Zonguldak ilginç bir ambulans vakasına tanıklık etti. Geçtiğimiz Ocak ayında Kozlu&[#]8217;da meydana gelen olayda hasta olduğunu belirterek yardım isteyen kadını almak için normal ambulansın gitmesi mümkün değildi. Bunun genelde köylerdeki acil vakalara gönderilen paletli ambulans gönderildi. Ekip kadını aldı ama Kozlu&[#]8217;ya getirdiğinde inmek isteyen kadını hastaneye götürmeye ikna edemedi. Kozlu&[#]8217;da ki polikliniğe gitmek istediğini belirten kadın ambulanstan indikten sonra ortadan kayboldu.

İl Sağlık Müdürlüğü 112 Şube Müdürü Barış Fidan söz konusu olayla ilgili savcılığa duyurusunda bulunduklarını söyledi.

Fidan Pusula&[#]8217;nın sorularına verdiği yanıtta şunları anlattı;

&[#]8220;Bizim günlük taşıdığımız vaka sayısı 100 ama kar yağışı olduğu günlerde minimum 150 oldu. Yani buradan şunu mu anlayalım; şehrin acil hasta sayısı mı arttı? Yoksa şehre bir şey oldu, herkes ambulansa mı yüklendi? Sancılı bir dönem geçirdik.

Özel donanımlı araçlarımızın her şeyi zarar gördü ve şuanda kullanamıyoruz. Çalışmalarımızda acil vakalarda biz 1-2 hastadan şüphelendik. Bir teyze aradı, Kozlu Kılıç Mahallesi&[#]8217;nde oturuyormuş, çok hastaymış. Arkadaşlar gidip aldılar; Seni Tıp Fakültesi Hastanesi&[#]8217;ne bırakalım, hem sana da yakın demişler. İstememiş. O zaman sigorta acile getirelim demişler. Onu da kabul etmemiş. Demiş ki yaşlı teyze; beni Kozlu Polikliniğine götürün. Arkadaşlarımız teyze ne isterse onu yapmışlar. Kozlu&[#]8217;da inmiş ama sonra kaybolmuş.

A.B ADLI KADINI ALABİLMEK İÇİN ÖZEL

İDAREYİ ARAYIP YOLU AÇTIRDIK

Biz bu teyzenin ismi ve TC. numarasını bütün sağlık kuruluşlarına gönderdik ve böyle bir hasta girişi var mı, yok mu diye araştırdık. Hepsinden bize hayır yanıtı geldi. Bu kadın aile hekimi dahil hiçbir sağlık kuruluşuna müracaat etmemiş. Terminale mi gitti, nereye gitti bilmiyoruz. Ama biz bu kadın için il özel idaresini aradık, yolunu açtırdık ki hastayı alabilelim diye. O kadar uğraş verdik. Burada yalan beyan, kamu zararı ve acil servis görevlilerinin boş yere oyalanması var. Ben ekip seferber ediyorum ama kadının acil bir bulgusu olmadığı gibi hastaneye girişi de yok. O nedenle suç duyurusunda bulunduk. Çünkü o gün daha acil bir vaka olabilirdi ve biz yetişemeyebilirdik. 3 hafta önce limanda bir intihar vakası vardı. Ambulans gelemedi denildi. Evet, doğru ambulans gelemedi. Çünkü benim 5 ambulansım böyle vakalar yüzünden sürekli görevde. Ogün hepsi acil vakalarda mıydı? Hayır değildi. Ama bunu telefondan gelen çağrıyla anlayamıyoruz ki. Eleme yapamayız. Çalışanlarımızda durduk yere efor sarf ediyorlar. Araçlarımız yıpranıyor. Hastalarımıza bir şey olmasın diye ekibimiz hızla gidiyor hastalar valiziyle kapıda bekliyorlar. Bunun bir diğer örneklerini Filyos&[#]8217;ta da yaşadık.

EVİNDEN BAŞKA YERE GİTMEK İÇİN

BİZİ KULLANMAK İSTEYENLER VAR

Eşdeğer illerimizden daha çok vakamız var. Nakil araçlarımızla beraber 37 aracımız var ama çok zor ve yetişiyoruz. Özellikle kışı çok zor geçirdik. Ekiplerimiz aç susuz kaldılar. Özellikle kışın günlük ortalama vaka sayımız 3 bin civarındaydı. Yani bu 112 acil servisinin telefonu günde 3 bin defa çalıyor. Ama günlük vaka sayımıza bakarsak ortalama 100 civarında. Yani 100 vakamız var buna karşılık 3 bin defa telefon görüşmemiz var. Normalinde olması gereken nedir; ortalama 100 telefon 100 vaka olmasıdır. Demek ki çok bariz şekilde boş yere arama var. Bu arayanların kimisi sapıklık yapıyor, kimisi ailesinin iyi yetiştiremediği çoluk çocuk araması, kimisi de evinden bir yere gitmek için bizi kullanmak istiyor. Telefonda öyle bir ihbarlar geliyor ki; sanırsınız ki 3 dakika sonra ölecek. Ama gidiyoruz gayet normal bir şekilde bekliyorlar. Çalışanlarımızın da can güvenliği tehlikede oluyor. Çünkü hemen vakaya ulaşmaya çalışıyorlar. Halkımızın bilinçlenmesi gerekiyor.&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi