Belgeselde, Karadeniz kıyısındaki bir köydeki çay tarlaları ortasına kurulan dev çöp arıtma ve toplama tesisine karşı köylülerin verdiği mücadele gözler önüne seriliyor. Fatih Akın, çevre felâketini öğrenir öğrenmez, bu tesisin kurulmasına engel olamasa da, kurulma aşamasından günümüze kadarki her süreci belgeledi.

Fatih Akın "Cennetteki Çöplük" adlı belgeselinde, Karadeniz kıyısındaki bir köydeki çay tarlaları ortasına kurulan dev çöp arıtma ve toplama tesisine karşı köylülerin verdiği mücadeleyi gözler önüne seriyor.

2006 yılında bBir bölümü Zonguldak&[#]8217;ta çekilen "Yaşamın Kıyısında" filminin final sahnesini çekmek için dedesinin köyüne giden Akın, köylülerin bu tesisin kurulmasına karşı verdikleri mücadeleyi görmüş, bundan çok etkilenmişti. Fatih Akın kendi deyimiyle "cennetten bir köşe" olarak tanımladığı Çamburnu´nun karşı karşıya olduğu çevre felaketini öğrenir öğrenmez, bu sorunla kendi yöntemiyle mücadele etmeye karar verdi.

Çamburnu köylüleri ile birlikte bu tesisin kurulmasına engel olamasa da, çöplüğün kurulma aşamasından günümüze kadar ki her süreci belgelediği bu filmi 5 yılda tamamladı. Akın, ilk gösterimi 2012 Cannes Film Festivali´nde yapılan belgeseli "Bütün filmlerimden fazla Türk" olarak tanımlıyor.

Fatih Akın, başrollerinde Meltem Cumbul, Güven Kıraç, Sibel Kekilli ve Birol Ünel´in yer aldığı &[#]8220;Duvara Karşı (Gegen Die Wand)&[#]8221; isimli projesiyle Metin Erksan´ın &[#]8220;Susuz Yaz&[#]8221;ından 40 yıl sonra Berlin Film Festivali´nde &[#]8220;Altın Ayı&[#]8221; ödülünü kazanan Türk yönetmen oldu.
Editör: Pusula Gazetesi