenlere cevap verebileceğini belirtince, söz alan DSP Kadın Kolları adına toplantıya katılan ve 29 Mart´ta yapılacak yerel seçimlerde DSP´den Belediye Meclis Üyesi Adayı olan Sevinç Avcı, "Biz sizi ciddi bir şekilde dinledik. Sizin burada oturup aynı şekilde biz sizi nasıl dinlediysek sizin de bizi dinlemenizi isteriz. Çünkü 5 sene önce oy toplamak için gelen Sayın Köksal Toptan, sayın diğer milletvekilleri burada panele katıldılar. Kendi konuşmaları bittikten sonra çekip gittiler. Ben burada sizin oturup aynı şekilde bizim konuşmamızı saygıyla dinlemenizi istiyorum" diye tepki gösterdi. Bunun üzerine Çift, "Mesaj alındı. Parti temsilcilerimiz burada. Ben Alaplı´dan geldiğim için gitmek durumundayım. Devam eden seçim çalışmalarımız dolayısıyla özür dileyerek ayrılmak istiyorum" diye cevap verdi.


Kürsüden inen Çift, kendisine tepki gösteren Avcı´yla tokalaşarak bir süre ayaküstü konuştuktan sonra salondan ayrıldı. Salonda bulunan bazı Ak Parti´li kadın kollarına üye kadınlar ise "Bizi çağırırken siyaset yok dediler. Devletin ikinci adamına laf uzatanları dinlemek istemiyoruz. Panel amacının dışına çıktı. O yüzden protesto ediyoruz" diyerek salonu terk ettiler.

Editör: Pusula Gazetesi