Demokrat Parti İl Başkanı ve önceki dönem Belediye Başkan Adayı Turgut Hamzaçebi, partilerin temcit pilavı gibi sürekli aynı isimleri Aday göstermesinin Zonguldak adına önemli bir kayıp olduğunu belirtti. Hamzaçebi; "Bu isimler kazanırsa Zonguldak sadece bir beş yıl daha kaybeder. Şimdi bu arkadaşlar neyi düzelteceğini söyleyerek bu Aaday oldular, şaşırıyorum" dedi.


Ak Parti Adayı Secaattin Gonca ile CHP Adayı İsmail Eşref´in yeniden aday olmalarının yanlış olduğunu belirten Hamzaçebi; "İsmail Eşref Zonguldak´ı susuzluğa mahkûm etmiş, Belediyeyi borç batağına sürüklemiştir. İktidar partili olmanın avantajını kullanan Secaattin Gonca ise Zonguldak´ın borçlarını arttırmıştır. Her iki Aday da Zonguldak´ı ayağa kaldıracak projeler yapmamıştır" dedi.









Demokrat Parti Zonguldak İl Başkanı Turgut Hamzaçebi, Pusula´nın yerel seçimlere ilişkin sorularını yanıtladı. Zonguldak´ın genç ve yeni yüzler çıkarmak zorunda olduğunu belirten Hamzaçebi Zonguldak Belediye Başkanlığı´nın iki iddialı ismi Secaattin Gonca ve İsmail Eşref ile beş yıl daha kaybedeceğini söyledi. Güçsüz aday çıkartarak bir tarafa destek verme gibi bir düşünce içinde olmadıklarını belirten Hamzaçebi, Gonca ve Eşref hakkındaki görüşlerini paylaştı.


Belediye Başkan Adaylarını nasıl değerlendiriyorsunuz, hizmet açısından yeterli buluyor musunuz?


Aday olan arkadaşlarımız kişilik olarak sevdiğimiz ve saydığımız insanlar. Zonguldak zor bir şehir, bu nedenle adaylarımızın bazıları özellikle Ak Partinin ve CHP´nin adayları daha önce Belediye Başkanlığı görevi yaptıkları için görevleri boyunca Zonguldak´a pek fazla bir şey kazandırmadıklarını düşünüyorum. Görünen köy kılavuz istemez misali Zonguldak´ın hali belli. Aday olan arkadaşlarımızın altyapısı tamam olan projeleri olmalı. Zonguldak´ta geçmiş dönemde hizmet etmiş olan CHP´nin Adayı ve Ak Parti´nin Adayı Zonguldak´a pek fazla bir şey vermedi. Geçmiş dönemlerde Zonguldak´ı aylarca susuzluğa mahkûm eden ve bütün Meclis Üyelerinin kendisinden olan bir Belediye Başkanı, çalışanlarının maaşlarını vermedi ve Belediye&[#]8217;yi borç batağının içine sürükledi. O seçimlerde de zaten seçimi kaybetmiştir. Arkasından iktidar olmanın avantajını da kullanarak Belediye Başkanı olan Secaattin Gonca arkadaşımız da maalesef Belediyenin borçlarını artırmıştır. Her iki Adayın da Zonguldak´ı modern bir şehir olarak ayağa kaldıracak her hangi bir hizmet yapmamıştır. Bu nedenle ben geçmiş dönemde aday olup başarısız olan arkadaşların bu dönemde tekrar aday olmalarına karşıyım. Kendilerini başarılı bulmuyorum.



Neden bu dönem kendiniz Başkan Adayı olmadınız?


Ben DP´nin İl Başkanlığı görevini yapıyorum. Bu nedenle kendim aday olarak çıksaydım, başkalarının önünü kesmiş olacağımı düşünerek aday olmadım. Ama eğer aday bulamamış olsaydık, aday olarak çıkacaktım. Öyle yapmadık adayımızı açıkladık. Sonuna kadar adayımızın arkasındayız.


Ak Parti, CHP ve MHP´nin Adaylarından biri seçimleri kazanırsa Zonguldak´a ne gibi faydaları olur. Bu isimler Zonguldak´a ne kazandırır?


Bu isimler kazanırsa Zonguldak sadece bir beş yıl daha kaybeder. Zonguldak belediyecilikte DP´yi denemedi. Türkiye bugünkü sadece Ak Parti ve CHP varmış gibi gösteriliyor. Bunu Zonguldak´ta da yaşıyoruz. Hem CHP´nin Adayı İsmail Eşref´le hem de Ak Parti´nin Adayı Secaattin Gonca, Zonguldak´ta denendi. Nelere söz verdikleri, neleri yaptıkları ve yapamadıkları görüldü, konuşuldu. Bir insanın karnesi belediyeyi ne kadar borç batağına sokup sokmadığından belli olur. 7 yıl önce İsmail Eşref belediyeyi borç batağının içinde bıraktı. Secaattin Gonca arkadaşımız da belediyeyi büyük bir borç içinde devretmiş bulunmaktadır. Bu iki aday yarın Belediye Başkanı seçilirse belediyeyi borç batağından kurtaracaklarına inanmıyorum. Daha da artıracaklar. Çünkü bunlar borçla iş yapmaya alışmış insanlar. Bu kadar borca rağmen ortada elle tutulur, gözle görülür bir şeyleri yok. Çarşıda gezen insanların ayakları çamurdan görünmüyor. Kış ortasında seçim nedeniyle acele yapılan asfalt ve kaldırımlara ne demeli. Belediye Başkanlarının seçim atmosferinde lüzumsuz harcamalara girmemeleri gerekiyor.


İsmail eşref dönemine baktığımızda susuzluk, çalışanların maaşlarını alamama dönemi var. Birde sokakların park yerlerinin ve büfelerin peşkeş çekildiği söyleniyordu. Şimdi neyi düzelteceğini söyleyerek bu arkadaşlar aday oldu, şaşırıyorum. Ak Partide aynı aday üzerinde karar kıldı. Temcit pilavı gibi aynı isimler üzerinde dönüp duruluyor. Zonguldak´ın yeni yüzlere ihtiyacı var. Gençlerin önün açılması gerekiyor. Bu arkadaşlarım bu ifadelerimden dolayı bana kırılabilirler. Ben onların kişiliklerine söz söylemem. Bu işler beceri işleridir. Sadece plan ve projeleri ortaya atmakla iş bitmiyor.



Daha güçlü Aday çıkarmama nedeninizin Ak Parti ve CHP´ye seçmen kazandırmak için olduğu söylentileri var. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?


O tür söylentiler varmış ama bize tam tersi yorumlar geliyor. Adayımızı herkes çok olumlu buldu. Adayımız kesinlikle Ak Parti ve CHP´ye seçmen kazandırmaz. Eğer böyle düşünmüş olsaydık aday çıkartmazdık. Bizi aday çıkarmamız konusunda zorlayan olmadı. Aday çıkartmasaydık, ben Aday çıkacaktım. Bizim partimizden ne Ak Parti´ye ne de CHP´ye oy kayması olmayacaktır. Aksine hem Ak Parti´den hem CHP´den hem de diğer partilerden bize oy kayması olacaktır. Bir adayda aranacak özellikler bizim adayımızda vardır. Biz 31 Beldeye 31 Aday çıkarmadık. Nedeni de kâğıt üzerinde laf olsun diye aday çıkartmayı kendimize yakıştırmadık. Seçime gireceğimiz her yerde iddialıyız. Herkesin oyunu olacağız.



Belediye Başkan Adaylarının öncelikli projeleri neler olmalı?


2004 yılında ben Belediye Başkan Adayı olduğum zaman kalıcı, ileriye dönük projeler üretmiştim. Ben yıllarca İller Bankası Genel Müdürlüğü&[#]8217;nde çalıştım. Zonguldak´ın imar planları hazırlanırken, ben orada imar planlarının röportörüydüm. Belediyeci-likle ilgili hep işin içinde oldum, dışında olmadım. Zonguldak&[#]8217;la ilgili hayallerim vardı. Bunları gerçekleştire-bilmek için Belediye Başkanlığı&[#]8217;nı hedeflemiştim. Ama 2004 yılında halk bana bu yetkiyi vermedi. Projelerim halen devam ediyor. Bunu 2004 yılında da şimdiki Adayımız Hamza Kara ile paylaşıyordum. Hamza Kara hiçbir zaman bizim dışımızda olan bir isim değildi. Aday olduğum dönemlerde Hamza Kara, ekibiyle bana destek oldu. Destek sırası bana geldi. Ona proje ve fikir bakımından destek olacağım.



Acılık Deresi&[#]8217;nin üzerini kapatma projesini nasıl değerlendiriyorsunuz?


DSİ´nin kontrolünde olan bir proje. Gerekliydi, fakat zamanlaması yanlış. Bu dönemde dere üzerinin kapatılması riskli bir iş. Seçim atmosferine girildiği için kış şartlarında bu iş başlamış oldu. Önceden gerçekleştirilmesi gerekiyordu. Fakat bunu bir türlü o zaman ki Belediyeler veya iktidarlar başaramadı. Bunu kim başarıyorsa elini sıkarak tebrik etmek gerekiyor.



Öncelikli iş Mithatpaşa Tüneli olmalı



Mithatpaşa tünelini nasıl değerlendiriyorsunuz?


Mithatpaşa Tüneli şimdiye kadar açılması gerekiyordu. Bu proje Zonguldak trafiğini rahatlatacak bir projedir. Projeyi ortaya atarak hayata katan kişileri tebrik ediyorum. Projeyi hem köşe yazılarıyla hem de gazetelerinde ciddi titizlik göstererek takip eden Atilla Öksüz Bey&[#]8217;i kutluyorum. Mithatpaşa Tüneli Zonguldak´ta çevre yolu açısından can damarı. Kim Belediye Başkanı olursa olsun, öncelikli işleri Mithatpaşa Tüneli olsun. Eğer biz Belediye Başkanlığı koltuğuna oturursak bütün hedefimiz Mithatpaşa Tüneli&[#]8217;nin açılması için ne gerekiyorsa yapacağız. Zonguldak´ta gözle görülen ve halkın devamlı konuştuğu bir konu var.


Bunlardan biri de terminal yerinin Zonguldak´a yakışmamasıdır. Zonguldak´ın acil ihtiyaçlarının başında yeni bir terminal ve nikah salonudur. Semt pazarlarında yaşanan sıkıntılar var. Semt pazarları Zonguldak´a yukarıdan bakıldığında mezbeleyi andırıyor. Bu güne kadar gelen hiç bir Belediye Başkanı söz verdiği halde hiç bir çalışma yapmadı. Biz bu pazaryerlerini modernize edeceğiz. İşsizlik ortamında işsiz vatandaşlar para kazanmak için mücadele ediyor.


Simit ve limon satarak geçimini sağlayan insanlar var. Bu insanlara seyyar pazaryeri açarak, Zabıta önünden kaçmaktan kurtaracağız. Bu insanlara ekmek kapısı açacağız. İstihdam yönelik projelerimize öncelik vereceğiz.

Editör: Pusula Gazetesi