AFAD yetkilileri, Gülüç Sahil Bulvarı ile 2. Yalı Sokak arasında 17 Şubat 2009 tarihinde meydana gelen heyelanın yaşandığı alanı yerinde inceledi. Yetkililerin incelemeleri sırasında, Gülüç Belediye Başkanı Aydın Güngör, Zonguldak Afet İşleri İl Müdürü Ahmet Güngör ve Ereğli Müzesi yetkililerinden bilgi aldı. Öte yandan, heyelan alanının ıslahı için Maliye Bakanlığı&[#]8217;nca ayrılan 2 milyon 600 bin liralık ödenek de 10 Mayıs itibarıyla serbest bırakıldı. Gülüç Belediye Başkanı Aydın Güngör, söz konusu ödeneğin önceden Maliye Bakanlığı&[#]8217;nın bütçesine alındığını söyledi. Güngör, "Milletvekilimiz Prof. Dr. Ercan Candan, bu sabah arayarak o ödeneğin serbest bırakıldığı bilgisini verdi. Dolayısıyla ihale yapılması konusunda bir sıkıntı kalmıyor. Zaten projeleri tamamlanmıştı, sit alanından çıkarılmıştı. Ankara&[#]8217;dan gelen arkadaşlarımız da buranın bir an önce çözülmesi konusunda mutabık kalındı. Milletvekili Ercan Candan&[#]8217;ın gayretiyle Ankara&[#]8217;dan bu arkadaşlar da olayı yerinde görmek ve buraya harcanacak paranın gerçekten doğru olup olmadığını incelemek için geldi. Afet İşleri&[#]8217;nin tuttuğu rapor doğrultusunda Başbakanlık Afet İşleri Başkanlığı gereken işlemi yapacak. Bir sıkıntımız yok&[#]8221; dedi.
Zonguldak Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Güngör de, &[#]8220;İnşallah, en kısa zamanda Afet İşleri ihale sürecini tamamlar, böylece burada gördüğümüz manzaradan, insanların evlerine girebilmek açısından beklentilerini sonlandırmış oluruz. Bizim burada sevindiğimiz, cana bir şey olmamasıydı. Yoğun geçen kış dolayısıyla Zonguldak&[#]8217;ın her tarafında afetler oluştu. Afet işleri Müdürlüğümüz üstün bir gayretle çalışıyor. 21 Mart&[#]8217;ta Anıtlar Kurulu&[#]8217;ndan müsaade alınmıştı. Biliyorsunuz birinci derece Sit alanıydı. O tarihte ihale yapmış olsaydık, şimdi burada çalışma başlamış olacaktı. İşin maddi tarafı, 2 milyon 600 bin liralık bir iş. Bugün çözülmüş gözüküyor. Bu arkadaşlar da buranın acil olduğuna dair rapor verecek. Afet işleri de o konuda rapor vermiş. Kamu İhale Kurumuna girerlerse üç hafta beklerler, bir hafta itiraz süresi vardır. Teklif alma usulüyle yaparlarsa, ki biz öyle olmasını istiyoruz, bu işi yapmış olan firmalar çağrılsın çok kısa zamanda ihalenin yapılmasını arzu ederiz&[#]8221; diye konuştu. Gülüç&[#]8217;teki heyelanla ilgili olarak ikinci etap projenin hazırlanmış olduğunu belirten Güngör şunları söyledi:
&[#]8221;Başbakanlık Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, projeyi 2012 yılı yatırım programına aldı. Bir an önce işin yapılması için acele ettik. AFAD başkanına durumu ilettik. Onlar da tekrar jeoloji mühendisi gönderelim yerinde tekrar inceleme yaptıralım diye arkadaşlarımızı görevlendirmişler. Sağ olsunlar onlar da şimdi inceleme yapıyorlar. Onlar da işin acil olduğunu gördüler. Sanıyorum bu ay içinde bunun ihale işlemleri bitmiş olacak. Gerekli tedbirler alındıktan sonra, AFAD olarak üzerimize düşenleri biz yapacağız, belediye de kendi üzerlerine düşeni yapacaklar. Vatandaşlar da kurtarılan, koruma altına alınan binaları yapı denetim firmalarına inceletecekler. Oturulabilirse oturulacak, oturulamazsa ona göre işlem yapılacak.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi