Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez İlçe Başkanlığı seçimi dün coşkulu ve sakin bir havada gerçekleştirildi. Merkez İlçe Başkanlığına yeniden Tarık Coşkun seçildi. 369 delegenin oy kullandığı kongrede bir oy geçersiz sayıldı. Tarık Coşkun 212, Yaşar Avcı ise 156 oy aldı. CHP Divan Başkanlığını ise Bolu Milletvekili Tanju Özcan’ın yaptığı kongreye CHP

Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, 22. Dönem Milletvekili Harun Akın, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık.

bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, delegeler ve partililer katıldı.

Harun Akın ve arkadaşlarının önerisiyle Orhan Yücel, Yavuz Boz, Nazan Pulat, Aslan Özgen divan heyetinde yer aldı.

Kongre yer bulma krizi ile başladı. İl Başkanı Tümer Peker ayakta kalınca gerilim yaşandı. Erol Mekik protokolde oturduğu yerden kalkmamak için direnince Peker arka sıralara gitti. Milletvekili Köktürk Peker’i getirmek için ilk hamlede başarısız oldu. Peker için ayrı bir koltuk getirtildi anca Peker yine gelmedi. İl Başkanı’na destek vermek için seslerini yükselten partililerin sesini duyan Köktürk yerinden kalkarak Tümer Peker’in kolundan çekerek ilk sıraya getirdi. Bir süre sonra Erol Mekik salondan ayrıldı. Gürsel Tekin ve Tümer Peker daha sonra yan yana oturdu.

Salonda Silivri Cezaevi´nde tutuklu CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal´ın resminin bulunduğu poster salona asıldı. Konuşmalar öncesi tutuklu Milletvekili Mehmet Haberal’ın mesajı okundu.

Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, yaptığı konuşmada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ı eleştirerek şunları söyledi: "Geçmişteki savcıların bir kısmı onların iddiasına göre onlardan değildi, farklı siyasal düşüncelerdendi. Bu sizin çocuğunuzdu, siz kendi elinizle koydunuz. Sorun hangi savcının, hangi yargıcın, hangi ideolojide, hangi inançta olup olmaması değil, önemli olan Türkiye´nin hukuk sisteminin oturması gerekiyor. Eğer hukuk sistemi oturmasa o sizin değimlerinizle, balkon konuşmalarınızla ´74 milyonun güvencesiyim´ dediğinizde bir savcının tokadıyla 3 güne evinizden çıkamadınız.

Demek ki kişi güvencesi iktidar güvencesiyle yürümüyor. Nedir yürüyen? Hukuk sistemi"

Tutuklu bulunan milletvekilleri ile ilgili de açıklamada bulunan Tekin, şöyle konuştu: "Parlamentonun açılışından önce, milletvekilleri hangi kriterlerde seçildiğini sistem belirlemiş hiçbir engel yok. Yani Yüksek Seçim Kurulu Anayasa düzeyinde olan kurumdur. YSK bunlardan sonra mazbatalarını vermiş onları milletvekili olarak belirlemiştir. Hangi hukuki gerekçelerle parlamentoya gelmesini engelliyorsunuz? Hiçbir şey yok. Tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılması için, özellikle söylüyoruz;

´yargılanmasın´ demiyoruz. Herkes yargılanacak. Başbakan da dahil. Ama parlamentoda milletvekillerimiz görevini yapacak."

Parlamentoda demokrasinin işlemediğini kaydeden Gürsel Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir yasa geldi, komisyonda inceleme fırsatı olmadı. En azından parlamentoda olan milletvekilleri Türkiye´nin geleceği ile ilgili bunun altına imza atacağım, neye imza atacağım diye bilen milletvekili sayısı 50´yi geçmez. Parlamentoda demokrasi işliyor falan bunlar hikaye. Parlamentoda demokrasi işlemiyor. Parlamentoda başbakanın çizmiş olduğu çerçeve kadar demokrasi işliyor."

Eğitim sorununa da değinen Gürsel Tekin, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Başbakan 28 Şubat ile hesaplaşacağım diye Türkiye´nin en temel sorunu olan eğitim sorununu öyle bir hale getirdi ki, Allah bizi Başbakan´ın bu getirmiş olduğu belalardan korusun diyorum. Din iman diyerek hepsi han hamam sahibi oldu. Şimdi hiç kimseye din dersi vermesin çok tehlikelidir. Cumhuriyet döneminde hiç yaşanmamış sorunla karşı karşıyayız. Sayın Başbakan Türkiye´yi çok ciddi bir şekilde ayrıştırma noktasına getirmiştir."

KONUŞMALAR TATMİN ETMEDİ

Kongrede Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk konuşma yapmadı. 22. Dönem Milletvekili Nadir Saraç ile 23 Dönem Milletvekili Ali Koçal’ın salonda bulunmaması dikkat çekti.

Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’in konuşması salonda beklenen heyecanı yaratmazken, dilek ve temenniler bölümünde parti içi meselelere değinen 22. Dönem Milletvekili Harun Akın’ın konuşması sırasında tepkiler geldi.

2007 yılında nasıl devre dışı bırakıldıklarını hatırlatan Akın, yeniden CHP’da olmaktan mutlu olduğunu söyledi. Tepkilere rağmen Akın’ın konuşması salonda alkış aldı.

Kongrede ayrıca, Hüsnü Hazır, Ali Hızır Ar, Nuri Genç, Turhan Oral konuşan isimler oldu. Merkez İlçe Başkan Adayı Yaşar Avcı konuşmakta zorlandı. Tarık Coşkun ise kısa konuşmasında kişilerin adamı olmayacağını belirterek çizgisinden ödün vermeyeceğini söyledi. Yoğun katılıma karşın coşkusu fazla olmayan bir kongre oldu. Başkan adayları oy kullanmadan önce birlikte basına poz vererek alkış aldılar. Zarfların açılmasıyla birlikte Tarık Coşkun’un daha fazla oy aldığı belli olduğundan kutlama da erken başladı. Tarık Coşkun yaptığı teşekkür konuşmasında kendisine destek olan olmayan herkesle parti için birlikte çalışmaya hazır olduğunu söyledi.

İşte yönetim listeleri

Tarık Coşkun´un listesi

Sevgi Alay

Yılmaz Altun

Şenduran Altuntaş

Mehmet Artar

Yaşar Aslankılıç

Hülya Bekar

Şener Bekar

Ergürel Bülent

Hülya Çakar

Şengül Çetin

Kemal Kara

Hüseyin Kermen

Necla Kutlu

Cemal Şahin

Sevinç Topaloğlu

Abdurrahman Yıldız

Yaşar Avcı´nın listesi

Serpil Akçın

İsmail Altınkaya

Ayşe Çiloğlu

Samet Çorbacı

Yunus Emir

Türker Kapkaç

Erdinç Kargidan

Ali Kaya

Uğur Kumaş

Bahri Mangaltepe

Asiye Mert

Faruk Özkol

Murat Pulat

Birten Soykurum

Ebru Uzun

Agah Yazıcıoğlu

TEKİN’DEN ALABAŞ’A ZİYARET

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Genel Maden İşçileri Sendikası’nı (GMİS) ziyaret etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Gürsel Tekin, kongre için geldiği Zonguldak’ta GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ve yönetimini ziyaret etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Tekin’e sendikanın çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) hakkında da bilgiler veren Alabaş, kurumdaki taşeron sistemine değindi. Alabaş, “Demir çeliğe değil, çimento fabrikalarına, çay fabrikalarına, şeker fabrikalarına yüksek kaloriler kömür veriyoruz. Kömürün Avrupa ülkelerine elektrik üretiminde yüzde 50’liler seviyelerdeyken, bizim ülkemizde yüzde 28’ler civarında” dedi.

CHP genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ve yönetimine çalışmalarında başarılar dilerken, taşeron sisteminin yanlış olduğunu kaydetti.

Editör: Pusula Gazetesi