Genç şair ve yazar Alex Veysel Araboğlu’nun sözlerini yazıp seslendirdiği aşk ve ayrılık şarkısı, sosyal paylaşım sitesi Facebook ve Youtube´de sıkça paylaşılanlar arasında. Şarkıya olan ilgi, Pusula’nın haberinden sonra her geçen gün daha da artıyor.

Araboğlu’nun, “Zonguldak Yollarında” adlı şarkısında anlattığı hikaye, büyük merak uyandırdı.

Şarkıda, Alex´in, Zonguldak´ta bir beye verilen genç kadına olan aşkı anlatılıyordu.

"Kopardılar seni benden alıp gittiler/Zonguldak´ta zengin beye gelin verdiler" sözleriyle başlayan şarkıyı dinleyenler, Zonguldak´taki zengin beyi ve onunla evlendirilen kadını merak eder oldu.

Dinleyen herkes, sevdiği insandan kopartılıp zengin bir beye verilen kadını ve o zengin beyin kim olduğunu merak ediyor.

Pusula, şarkının söz yazarı ve bestecisi Alex Veysel Araboğlu’nu İngiltere’de buldu ve şarkının hikayesini konuştu.

PUSULA: Alex Veysel Araboğlu kimdir?

ALEX VEYSEL ARABOĞLU: İstanbul’da doğup büyüdüm, aslen Sivaslıyım. İlk, orta ve liseyi İstanbul’da okudum. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü’nü bitirdim. Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde bir yıl Klasik Türk Müziği eğitimi aldım. Okul yıllarımda futbol ve tiyatroyla ilgilendim, oyunlar yazıp sahneledim.

PUSULA: Zonguldak’a geldiniz mi hiç?

ALEX VEYSEL ARABOĞLU: Zonguldak’a 1999-2000’li yıllarda bir iş gezisi için geldim, harika manzaralı bir lokantada yemek yedim, gerçekten çok güzel bir şehir, tekrar gelmeyi çok isterim.

PUSULA: Şarkının hikayesindeki kişi, bizzat siz misiniz, yoksa bir arkadaşınız mı?

ALEX VEYSEL ARABOĞLU: Şarkının hikayesini Zonguldak’a gelişimde iş arkadaşlarımdan biri anlattı, hikayeyi duyduğumda, beni çok etkiledi gerçekten. Duyduğum o an, “bu hikayeyi bestelemeliyim” dedim içimden ve besteledim. Ben yaşamadım bu hikayeyi, yaşayan kadın, şu an evli ve çoluk-çocuk sahibi. O yüzden bu hikayedeki kişileri açıklamamak en doğrusu olur. Dinleyenler, kendi hayal dünyalarında özgürce yaşasınlar şarkıyı, böylesi daha güzel. Şarkının sözleri, şarkıyı anlatıyor zaten. Sevdiği kız, Zonguldak’ta zengin bir beye veriliyor. Sevdiği kızın peşinden İstanbul’dan Zonguldak’a, hiç bilmediği bir şehre, cebinde parası olmadan, sadece cebinde kızın resmini taşıyarak, o resimle sevdiği kızı arayan bir genç aşık, kapı kapı dolaşarak, bıkmadan usanmadan sevdiği kızı bulmaya çalışıyor ve sonunda buluyor. Ama uzattığı elleri geri çeviriyor kız, ilk defa geldiği bir şehirde sevdiği kıza ulaşamayan paramparça olmuş bir aşık…

PUSULA: “Barışa Çağrı” adlı bir de romanınız var. Neler anlatıyorsunuz orada?

ALEX VEYSEL ARABOĞLU: “Barışa Çağrı”, Türkiye’de Eti Yayıncılık’tan Mayıs 2010’da çıktı, İngilizcesi de Amazon Kindle’den yayımlandı. “Barışa Çağrı” romanım, konusu İngiltere’de geçen mültecilerin gerçek hikayelerinden kurgusal bir hikaye yoluyla anlattığım bir roman. Basit bir yaşam mücadelesi için insanların nasıl hayatlarını tehlikeye attıklarının, nasıl zorluklara katlanıp geride, kendi memleketlerinde neleri yitirdiklerinin hikayesi. Oldukça öğretici, yol gösterici bir roman. Özellikle İngiltere’nin göçmen hapishanelerinde geçen antidemokratik olaylar kendimize soru sorduruyor. “İngiltere’de bile insan hakları böylesine ihlal edilebiliyorsa, dünyanın başka neresinde gerçek demokrasi aranmalı?” diyerek, sınırlarla örülmüş anlamsız bir dünya düzenine karşı eleştiri var. Kısaca kitap, insanları barışa çağırıyor, “yok bir birimizden farkımız aslında” diyor, aynı gök kubbe altında, aynı yaşam mücadelesini veren insanoğluyuz hepimiz... İngilizcesi “Appeal For Peace”, zaman bulabilirsem, yeni bir roman yazmak istiyorum.

PUSULA: Başka şarkılarınız da var. “Gurbet” gibi. Onlar da aynı ayrılık ve aşk hikayesiyle mi ilgili?

ALEX VEYSEL ARABOĞLU: Sizin haberinizde ilk baştan, “bu aşk ve ayrılık Alex’i yıktı” diye yanlış başlık atılmış. “Zonguldak Yollarında” şarkısı değil, ama “Gurbet” şarkım için bu söylenebilir. O tamamen benimle ilgili, gurbette yazdığım ve ayrılığı tattığım, gurbetin ne demek olduğunu anlattığım şarkım “Gurbet”. Yakın zamanda gurbete klip çektim, henüz klibim tamamlanmadı. Aslında “Zonguldak Yollarında” şarkıma da klip çekmeyi çok isterim, ama o klibin Zonguldak’ta çekilmesi gerekiyor, Türkiye’ye döndüğümde inşallah çekerim. Klip için Zonguldaklı bir büyüğümüz sponsor ve destek olmak isterse, çok sevinirim. Eminim Zonguldaklılar da kendi şehirleriyle ilgili bir klip görmek isterler.

PUSULA: Alex gerçek adınız mı?

ALEX VEYSEL ARABOĞLU: Alex ismini İngiltere’ye gittikten sonra kullanmaya başladım. Gerçek ismimi yabancılar söylerken zorlanıyorlardı, bir isim seçmeliydim, güncel hayatımı güncelleştirmek için. Onu da artık bizden biri gibi olan çok sevdiğim, saygı duyduğum Fenerbahçeli futbolcu Alex De Souza’nın ismini alarak yaptım.

İşte o şarkının sözleri...

Zonguldak yollarında...

Kopardılar seni benden alıp gittiler

Zonguldak’ta zengin beye gelin verdiler

Bilmiyorum bunu bana nasıl ettiler

Sorsun mevlam hesabini bir gün mahşerde

Zonguldak yollarında seni arayıp da sorarım

Paramda yok pulumda yok

Cebimde bir tek aşkım var

Çaldım kapıları tek tek seni aradım

Divane oldum durmadım dondum dolandım

Uzattığım ellerimi alıp tutmadın

Paramparça olmuşum ben bu sokaklarda
Editör: Pusula Gazetesi