Van depreminde ölen Japon doktor Miyazaki Atsushi’nin Türkiye’de yapılacak olan heykeli, dünyanın ve Japonya’nın en çok satan gazetelerinden Nishi Nihon Shinbun gazetesinde yer buldu.

2011 yılının Kasım ayında meydana gelen Van depreminin ardından bölgeye yardım için gönüllü olarak gelen Japon Doktor Miyazaki Atsushi, artçı depremde yaşamını yitirmişti. Olayın üzerinden yaklaşık 1 yıl geçerken, olaydan etkilenen Zonguldak’ın Kozlu Belde Belediye Başkanı Ali Bektaş tarafından Japon doktorun adını taşıyan bir park yapılmıştı. Başkan Bektaş’ın japon doktor Astushi’nin heykelini yaptırarak, parka koydurması hedefi, 30 Eylül’de, dünyanın ve Japonya’nın en çok satan gazetelerinden Nishi Nihon Shinbun’da haber oldu. Japon gazeteci Nomura Daisuke’nin kaleme aldığı haber, “Türkiye’de Miyazaki Bey’in Heykeli” başlığı ile yer verildi. Miyazaki Atsushi’nin özgeçmişinin de yer aldığı haberde, Türkiye’ye birlikte geldiği gönüllü Miyuki Konnai ile Japonya’da yaşayan Zonguldaklı Murat Ensici’nin ifadeleri de yer buldu. Japon gazetesinde yayınlanan haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Geçtiğimiz yılın 11’inci ayında Türkiye’de Van depreminden sonra gönüllü yardım için gittiği sırada meydana gelen artçı depremde yaşamını yitiren Miyazaki Atsushi Bey’in heykeli Zonguldak’ın Kozlu Belediyesi’nce yaptırılmaktadır. Kozlu beldesi, depremin yaşandığı bölge olmamasına rağmen Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, Türkiye’ye yardım için geldiği esnada Miyazaki Atsushi’nin yaşamını yitirmesinden etkilenerek heykelini yaptırmaya karar vermiştir. Miyazaki Bey, Oita Lisesi’nden mezundur. Tokyo’daki üniversiteden mezun olup İngiltere’de öğretim görevlisi olabilmek için Barış Bölümü’nde eğitim almıştır. Geçtiğimiz yılın yaz ayına kadar Filipinlerde kötü şartlarda yasayan insanlara yardım edebilmek için Fukuoka’da bulunan Gönüllü Yardım Vakfı’nda görev yapmıştır. Bu sırada Tokyo’daki Mültecilere Yardım Vakfı’nda da görev almıştır. Geçtiğimiz yılın 10’uncu ayında Türkiye’deki depremden sonra deprem bölgesine gönüllü yardım etmek için gitmiştir. Japonya’da yardım için toplanan para ile yiyecek ve giyecek alıp yardıma ihtiyacı olan deprem bölgesindeki insanlara dağıtmıştır. Yardım ettiği sırada artçı deprem meydana geldi. Kaldığı otel, bu esnada yıkıldı ve hayatını kaybetti. ‘Miyazaki Atsushi çocuklar tarafından çok sevilen ve de etrafındaki insanlar tarafından da çok beğenilen bir insandı’ diyor, birlikte yardıma giden Miyuki Hanım. Türkiye’de güler yüzlü insan olarak bilinip, heykeli de gülümseyen haliyle yapılmaktadır. Türkiye’nin Zonguldak ilinden olup Fukuoka’da yaşamakta olan Murat Ensici’nin söylediğine göre, ‘Kozlu Belediye Başkanı Sayın Ali Bektaş, Miyazaki Atsushi’nin yaptıklarının unutulmaması ve gelecek olan nesillere aktarılmasını arzu etmektedir. Bunun için heykel yapılmasına karar vermiş. Ve Kozlu Belediyesi bu heykelin yapılması için gerekli masrafları karşılayacağını bildirmektedir. Heykelin 2 metre yüksekliğinde olabileceği de belirtilmiştir. Yapımı henüz devam etmektedir. Önümüzdeki yaz Karadeniz manzaralı yerde bulunan parka heykelin konulması planlanmaktadır."

Editör: Pusula Gazetesi