Bartın Cumhuriyet Savcılığı’nın Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi’nde çalışan mühendis ve teknikerlerin ocağa girmeden ocak yevmiyesi alanlarla ilgili soruşturma başlattığı yönündeki haberimiz üzerine TTK Genel Müdürü Burhan İnan ve GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş’ın görüşlerine başvurduk.

TTK Genel Müdür Burhan İnan, soruşturma aşamasında olan bir konuyla ilgili açıklama yapmasının doğru olmayacağını belirtti.

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise, böyle bir durumum mümkün olmayacağını, varsa da kamera ve kart sistemiyle rahatlıkla ortaya çıkarılabileceğini vurguladı.

Başkan Alabaş, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Amasra’da çalışan bir arkadaşın şikâyetiyle teknik elemanlarla ilgili savcılık ve Türkiye Taşkömürü Kurumu müfettişlerinin bir inceleme yaptığı duyumu var. Amasra Müessesemiz, küçük olmasına rağmen kişi başı üretimde en iyi olan müesseselerimizden bir tanesi. Böyle bir olay var mı, yok mu, bu Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun ve Savcılığın incelemesi sonucu ortaya çıkacak bir durum. Bunların hepsi tespit edilebilecek iddialar. Kamera kayıtları bütün müesseselerimizde mevcut... O nedenle böyle bir şey varsa, buna çok rahatlıkla ve sağlıklı bir şekilde ulaşılabilir. Savcılığın veya yargının vereceği karara da saygı duymak gerekir. Ama tüm çalışanlar, kurumun yaşaması için, üretmesi için ellerinden gelen bütün fedakârlığı yapıyorlar. Biz teknik elemanlarımıza da, çalışanlarımıza da güveniyoruz. Ama soruşturma sonucunu da beklemek gerekir. Anladığım kadarıyla dilekçe isim olarak verilmemiş. Tüm teknik elemanlar adına verilmiş. Böyle bir şey varsa, maden işçilerimizin moral ve motivasyonunu doğrudan etkiliyor. Onların ocağa girmeleri, işlerine sahip çıkmaları bizim için hayati bir önem taşıyor. Öyle bir durum varsa, işçinin güvenliği tehlikeye atılıyor. Ama ben böyle bir şey olacağına ihtimal vermiyorum. Çünkü kart ve kamera sistemiyle her şey kayıt altında. Öyle bir şey varsa, rahatlıkla tespit edilebilir.”

Editör: Pusula Gazetesi