Zonguldak’ta tartışma konusu olan ekmek fiyatlarındaki görüş ayrılığı giderilemedi. Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Şükür Küçükali’nin iki hafta önce Pusula aracılığıyla gündeme getirdiği ekmek fiyatlarında anlaşma sağlanamadı. Küçükali yaptığı açıklamada, fırıncıların kendilerine 50 kuruştan ekmek verdiği halde aynı ekmeğin büyük marketlerde 40-50 kuruştan nasıl satıldığını sormuş ve bakkallara da aynı fiyattan verilmesini istemişti.

Küçükali’nin açıklamaların ardından Esnaf Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun fırıncıları toplantıya davet ederek sorunu açıklığa kavuşturmalarını istemişti.

Bunun üzerine Fırıncılar Odası iki ayrı toplantı yapmış ancak bakkalların istediği yönde bir karar alınamamıştı.

Bunun üzerine bakkallar boykot fikrini gündeme getirdi. Esnaf Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun ise; “Marketlerde ekmeği ucuza sattırıyorlarsa bakkallarda da ucuza sattırmaları lazım. Önümüzdeki günlerde bir boykot yapılacak” diyerek bakkalların tepkisine destek verdi.

Coşkun açıklamasında şunları söyledi;

“Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Şükür Küçükali bizi göreve davet etti ama bizim o kadar yaptırım gücümüz yok. Arkadaşlar bir iki toplantı yaptılar. Toplantıdan bir sonuç çıkmadı. Bakkalcı arkadaşlar haklılar. Marketlerde ekmeği ucuza sattırıyorlarsa bakkallarda da ucuza sattırmaları lazım. Önümüzdeki günlerde bir boykot yapılacak. Ya ekmeği düzeltecekler ya bakkal arkadaşlarımıza da aynı şartlarda sattıracaklar. Fırıncı arkadaşlara gerekli uyarı ve ikazı yaptık. Bu konuda gerek Belediye’nin gerekse Tarım Müdürlüğünün de denetimlerde bulunması gerekiyor. Ekmeğin ucuz olması kaliteli olması anlamına gelmiyor. Halk ucuz ekmek yesin ama denetimlerde yapılması lazım. Gerekli denetimler yapılmazsa biz kendi ekiplerimizi kurarak biz denetleyeceğiz. Ekmeği 40 kuruşa nasıl satıyorlar bizde merak ediyoruz. Maliyetin altında atıyorlar. Nasıl altından kalkıyorlar göreceğiz. Gerçekleştiren toplantıda fırıncılar zarar ettiklerini söylediler. Ama birbirleri ile rekabet içerisinde oldukları için anlaşamıyorlar. Rekabetin kalitede olması lazım fiyatta değil”

ŞÜKÜR KÜÇÜKALİ: KONUYU VALİ BEY’E GÖTÜRECEĞİM

Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Şükür Küçükali ise çağrılarına karşın olumlu yanıt alamadıklarını belirterek; “Büyük marketler bizimle aynı fiyata satsın demiyoruz. Yanlış anlaşılmasın. Fırınlar onlara verdikleri fiyattan bize de versinler bizde ucuza satalım” dedi.

Esnaf Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun’un çabalarından da sonuç alınamadığını belirten Küçükali şöyle konuştu; “

Muharrem Coşkun ile bu konuyu görüştüm. Muharrem Coşkun bana fırıncılarla bir toplantı yapılacağını, toplantı neticesinde bu işin bir uzlaşı içinde çözüleceğini söyledi. Fakat o kadar zaman geçmesine rağmen ne Muharrem Coşkun bu konu üzerinde titizlik ile durdu ne de fırıncılar. Sonuçta bir arpa boyu yol gidilemedi. Bu konu hakkında Vali Bey ile görüşeceğim. Görüşme neticesinde üyelerimle istişare yaptıktan sonra eğer vali Bey uygun görürse bizim düşüncelerimizi Zonguldak genelinde bakkal ve büfelerle yasal çerçeve içerisinde ekmek satışını durduracağız. Biz bakkallar olarak vatandaşın ucuz ekmek yemesine karşı değiliz. Büyük marketlerde 40 kuruşa ekmek sattırılabiliyorsa bunu bakkallarda da sattırılmasını istiyoruz. Fırıncıları bu satış kurtarıyorsa bize de sattırsınlar. Vatandaş ucuz ekmek yesin. Fırıncıların bu ekmek fiyatı kargaşasından mahallelerdeki bakkallarımızın ekmek satışı düştüğü gibi müşterisi azaldı. Bu konuda mağdur oluyoruz. Fırıncılarla yaptığımız görüşmelerde fırıncılar kendi aralarında birlik sağlayamıyorlar. Fiyat üzerinde anlaşamıyorlar. Bir sene önce 75 kuruşa ekmek satıldığında zarar ettiklerini bu zararın karşılığında ekmeğe fiyat istediklerini Esnaf Odaları Birliğine müracaat ederek fiyat farkı istemişlerdi. Bir sene aradan geçti ekmeği 40 kuruşa düşürdüler. Burada ekmeğin üzerinde bir oyun oynanıyor. Dışarıdan ekmeğe katkımı yapılıyor, dışarıdan ithal edilen undan mı yapılıyor? Sağlımız ile mi oynanıyor bunlarda muamma. Ne olduğunu anlayamadık. Bir sene önce 75 kuruşa kurtarmayan ekmek şimdi 40 kuruşa nasıl kurtarıyor anlamış değilim. Bu konuda Muharrem Coşkun’un da hatası var. Bizim birliğimiz başındaki adam birliği sağlayamıyorsa bizim vay halimize. Biz oda olarak hareket ettiğimizde bu işin altından kalkamıyoruz. Birlik başkanı bizi bir çatı altında toplaması lazım”

TEKİN ŞANAL SORULARI YANITLAMADI KÜÇÜKALİYE TEPKİ GÖSTERDİ

Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Şükür Küçükali’nin çağrısı üzerine iki ayrı toplantı yapmak zorunda kalan ancak bakkallara verilen ekmeğin fiyatının düşürülmesine karşı çıkan Fırıncılar Odası Başkanı Tekin Şanal ise soruları yanıtlamak istemedi. Kendisine çağrıda bulunan Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Şükür Küçükali’ye de sert tepkiler gösteren Şanal’ın tepkisinin ne kadar devam edeceği merak ediliyor.

Editör: Pusula Gazetesi