Kilimli beldesinde, özel bir maden ocağında çıkarılan kömür ve taşın nakledildiği bantta ayrıştırma işleminde görevli Oğuz Sağır (28), makinenin bandına kolunu kaptırdı. Sağ kolunu omuz kısmına yakın yerde küçük bir et parçası tutan Sağır, Atatürk Devlet Hastanesi´ne kaldırıldı. Sağır, hastanede ilk müdahalesinin ardından Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi´ne sevk edildi. Sağır´ın ameliyatla kolu yerine dikildi. Sağır´ın Tıp Fakültesi Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi´nde tedavisi
sürüyor.


BEKLEYECEĞİZ
Başhekim Doç.Dr. Mustafa Cömert de madenci Sağır hakkında bilgi verdi. Madencinin kolunun tutup tutmamasının önümüzdeki günlerde belli olacağını söyleyen Cömert, şöyle konuştu: "Şu an yolun çok başındayız. Kolun kurtarılması açısından kritik değeri hâla ilk günkü gibi devam ediyor. Yapılan tamirin akıbetini görmek lazım. Birinci hamlede başarılı olunursa daha sonraki hamleler ardışık olarak gelecek. Kolun ne kadarının fonksiyonunu sağlayabileceği çok uzun bir süreçte belli olacaktır."
Yani, biz kolu diktik, tamam bu kol çalışır demenin yanlış olduğunu anlatan Cömert, en az bir yıllık süreç olduğunu söyledi.
Ameliyatların ardından tedavilerin olacağını anlatan Dr. Cömert, sözlerine şöyle devam etti: "Gerekli başka girişimler olabilecek. Bunun sonucunda kolun ne kadarının geri dönebileceği, kurtarılabileceği aydınlığa kavuşacak. Şu an bizim ilk hayati olarak gördüğümüz şey kolun kurtarılıp kurtarılamayacağı konusu. Bunun için de hemen birinci adım beklemeden yapıldı. Bunun bir bekleme süresi var. Yani damar dikmenin sağlıklı bir şekilde iyileşip iyileşmeyeceğini anlayabilmek için iki üç güne ihtiyacımız var. Bu süreç içerisinde kolun ısısı, nabızlar gibi kolun yaşayacağına dair ip uçları, bize gelirse o zaman daha umutlu olacağız. Daha umutlu konuşabileceğiz. Diğer girişimlere de o zaman başlayacağız. Yani kemikler yeniden yerine kaynaştırılacak bir ameliyatla, muhtemelen bir plak vida kullanılarak. Kaslar yeniden yerine dikilecek. Çok meşakkatli işin daha çok başındayız."
Önümüzdeki günlerde olumlu veya olumsuz gerekli bilgileri vereceklerini anlatan Cömert, sözlerini şöyle tamamladı: "En az bir yıl gözlemlememiz gerekiyor. Daha önce el ve parmak kopması gibi ameliyatlar yaptık ama bu şekilde müdahaleyi ilk kez gerçekleştirdik. Hastamız kolunu çalışan bir iş aletinin bandın içine kaptırmış. Dolayısıyla o bant, sadece küçük bir et parçası bırakan bir şekilde kolu koparmış. Daha önce iş kazalarında el kopmaları, parmak kopmaları oldu ve bunlara müdahale edildi. Önemli bir kısımda başarı sağlandı. Tam kopan bir kolun yerine yeniden inflanstasyonu kazandırılması işi ilk defa deneniyor. Umarız başarılı olur. Arkadaşlarımız gerekli müdahaleleri yaptı ama kolun tutması için bundan sonra dua edeceğiz."
Editör: Pusula Gazetesi