Bakan Yardımcısı Yahya Baş, Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız ile birlikte Ereğli´deki tersaneler bölgesinde incelemelerde bulundu. Ustaoğlu Yat Gemi Sanayii A.Ş. Genel Koordinatörü Avni Biçer, tersaneyi gezen Bakan Yardımcısı Baş´a bilgi verdi. ekonomik sıkıntı sonucu işlerinin azaldığını belirten Biçer, devletten destek beklediklerini söyledi. Katıldıkları uluslararası bir ihalede Çinli firmanın kendilerine verilen devlet desteği ile önlerine geçtiğini kaydeden Biçer, "Çinli firma bizi yapabilirlikte ve birim fiyatta geçemedi. Ancak, finansta devlet desteğiyle geçti. Ne yazık ki biz gerekli desteği göremedik. Bu noktalarda küçük bir destekle buralar çok daha aktif olacaktır. Bunlar yapılabilir. Ama devlet babaya ihtiyacımız var" dedi.

"TERSANELERİMİZDE İSTİHDAM AZALDI"

Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem´in daha önce kendisine sunduğu Ereğli´deki tersanelerle ilgili sorunları içeren dosyayı incelediğini belirten Bakan Yardımcısı Baş ise şöyle dedi:

"Ülke genelinde gemicilik sanayi ve tersanelerimiz altın çağını yaşarken, bir anda Avrupa´daki ekonomik krizden etkiledi. Çok büyük umutlarla yapılan yatırımlar duraklama dönemine girdi. Güçlü olanlar bir şekilde kendini ayakta tutuyor, daha zayıf olanlar ise kapatmak zorunda bile kaldı. Türkiye´de ki yerli ihtiyaç da bu kadar tersaneye iş verecek kapasitede olmadığı için maalesef tersanelerimizde istihdam da gittikçe azalmıştır."

"TERSANELER, AYAKTA DURMANIN MÜCADELESİNİ VERMELİ"

Bu durumun geçici olduğuna inandığını vurgulayan Bakan Yardımcısı Baş, krizin Türkiye´deki tersanelerin ekonomik gücünün artmasına yol açmasını umduğunu ifade ederken, şöyle konuştu:

"Bu süreç içinde bu kuruluşlarımız kendi çabalarıyla farklı bir şeyler yaparak ayakta durmanın mücadelesini vermek zorundalar. Bana verilen dosyada çözüm önerileri, bir takım destekleme ve talepler var. Ama bunlar, bizden ziyade hükümetimizi ve sayın Başbakanımızı, Maliye Bakanlığı´nı ilgilendiriyor. Zira istenenlerin çoğu maliye ile ilgili. Bizimle ilgili konuları inceliyoruz. Bu yolda mesafe alınabileceğini umut ediyorum. Geldim, yerinde gördüm. İnşallah bu konuyla ilgili de elimizden gelini yapmaya çalışacağız."

Bakan Yardımcısı Yahya Baş, daha sonra Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası´nı ziyaret ederek işadamlarıyla görüştü. Ziyarette, Bakan Yardımcısı Yahya Baş´a plaket verildi. Baş, Ereğli´deki incelemelerinin ardından Zonguldak´a geçti.
Editör: Pusula Gazetesi