Zonguldak´ın Çaycuma ilçesinde köprü çökmesi sonucu suya düşerek kaybolan yolcu minibüsü, 6 saatlik çalışmanın ardından Sudan çıkartılabildi.

Çaycuma ilçesinde meydana gelen köprü faciasının 6. gününde, suya düşen minibüsün yeri Zonguldak Valisi Ayyıldız´ın hisleri ile tespit edildi. Olayın ilk günü minibüsün suda görüldüğü yönündeki ihbarı üzerine, Vali Ayyıldız her gün tekrar tekrar incelenmesi talimatını verdi. Vali Ayyıldız adına bölgedeki çalışmaları yürüten ve her gün aynı talimatı alan Zonguldak AFAD Müdürü Ahmet Güngör, ihbarı alınan yerde su derinliğinin 5 metreye ulaşması nedeniyle bir türlü sonuç alamadıklarını ifade etti.

Her gün atılan çapaların kısa gelmesi nedeniyle bugüne kadar minibüse denk gelmeyen ekipler, olayın 6. günü öğlen saatlerinde attıkları 4 metrelik çapada, minibüsün kapısına ait olan ve ´fitil´ olarak bilinen lastik, su yüzeyine çıktı. Bunun üzerine balık adamlar tarafından tüplü dalış yapılan bölgede, bir dalgıcın ayağı, balçıktan görülmeyen minibüsün üst kaportasına çarptı. Dalgıcın ifadesi üzerine yeri tespit edilen minibüsü kurtarmak için öğleden sonra ise tam bir seferberlik başlatıldı. 1 helikopter, 5 bot, 2 iş makinesi ve 1 adet vincin yanı sıra 100´ü aşkın kurtarma ekibi tarafından kurtarma çalışmaları başlatıldı.

KÜTÜK, PANİĞE SEBEP OLDU

Gerilen Çelik halatlar ile minibüs, 2 adet iş makinesine bağlanarak kayması engellendi. Vincin ucuna bağlanan 2 adet kanca ile minibüs çekilmeye çalışıldı. Kurtarma çalışmalarını ulusal ve yerel medya mensuplarının yanı sıra yüzlerce kayıp yakını ve meraklı vatandaşlar izledi. Suda birden beliren siyah bir cisim vatandaşları heyecanlandırdı. Görevlilere sesini duyuran vatandaşlar, suda giden cismin kütük olduğunu öğrenince rahat bir nefes aldı

TÜPLÜ DALGIÇ AKINTIYA KAPILDI

Minibüs, 2 denemede kurtarılamazken, atan kancalar ise gerdirmek için kullanılan halatlara ve botların çapalarına takıldı. Suyun altına dalış yapmak isteyen bir dalgıç ise akıntıya kapıldı. Kurtarma ekiplerini büyük panik yaşadığı anda ırmağın kıyı kesiminde bulunan dalgıçlar, arkadaşlarını tutarak, sürüklenmesini önledi. Kancaları kurtarmak için gözlükleri ile suya dalan başka bir dalgıç da, akıntı nedeniyle zor anlar yaşadı. Sudaki dalgıç ve yanına yaklaşan botun üzerindeki dalgıçların yardımıyla güçlükle halat, vincin kancasından kurtarılabildi. İkinci denemede de halat ve ağlara dolanan kancayı boşandırmak için hareket eden bir bot ise kancaya çarptı. Çarpışmanın ardından botun motoruna gerilen halat dolandı. Halat bir süre sonra motordan boşandırıldı.

Her iki denemede de atan kancalar nedeniyle kurtarılamayan minibüsün etrafı halatla çevrilerek, boğma denilen bir yöntem denendi.

Çalışmalar devam ederken kararan hava nedeniyle çevreye güçlü ışıklar kuruldu. Havadan da destek veren ışıklı helikopter vasıtasıyla da araçtan çıkacak olası cesetler izlemeye alındı. Başken Elektirik AŞ´ye ait spot ışıklarını taşıyan kamyonet, çamura saplandı. Yeri değiştirilmek istenen kamyonetin çamura saplanması nedeniyle hareket edemedi. Birkaç kurtarma ekibi tarafından itilmeye çalışan kamyonetin vakit kaybı olmaması için yeri değiştirilmedi.

HALAT KONTROL EDİLDİ

Vinç yardımıyla yukarıya doğru çekilmeye başlanan minibüsün bir parçası suyun yüzeyine çıkarılırken, büyük bir kısmı suyun altında kaldı. Etrafına dolanan Çelik halatın minibüsten boşandığı zannedilmesi üzerine, halat yeniden kontrol edildi. Çelik halatın minibüsü çevrelediği görülmesi üzerine çekmeye devam edildi. Minibüsün tamamı gece saat 22.00 sıralarında Sudan çıkartıldı. Minibüsün Sudan çıkartılması ile içindeki cesetlerde alınmaya başlandı. Bir ceset alınarak, cenaze aracına yüklenirken, 2 cesedin ise minibüse sıkıştığı görüldü. Olay yerindeki itfaiye ekiplerinde bulunan kaza kırma aracı yardımı ile cesetler sıkıştığı yerden alındı. Saniye saniye kameralarla kayıt altına alınan kurtarma çalışmalarında, kayıp yakınlarının cesetlerin durumunu görmemesi için ise görevliler tarafından battaniye ile perdeleme yapıldı.

BAKANLAR HAVADAN İZLEDİ

İnceleme yapmak için bölgeye gelen Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, incelemelerinin tamamlanmasının ardından ise hava yoluyla bölgeden ayrıldı. İki bakanı taşıyan helikopter, çalışmaların yürütüldüğü ve çöken köprünün bulunduğu bölgede bir süre tur attı.

Editör: Pusula Gazetesi