Çaycuma ilçesinde Filyos Çayı üzerindeki köprünün çökmesinin ardından suda kaybolan 15 kişiden 6´sı bulunurken, kayıp 9 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor. Yaklaşık 200 kişilik ekip, 18 kilometrelik alanda çayı didik didik arıyor.
Çaycuma Kaymakamı Hasan Yaman, İlçe Emniyet Müdürü Timur Özgen ve İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Ercan Balçık ile birlikte Saltukova köprüsünde çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çalışmaların 150-200 kişilik ekip ile aralıksız sürdüğünü kaydeden Kaymakam Yaman, çalışmaların şu an durmasının söz konusu olmadığını söyledi. Köprünün yıkılması sonucu 15 vatandaşımızın sulara kapıldığını anlatan Yaman, şöyle konuştu: "Zonguldak İl Afet Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ve diğer ekiplerin yapmış olduğu çalışmalarda minibüs ve üç vatandaşımızın cansız bedeni bulunmuş ve toplam 6 vatandaşımızın cansız bedenine ulaşılmıştır. Geriye kalan 9 vatandaşımıza ulaşmak için Zonguldak AFAD Müdürlüğü, Sivas AFED Müdürlüğü, Samsun AFAD Müdürlüğü ekipleri, yine deniz polisimizden Zonguldak, Ankara, Sinop, Samsun´dan olmak üzere Jandarma Özel Harekat Arama Kurtarma ekipleri, İstanbul, Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri, bunların dışında sivil topum örgütlerimizden bu çalışmalara katılanlar olmuştur. Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza ait helikopter de bu çalışmalara katılmıştır."
Yaklaşık 150-200 kişilik arama ekibinin bu aramaları sürekli yürüttüğünü anlatan Yaman, şunları söyledi: "Bu çalışmalarda ekipler yorulduğunda başka ekiple değiştiriyoruz. Bu çalışmalar aralıksız devam edecektir. Öncelikle amacımız 9 vatandaşımıza ulaşıp bunları bekleyen yakınlarını bir nebzede olsa
rahatlatmaktır"
Filyos Çayı´nda görüş mesafesinin sıfır olduğunu belirten Kaymakam Yaman, sözlerine şöyle devam etti: "Dalgıçlarımızın arama kurtarma ekiplerinin bizlere yapmış olduğu açıklamalar da suyun altındaki görüş mesafesi sıfır. Balçıklar var. Köprünün yıkıldığı yerden köprüye kadar ki alan yaklaşık 18 kilometre her iki kıyıda da arama tarama faaliyetleri yapılmakta. Görüş mesafesinin sıfır olması, dalgıçlarımızın görüş mesafesini daralttığı için işleri zorlaştırmaktadır. Ama kurtarma ekiplerimiz cansiperane çalışmaktadır."
Yorulan ekiplerin sürekli değiştiğini belirten Yaman, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ekipler sürekli yenileniyor. 6 Nisan´da oldu, yaklaşık 12 gün oldu. Yorulan ekiplerimiz oluyor, onlar nöbetleşme şekilde değişiyor. Onlar ilimizden ayrılmadan diğerleri buraya gelmektedir. İnsanın da dayanma gücü var"
Kayıp vatandaşlar bulunmadan ailelere baş sağlığı dileyemediklerini belirten Kaymakam Yaman, şöyle konuştu: "Kayıp aileleri ile sürekli görüşüyoruz. Onlarla görüşmelerimizi sürekli yapıyoruz. Biz kayıpları bulup yakınlarına teslim etmek istiyoruz. Onlara şu an bir baş sağlığı dileyemiyoruz. Çünkü kayıplarını bulup kendilerine teslim etmeden böyle bir şey söylemek doğru değil. Ama inşallah kısa zamanda bulup kendilerine teslim etme içerisindeyiz."
Öte yandan ekipler arama kurtarma çalışmalarını aralıksız sürdürürken, çalışmalara 20 aylık Afet isimli arama kurtarma köpeği de katıldı.
Editör: Pusula Gazetesi