AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan, Kdz. Ereğli de yerel ve ulusal basında görev yapan gazetecilerle bir araya gelerek ilçe gündemi ve yapılan çalışmalar ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Nazar Kebap Salonunda gerçekleştirilen kahvaltılı basın toplantısına Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu, belde belediye başkanları, il genel meclis üyeleri, partinin Ereğli ve Alaplı ilçe yöneticileri, belediye meclis üyeleri katıldı.
Milletvekili olmasının ilk 6 ayından sonra değerlendirme toplantısı yaptığını ikinci 6 aylık toplantıyı Haziran sonunda yapmak istediğini ancak meclisin uzaması ve görevlendirmeler nedeniyle geciktiğini belirten Candan, Kdz.Ereğlili şehidin cenazesine katılmadığına dönük söylenen söylemlere de tepki gösterdi.
Kendisinin eşinin rahatsızlığı nedeniyle şehit cenazesine katılamadığını belirten Candan,” Kdz.Ereğli bir şehit verdi bu benim vekil olduktan sonra verdiğimiz ikinci şehidimiz. Türkiye´de her gün bu işler oluyor ama gönül istiyor ki hiç olmasın ateş düştüğü yeri yakıyor. Kdz.Ereğli denilince biz bir başka oluyoruz. O sabah benim eşim rahatsızlandı, bende belgeleri kayıtları mevcut. Arkadaşlarımızın yüzde 99 oranında bu olaya daha anlayış ile karşıladılar. Bir insan eğer insanlıktan nasibini almış ise bu tür bir olayda sağa sola olayı yatırmaya şunu bunu demeye yeltenmez. Kaldı ki bu bölgenin insanı olmasam bile bir şehit varsa bu insanlık borcudur ama benim gerçekten ciddi bir problemim var” dedi.
Kdz. Ereğli’de ciddi anlamda bir krizin yaşandığını belirten Candan,” Ben Türkiye´nin diğer illerine ilçelerine gittiğimde bakıyorum bu kadar değil tabiî ki sıkıntı. Bunun nedenleri var. Aslında Ereğli bir Avrupa kenti idi ve Avrupa kentinin yaşadığı krizi aynen bizde yaşıyoruz. Türkiye´nin birçok yeri yaşamazken. Bu kriz çok fazla şişmenin akabinde gelen kriz. Ereğli´de ciddi bir potansiyel vardı birden büyüdü özellikle tersaneler ile ilgili olarak ve birden boşaldı. İşte bu şişme bizi ciddi sıkıntıya soktu. Bizde buna seçim sürecinde verdiğimiz sözlerden biri tersaneler bölgesi idi” diye konuştu.
Tersaneler’in KİT olmadığını ifade eden Candan, şunları söyledi: “Danimarka, İngiltere´de görüşmelerde bulundum. Bir bakkalda bir makarna 1 lira ise diğer tarafta 50 kuruş ise diğer tarafa gidilir. Aynı sistem burası için de geçerli. Tersaneler bir KİT değildir. Ereğli´nin yanıldığı noktalardan biri de budur. Siyasilerin müdahale edebileceği bir şey değildir. Biz elimizden geldiğince oralar için bir şeyler yapmaya çalıştık becerdik beceremedik ama en azından bir vekil olarak üzerimize düşen görevi büyük bir oranda yaptım. Ciddi eleştiriler aldım özellikle Gambiya Büyükelçisi buraya getirmekle. Bakınız büyükelçi buraya geldi bir söz söyledi dedi ki bizi bu zamana kadar Avrupalılar yanıltmış bize dediler ki balıkçılık böyle yapılmış. Biz zaten bunları işletemeyiz ben ilk kez böyle bir balıkçılık yapıldığını burada gördüm. Avrupa´nın kaldırabileceği en büyük balıkçılık işi bu. Bunun göstergesi olarak hemen kendi yardımcısını Gambiya´ya gönderdi Başkan ve Meclis ile görüşüldü. Kasım ayında ben Gambiya´ya gidiyorum, oraya davet edildim. Biz bir şeyler yapmaya çalışıyoruz bu benim işim mi evet kısmen benim işim kısmen de tersaneler bölgesindeki arkadaşlarımızın da işi, proje üretmeliler. Benim görevim yol göstermek proje üretmek. Kanunu bir sıkıntıları varsa o sıkıntıları çözmek gerekir. Cebimden çıkartıp 50-100 milyon dolar koyup alın derdinizi halledin diyecek durumum yok. Benim seçim öncesi de böyle bir sözüm de olmadı. Ben bir öğretim üyesiyim. Benim bütçem belli benim yapacağım belli. Eleştirildiğim sürekli yurt dışında, benim bulunduğum komisyona girmek için can atan milletvekilleri var. Ben Sanayi ve Eğitimi istedim bizim partimiz grubumuz başka bir yere koydu bu da bana şeref verir. 14-15 milletvekili var o komisyonda Türkiye´deki 14-15 kişiden biri olarak bizi layık gördüler”
İlçedeki eğitim alanında yapılan çalışmaları değerlendiren Candan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Fen Lisesi yapımı için İbrahim İzmirlioğlu bizzat bizden ricacı oldu, Burası yılan hikayesine döndü dedi. Nerede ise 5-6 aydır çözülemeyen sorunu 1 haftada çözdük ve Fen Lisesi´nin ihalesi yapıldı ve çalışmalar devam ediyor. Kepez İlköğretim Okulu´nun hakikaten burada bir sıkıntı var buranın yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. Zonguldak Vilayetinde yapılacak ilk okul Kepez İlköğretim okuludur. Valimiz, Milli Eğitim Müdürü ile konuştum. Vali Zonguldak için büyük bir fırsat. İşinin ehli olan bir arkadaşımız bu işe de gönül vermiş birisi, Çaycuma´daki Devrek´deki sınıf başına düşen öğrenci sayısını gösterdim ve Ereğli´deki sayıyı gösterdim arada iki kat fark var. 2013 Yılının bütün okul yapma bütçesi Ereğli´ye ayrılmıştır. Çaycuma´nın yüzde 80´lerin okulu oradaki yerellerin teşviki ile yapılmış. 2013 Yılında tüm okul yapım bütçesi Kdz. Ereğli’ye ayrılacak”
Kdz. Ereğli’de hep işlerin tribüne oynamakla geçtiğini belirten Candan, konuşmasına şöyle devam etti.” Kdz.Ereğli´de bu zamana kadar işler hep tribüne oynamak ile geçti. İnsanlarımıza sansasyonel ve büyük puntolarla konuştular. Bizim taktiğimizde de bir yanlış var demektir. Ben rektör ile görüştüm basın açıklaması da yaptık. Meslek Yüksek Okulu açılıyor diye buradaki arkadaşlarımız Meslek Yüksek Okulu´nun açılma kriteri ile Fakültenin arasındaki kriteri biliyor mu bilmiyorum? Meslek Yüksek okulları senato kararları ile açılır isterseniz 1 hafta içerisinde 1 ay içerisinde yüksek okul açabilirsiniz. Üniversitenin yönetimine bağlı fakat fakültelerin açılmasının kriteri 2 tanedir. Birincisi nüfusu 100 bini geçecek ilçenin, ikincisi bakanlar kurulu kararı ile fakülteler açılabilir. Bakanlar Kurulu kararı dediğimizde düşünmemiz gerekiyor neyi o kadar acil masalar varken 3-4 yıl sonra konulacak. Biran evvel ben yüksek okulu istemiyorum fakülte istiyorum demek doğru mudur? Ekonomiye can suyu verecek bir çevirim yapmak istiyorsa ben neden meslek yüksek okuluna karşı çıkayım. Fakülteye karşı mı çıkıyorum hayır bugün evet desek karşımıza 4 yıl sonra çıkacak. Meslek yüksek okulunu açar açmaz fakülteye başlayacağız zaten”
Kdz. Ereğli olarak daha akılcı hareket etmek zorunda olduklarını kaydeden Candan,”Akıllı olmak zorundayız. Kdz.Ereğli olarak daha temkinli daha akılcı hareket etmek zorundayız. Bu geminin içerisinde hepimiz varsak burada aynı yönde gitmek zorundayız. Bizim görevimiz Ereğli´de bir sıkışıklık var biran önce meslek yüksek okulu açalım bir döngü başlasın” dedi.
Kdz. Ereğli’de yapımı devam eden Devlet Hastanesi ile ilgili bilgiler veren Candan,” Devlet Hastanesi benim başlattığım bir şey değil. Benim bu tür kaprisim olmaz ben rahatım. Devlet Hastanesi işinin devam eden bir süreç bizde bu süreci takip ediyoruz. Daha temeli atılmazken ihale kalmıştı biz gittik şirket ile görüştük buranın biran evvel bitirilmesi ile ilgili taleplerimizi ilettik. Hastanenin girişinde orada planda ışıklı bir kavşak görülüyor bu ışıklı kavşağın doğru olmadığını söyledik. Bunun için Karayolu Bölge Müdürünü getirdik yerini gösterdik. Acil bir hasta trafik ışığına takılmasın dedik. Orada bir plan revizesine girdik o da şuan yapılıyor” diye konuştu.
İlçedeki yol çalışmaları ile ilgili bilgiler veren Candan, şunları söyledi: “Ereğli Çevre Yolu için ihale bu yıl sonunda yapılacak ve o çevre yolu da yeni hastanenin o bölümüne çıkacak. Hastanenin çatısı olsun istemedik hastanenin çatısının helikopter alanı olmasını istedik. Çatısı olmasa bile yanına olsun diye düşünüyoruz. Bizim derdimiz üzüm yemek. Benim oyum buyum yok ben bölgede 50 yıllık nasıl bir projeksiyon çizilmeli ki yaptığımız işler bir kere adam gibi olsun işi ile uğraşıyorum.Yolun bozuk olması ile ilgili Kışla´da bir olay oldu. Gülüç´den girince bu tarafa doğru yollar bozuk. Prensip olarak bir şey bitmeden konuşmam demiştim. Karayolları Genel Müdürüne bizzat gittim benim çocukluğumdan beri Gülüç Köprüsü ile Kışla arasındaki yol düzelmedi hep bozuktu. Kalıcı bir çözüm istedik sanırım 760 metrelik bir bölüm. Genel Müdürden ricacı olduk. Biz burayı havaalanı pistindeki beton asfaltı ile yapalım dedik. Bir kere yaptığınızda 50 yıl bozulma olayı yok. Biz bunun sözünü aldık. Sayın Belediye Başkanının bir girişimi oldu kendince haklı olabilir. Doğrudur yanlıştır bu tartışılır. Biz ödevimize çalışıyoruz, görevimizi de yapıyoruz. Seçim sürecinde söylediğim bir şey vardı halkımı yanıltmayacağım benim sözümdür. Emin olmadığım bir şeyi deklare etmeyeceğim yoksa yaptığımız bir sürü çalışma var. Kandilli yolunun yapımı için söz verdim ve onu da hallettim. Köprülü kavşak şuan Genel Müdürün onay aşamasında. 2013 Yılı bütçesine aldırmak için elimden geleni yapacağım. Bu konuda çok yanıldığımız oldu. Elmatepe rampasının oradan köprülü kavşak başlayacak ve iç bölümde bu bitecek böylelikle Devrek yol ayrımında trafik rahatlayacak. En büyük sıkıntılardan bir tanesi. Yeşiltepe-Kepez karayolunda 3 tane üst geçit belirlendi ihaleleri yapılacak. Karayolları 15. Bölge Müdürümüz ile görüştüm. Hem çevre yolu güzergahı için hem de bu Devrek Yol Ayrımına göstermek için yine Alaplı´da sıkıntımız var. Devrek yolu konusunda sıkıntımız bütçe. Bunu niye aşmıyorsunuz derseniz bunu da bütçelerin büyük bir oranı maalesef krizden dolayı gelirler bize gelmedi. Bize gelmeyince 2009-2010 yılındaki rahatlığımız yok. Ciddi bir sıkıntıdayız. Bu bunun üzerinde bastırmayacağız, yoğunlaşmayacağız manasına gelmiyor. Bunları bir anlamda yapacağız”
Su sorunlarına da değinen Candan,” Kızılcapınar Barajından buraya su gelecekti bakan ile görüştük. O hattın geçtiği her köye bir su branşmanı bırakılacak. O havzadaki o civardaki köylere su vermiş olacağız. Kdz.Ereğli şehir merkezi haricindeki en büyük sorunumuz su. Başbakanımızın talimatı var önceliğimiz su. Bir köyde su yoksa o köyde hayat yoktur. Yeraltındaki sulara da güvenmeyin diye söylüyorum. Köylülerimizin yaptığı hatalardan da biri şu dur teknik olarak yeraltındaki suya güvenilmez. Yeraltında depremler oluyor ve su başka bir noktaya kayıyor. Dünya kadar masraf ediyorsunuz sadece ön görmediğiniz dikkat etmediğiniz bir sebep yüzünden o bütün yatırım heba oluyor. Biran evvel gölet yapmamız gerekiyor bu suları gölette tutmamız ve köylerde bu suları kullanmamız gerekiyor. Başka türlü buranın su problemini de çözemeyiz. HES su ile elektrik üretmektir. Su basıncı ile bu sistem çalışıyor. Eski değirmenlerde çalışma sistemi nasıl ise burada da aynı. Sistem aynı sistem eğer HES´i çok merak ediyorsa arkadaşlarımız ki bence etmeliler hemen 50 kilometre uzaklıkta Karabük ile Gökçebey arasında 3 tane HES var. Kanser yapıyor denildi azıcık teknikten bilgisi olan var ise bu konu ile ilgili benim hakkımda hakarete varacak yazı yazıldı bunu da biliyorum insan azıcık bir bakar. Bunun kanser ile alakası ne? HES´i nükleer santral ile karıştırıyorsunuz biri Mersin´e biri Sinop´a yapılacak. Su akar Türk bakar diye yıllarca söyledik su yine akıyor bunun Amerika ile Rusya ile ne ilgisi var? Kaldı ki Amerika ile Rusya ile ne alakası var bunu yapmamak uşaklıktır. Rusya bizde HES´lerin açılmasını ister mi, HES´ler açıldıkça doğalgazlar düşüyor. Bizim HES´leri istemiyoruz diye bir lüksümüz yok” dedi.
Zonguldak’ta lavuar alanının kendi icraatı olduğunu belirten Candan, konuşmasını şöyle tamamladı: ” Ereğli Belediye Başkanı tabiî ki herkes gibi görevini yapıyor. Benim de görevim Ereğli ve Alaplı´ya bu bölgeye hizmet etmektir. Zonguldak´ta kimsenin çözemediği bir lavuar alanı vardı bu benim vekil olduktan sonraki ilk icraatımdır. Zonguldak Belediye Başkanı bu işe sahiplendi, Bakanımız geldi onun yanında başkana bunu kimi yaptığını biliyorsunuz değil mi dedim o da evet dedi. Biz bunun için bağırıp çağırmadık. Kilimli´de Koruma Kurulu´nca bekleyen evrak vardı o sorunu da hallettik.Biz aynı gemideyiz burada fareler gövdeyi tırmalamaya delik açmaya çalışıyor, biz tırmala dediğimiz halde tırmalama devam ediyorsa onlarda boğulurlar. Ben Ereğli´de taş üstüne taş koymak için üzerimize düşeni yapıyorum. Eleştirinin ötesine geçen dozlara rağmen bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Biz buraya kavga etmeye gelmedik biz bir şeyler yapmaya geldik. Bunun için de elimizden geldiğince yapıcı olmaya devam ediyoruz. Nihayetinde bende bir insanım. Bozhanenin orada bir iskele var. Biz bunu Kdz.Ereğli Belediyesi´ne verdik hem de 49 yıllığına. Eğer ben siyasi davransaydım eğer ben tipik politikacılar gibi davransaydım orayı kilitlerdim kim kazanırdı hiç kimse?Atatürk Kültür Merkezinin olduğu yer orası belediyenin değil. Orası Milli Emlak´ın yeri. Biz o yerin belediyeye tahsisini sağladık. Bu yeri tahsis ettik dedik ki burayı Atatürk Kültür Merkezi yapacaksanız buraya bu kadar para harcayacaksınız ama ben size Kültür Bakanlığından bütçe çıkartayım tamamen karşılıksız buradan yapacağınız kârı Ereğli´nin arka sokaklarına harcayın dedim. Ereğli Lisesi´nin ön tarafına duvar yapıldı o duvar bizim İl Özel İdaresi´nin duvarı. Bizim yaptığımız duvar”
Editör: Pusula Gazetesi