Kartal, konuşmasında şunları söyledi:

&[#]8220;İşçi ölümleri ne zaman son bulacak? Ülkemizde iş kazaları nedeniyle yaşamını yitiren işçilerimizin sayısı her geçen gün artmaktadır. On yıllık AKP iktidarında yaklaşık 11 bin işçi iş kazarlında öldü. On binlercesi yaralandı. Her gün ortalama dört işçi iş kazalarında ölürken, altı işçi de iş göremez hale geliyor. 2003 yılında 860 işçi iş kazarlında ölürken bu sayı 2011 yılında ikiye katlanarak 1,563 olmuştur. Gerçekte ise resmi kayıtların çok üzerindedir.

Türkiye, AKP Hükümeti döneminde gerçekleşen iş kazaları ile Avrupa&[#]8217;da birinci, Dünya&[#]8217;da ise üçüncü sıradadır. Ülkemizde en fazla işçi ölümü inşaat, madencilik, taşımacılık ve metal sektörlerinde olmaktadır. Son on yılda iş kazalarının hızla artmasının temel nedeni, kuralsız, güvencesiz, kayıtsız ve sendikasız çalışmanın, taşeronlaşmanın yaygınlaşmasıdır.

Taşeronlar kar etmek için işgücü maliyetlerini düşürmekte ve çalışma koşullarını esnekleştirmektedir. AKP iktidarı döneminde çalışma düzeni çalışanlar açısından bozulmuş iş kanunundaki düzenlemeler, çeşitli yasalarla esnekleştirme ve taşeronlaşma aşırı boyutlara ulaşmıştır. Yasalar çalışandan yana değil kar hırsından yana düzenlenmekte, işçi kanı, kar ile temizlenmektedir. Mevcut işçi sağlığı, iş güvenliği tüzüğü tam anlamıyla işlevini yitirmiştir. AKP 8 yıldır beklettiği bir yasa tasarısını, kamuoyunun baskısıyla meclise sunmak zorunda kalmıştır. Ancak bu tasarı işçi sağlığı, iş güvenliği ve çalışma ortamını iyileştirecek değişiklikleri getirmemektedir. Sendikalı işyerlerinde bile sendikaların iş denetimleri ortadan kaldırılmakta, işçi temsilcisinin işveren tarafından atanmasını öngörmektedir. Asıl işlerde bile taşeronlaşma anlayışına uygun düzenlemeler getirilmektedir. Artan iş kazaları AKP&[#]8217;nin rant odaklı ekonomik büyüme anlayışının bir sonucudur. Zonguldak kömür havzasında son günlerde ölümlü iş kazalarında ki artışın temelinde de bu vardır. AKP&[#]8217;nin ekonomik modelinde ucuz ve düşük vasıflı işgücü vardır. CHP ise emeğinin karşılığını alan ve yüksek vasıflı bir iş gücü yaratmayı temel almaktadır. İş güvenliği en üst düzeyde böyle bir ekonomide sağlayabilir. CHP için, yaşam hakkı, en temel insan hakkıdır. Hiçbir maliyet insan hayatının üzerinde değildir. Bilimin ve teknolojinin olağanüstü geliştiği bir dönemde iş kazalarına, işçi ölümlerine kader gözüyle bakmak bir cinayettir. Madenlerde ve tüm sektörlerde işçi- emekçi ölümleri son bulmalıdır.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi