Zonguldak Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Ercan Şehri suskunluğunu Pusula okurları için bozdu. Uzun yıllar birlikte çalıştığı Hüseyin Özdemir karşısında aldığı büyük destekle göreve gelmesine karşın, kongrede vaat ettiği gibi kredileri hala açamayan yönetimin başında bulunan Şehri sıkıntının bir süre daha devam edeceğini belirtti.

Hüseyin Özdemir&[#]8217;in verdiği şikayet dilekçeleri sonrası müfettişlerin 3 aydır devam eden incelemelerinin daha ne kadar devam edeceğini bilmediklerini belirten o konuda bir şey söylemelerinin mümkün olmadığını ancak geçmişe doğru gidildikçe çıkması muhtemele usulsüzlüklerden dolayı cezalarını çekmeye hazır olduklarını söyledi.

Şehri Pusula&[#]8217;nın sorularını şu yanıtları verdi;

Pusula - Kongrede kredilerin açılacağını söylemiş ve söz vermiştiniz. Fakat halen krediler açılmadı ve sıkıntılar devam ediyor. Ne oldu da sözünüzü tutamadınız?

Ercan Şehri - Biz o zaman krediyi açacağımızı söylerken nasıl açacaktık; gidip borcumuzu 60 ay taksitlendirecektik. Aylık 20 lira idi. Yönetim olarak bu imzayı atacaktık. Müdüre gittik ve bize dedi ki; &[#]8216;torba yasası var ve o yasada ne çıkacak önümüzü bir görelim&[#]8217; dedi. Af çıkarsa yaptığımız taksitlendirmeden hiç kimsenin karı olmayacaktı. O arada bir sürü moral bozucu şikayetler oldu. Halk Bankasına şikayet edildik. Gidip ifade verdik. Kozlu-Zonguldak-Kilimli olmak üzere teftiş kurulu başkanı geldi ve bu işe banka karıştırıldı. Teftiş kurulu başkanı da yazılara baktı ve üzüldü. &[#]8220;Bundan sonra benden izinsiz hiçbir şey yapmayacaksınız. Personel maaşı ödenirse dahi beni arayacaksınız. Bir dosya kağıdı alacaksanız bana yazacaksınız&[#]8221; dedi. İşi bu duruma getirdik. Bunun peşinden vergi dairesi çağırdı. Çaycı burada çay satıyormuş. Peşinden kalorifer kazanı 2008&[#]8217;de satıldı ve gittik karakollarda ifade verdik. Bunlar insanları yıprattı, şevkini kırdı, moralini bozdu. İnsanların durumuna baktık ve gerçekten durumları zor. Burada 2-3-4 ayda çözülecek bir kurum değil. Çünkü biz burada insanları icraya verdik. Halk Bankasında kalan paralarımız var. Bu alamadıklarımızı Halk Bankası icraya verdi. İcraya üyelerimizden yatan paraları da aldı ve direk transfer yaptı. 101 kişi paralarını yatırdıkları halde bizde borçlu gözüküyorlar. O gün bu işler takip edilmemiş. Biz bunları bulmak için icraya gittik, oradan bankaya gittik ve evrak çıkartıp çözmeye çalıştık. Şuanda 101 kişi 3&[#]8217;er de kefili 404 kişinin tam 143 milyar 350 lira 47 kuruşunu bulduk. Bunlar belgeli. Biz ilk önce bu bozukluğu düzeltmeye çalıştık. Benim şahsi görüşüm bankayla ikili ilişkilerin düzgün olmamasından kaynaklanan durum nedeniyle bu oldu.

Bunlardan öncede kiracılar problemi vardı. Kiracılarla tam uğraşamadık. Alt katı bir yere verelim, peşin para alalım ve buranın önünü açalım dedik. Açtıktan sonra arkadaşların rahat bir şekilde işlerini çözelim istedik. Şuanda müfettişler var ve onların olması çok çok iyi oldu. Çünkü her şey incelenir ve burada temiz bir sayfa açılır. Bazı şeylerde buradaki arkadaşlar savcılığa gidelim dediler ama hep ben engel oldum.

Kongre salonunda bunlarla karşılaşacağımızı bilmiyorduk. Bu kadar paranın kayıp olduğunu da bilmiyorduk. 30 senedir Hüseyin burada başkan. Bende yönetimdeydim. Hata varsa hatanın sorumlusu da biziz. Ama o zaman bize soracak ve koşturacaktı. Böyle bir sorun olduğunu söyleyecekti. Bilsek bu duruma gelmezdik.

Pusula - Hüseyin Özdemir&[#]8217;i eleştiriyorsunuz ancak siz ve bazı arkadaşlarınız da aynı yönetimdeydiniz. O zaman nerdeydiniz?

Ercan Şehri - Bizimle bir şey paylaşıp yardım istemiyor. Şimdi her arkadaşımın kendi sorumluluk alanında çalışıyor. O zaman bize bilgilendirse danışsa elbette yardımcı olurduk. Zaten bu duruma gelmezdi. Ben buradan maaş alamadım ama eski başkan maaş alıyordu. Hemde güzel maaş alıyordu. Makam arabasıyla gidiyordu. Niye bu işleri takip etmedi yada niye bizi uyandırmadı. Ödenmiş ama ödenmemiş görünenler var. Bunların hepsi belgeli. Ben bankayla gittim görüştüm ve Ankara&[#]8217;ya yazı yazdık. Şimdi Ankara bunun için bir program hazırlıyordu ve Van depremi oldu. O zamanda bizim programı bir köşeye attılar. Şimdi esnafın taksitlendirilmesi için yeni bir program yapılıyor. Bundan sonra diğerleri de rahatlıkla çözülecek. İyisi kötüsü buradan ayrılacak.

Hüseyin Özdemir, niye icraya vermedi diye şikayet etmiş. Tamam verelim. Ama adamın borçlu göründüğü kadarda kayıp parası var. Şimdi onu nasıl icraya vereceğiz. İşi çözülememiş ki icraya verelim. Düzgün bir şekilde gidilmesi lazım.

Pusula - Binayla ilgili sorunu nasıl çözeceksiniz, Satmayı düşünüyor musunuz?

Ercan Şehri - Hayır. Hayır.. Satmayı düşünmüyoruz. Bizim kiralarla ilgili şartlarımız var ve onları söyledik. Bu şartlarımız olursa o zaman burası kurtuluyor. Binayı satma gibi bir durum kesinlikle yok. Alt katı ve bu katı kiraya vereceğiz. Bizde 4. kata çıkacağız. Peşin aldığımız para bizim kooperatifimizin önünü açıyor. Kredi durumunu açıyoruz. Parayı aldık ve borcu kapattık diyelim yine kredi veremeyiz. Çünkü bütün üyelerin konumunu girmemiz lazım. Bunu girerken de sağlıklı bilgiler vermemiz lazım. Zaten 7500 üyemizi girmemizi istediler ve 3 ay onunla uğraştık. Ankara artık takip edecek. Aralık ayında üyelerin konumunu da girecektik ama 3 aydır müfettişler burada olduğu için onları giremedik. Ama tam sorunları düzeltmeden bu programa giremeyiz. Çünkü geri dönüşü yok.

Pusula - Halk Bankasına borç ne kadar?

Ercan Şehri - 299 bin lira bankada var ve o para benim diyor. Bizim 190 milyar ve 30-60-90 günlüklerin arası var. Bunun yanında arkadan gelen 203 milyar para var. Arkadan gelenler ödenmeyenler oluyor. Hem banka hem biz arkadaşlara yatırın diye rica ediyoruz. Arkadan gelen 203 milyar olmasaydı şimdiye kadar önümüz açılırdı. Takip oranımız da burada. Yüzde 170 ile aldık şimdi yüzde 120&[#]8217;ye indi. Biz 200 milyarı ödersek sıkıntımız gidiyor. Kredi açılıyor ama kredi vermemiz için mevduatta paramız olması lazım. Kefil oluyoruz ama binayla kefil olmuyoruz. Kenarda hazır bekleyen bir paramız olacak. Para ödenmediği zaman oradan parayı alabilsin.

Bana haftada 20 lira getirenler var ve ben onları biriktirip gidip bankaya yatırıyorum. 10 lirada gelse ben alırım. Damlaya damlaya göl olur. Her gün 100 kişi 10 lira getirse 1 milyar para yapar.

Pusula - Personele maaş veremediğiniz söyleniyor. Doğrumu?

Ercan Şehri - Kar yağdı ve piyasada kriz başladı. Aynı şekilde ben sanayide de veremedim. Dükkanlarını açmadılar ve 35 lira aidatları alamadım. Maaş da veremedim. Buradakilerin Ocak ayının maaşını ödedik. Şubat ayının maaşı da hazırlandı. Esnaf Kefalet Kooparatifi&[#]8217;nin elektirik, su ve telefon giderleri dışında hiçbir şahsi giderimiz olmaz. Hiç birimiz maaş almıyoruz. Ben nereye gidersem gideyim şahsi arabamla gidiyorum. Yemeğimizi kendi cebimizden yiyoruz. Önceden öyle değildi.

Pusula - Eleştirilere hak veriyor musunuz?

Ercan Şehri - Ben 15 dene burada denetimcilik yaptım. Temel (Özdemir)Ağabey burada üşüyordu. Parasızlıktan kömür alamıyorlardı. O günleri de gördük. İnsanı karalamak mı, her şey söylenir. Daha önce buralar kapanmadı mı? İlk şimdi mi oldu? Bu kooperatif daha önce 2009&[#]8217;da açılmıştı. Biz buradan yemek yemedik. Maaş alamadık. Bir içtiğimiz çay. Sigarayı bile ortak alıyoruz. Müfettişte gördü. Elektrik, su, telefon parasından başka burada bir harcama yok. Yakıtımızı kendi cebimizden koyuyoruz. Hep cebimizden harcıyoruz..

Pusula - Şikayetlerden bir şey çıkar mı? İnceleme neden bu kadar uzun sürdü?

Ercan Şehri - Çok eskilere gidildi ve gitmesi de gerekiyordu. Raporlar gelecek. Denetim hala devam ediyor. Her şey tek tek inceleniyor. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Temiz bir sayfa açılması için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar.

Pusula - Muharrem Coşkun&[#]8217;un eleştirilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ercan Şehri - Herkes bir şeyler yazdı ve yazıyor. Öyle düşünmüşlerdir ve öyle yapmışlardır. Her düşünen bir şey söylüyorsa doğru bildiği için konuşuyordur. Kimseye kırılmam. Ama geçenlerde 80 ton kömür ve yönetim maaş alıyor demişler. Gelsinler 80 ton kömürün faturasını bana çıkarsınlar. Ben Zonguldak&[#]8217;ı terk ederim. Kömür aldık ama 5 ton aldık. Biz geçen sene kendi hesabımızı çıkarttık. Kontratları da aldık. Ayrı bir yönetmelik defteri tuttuk. Üzerimize ne düşüyorsa verelim dedik.

Pusula - Kendinizde hata buluyor musunuz?

Ercan Şehri - Evet, ben başından beri hatalıyım. Bende sorumluyum diğerleri de sorumlu. Ben ve o gün yönetimdekiler sorumluluğumuzu kabul ediyoruz. Hatamızı kabul ediyoruz. Geldik imzamızı attık. Başkan 30 senedir burada ve 30 sene bir yerde başkanlık yapan bir adam hata yapar mı? Ama bu işlerde sorumlu biziz. Açık olunması gerekiyordu. Biz Hüseyin&[#]8217;i izne yolladık. Makam arabasını, hanımını al, bütün masraflarını biz karşılayacağız git kafanı dinle dedik. Biz burayı toparlayalım, Ocak&[#]8217;ta da kongreye git biz yokuz dedik. Ama ben senin arkadayız dedim. İnkar etsin. Ama bize madalya olarak burada küfür yedik. Sen benim elimde büyüdün ama üzerime yürüdü.

Pusula - Kongrede, üyelerin icra takiplerindeki avukatlık masraflarından dolayı kendinizin yapacağınızı söylemiştiniz. Ne oldu da yapamadınız?

Ercan Şehri - Bin 965 tane dosya vardı ve bu dosyalar açıktaydı. Bunu kavga kıyamet icra dosyasını 423&[#]8217;e düşürdük. Borcu ödenenlerin dosyası kapanmamış. Şuan takipte olan 420 kişi var. Toplam alacağımız 1 Trilyon (Milyon)182 milyar (Bin) 482 lira. Ama 2001&[#]8217;den burada borcu olan var. Böyle bir şey olabilir mi?

Pusula - Yönetim kurulu üyelerinin borçlarından dolayı icraya verilmediği ve ayrıcalık tanıdığınız yönünde iddialar var. Doğru mu bunlar?

Ercan Şehri - Biz göreve geldiğimizden beri kimseyi icraya vermedik. Kurumdakileri kollarsak suçluyuz. Öyle en ufak bir şey yapmadık. İlk önce problemleri çözelim dedik. Ama ilk olarak vereceğim kişi ağabeyimdir dedim. Kefilini bile aradım. Hiç affetmem.

Pusula - Bir yıldır buradasınız, bu kadar alacağınız var ve &[#]8216;kimseyi icraya vermedik&[#]8217; diyorsunuz. Neden?

Ercan Şehri - Avukatta icralık dosyalar var. Bankadaki kayıp parayı bulalım diye bunları bana getir dedim. Geldi, gelmedi. Ben başladım icraya gidip gelmeye. Ama bu sefer bu işler savsaklanmaya başladı. Allah rahmet eylesin Avukat (Atilla Karan) hakkında konuşulanları herkes biliyor. Şimdi biz o tepkiler doğrultusunda Atilla Karan ile devam edebilir miyiz? Mümkün değil. Başkasına versek buradaki işimiz aksıyor. Bu kooperatif kapalı kalsın kimse sesini çıkartmaz ama onunla gittiğim zaman beni buradan kovarlar. Nasıl yapalım? 2005&[#]8217;ten fazla fazla para alınıyor ve dur diyen yok yap diyen yok. Ben kendisini de çağırdım ve izah ettim. Şimdi onunla nasıl gidersin? Bu dosyalar üzerinde en çok Haydar (Civan) ile ikimiz çalıştık. Öyle karışıklıklar var ki.

Pusula - Başkan seçildiğinize pişman mısınız?

Ercan Şehri - Ben başından beri pişmanım. Ben en baştan girmek istemedim. 2007&[#]8217;de de olmak istemedim. Temel ağabeye vefa borcumuz var dediler ve ben istemeye istemeye girdim. İş karıştı ve kendimizi temizleyelim diye ben buraya geldim. Bu yanlışlara alet olduysak çözelim öyle gidelim dedim. Benim uğraşacağım bir sürü iş var.

Pusula - Kongreye ne kadar var? Yeniden devam edecek misiniz?

Ercan Şehri - 4 sene var ve biz düzeltmeyi bekliyoruz. Düzeltemezsem gelsin başkası düzeltsin. Niye ben burada asalak olayım. Başaramadığın işi bırakıp gideceksin.

Pusula - Bu güne kadar yeterli bir açıklama yapmadınız, konuşmak istemediniz.

Kongre sürecinde sizi güvenen insanları yanılttığınızı düşündünüz mü?

Burası esnafa kredi veren ve esnafın önünü açan bir yer anlamına geliyor. Geçen yıl Halk Bankası 7,5 Milyon kredi verdi. Bu 7,5 Milyon fazlasına ben önayak oldum. Kredi çıkarttırdım. Halk Bankasında salan bir kooperatif açıldı. Esnaf Kefalet Kooperatifi. Neden? Mağdur olmasınlar diye. Ama ne oluyor karı bize gelmiyor. 200&[#]8211;300 bin liraya yakın kredi çıkarttık. Artık eskisi gibi de değil. Artık alabilecekler kredi alacak. Bu şekilde kredi çıkartılması için çaba sarf ediyoruz. Yani esnafımıza bu şekilde zaten yardımcı oluyoruz.

Müfettiş raporunda sizin başınızı ağrıtacak bir şey çıkar mı?

Ercan Şehri - Olursa ben cezamı çekmeye razıyım. İşimi takip etseydim. Eskiye kadar inildi ama çok iyi oldu. Birçok şeyi müfettişlerin sayesinde öğrenmiş olduk. Ama ser veriyorlar sır vermiyorlar. Suçumuz varsa cezamızı çekeceğiz. Bildiğimiz kadarıyla sorduklarına da cevap veriyoruz.

Üyelere son mesajınız nedir?

Ercan Şehri - İlk önce mağduriyeti gidermek lazım. En önemlisi bu. Önemli olan da esnafın önünü açmaktır. İlk felsefemiz kar alalım değil esnafın önünü açmak. Benim görüşüm öyle. Eğer kredi açılacaksa da düzgü bir şekilde açılması lazım. Aralıksız çalışarak tam olarak düzeltmeye çalışıyoruz. Kurumsallaşmış bir hale getirmek istiyoruz. Önceden olduğu gibi kişiye göre faiz uygulamaya açık bir sistem ile değil herkese eşit ve gününde doğru uygulanan bir programla çalışmak istiyoruz.

Pusula - Sorularımıza verdiğiniz yanıtlar için teşekkür ederiz.

Ercan Şehri -Bende teşekkür ederim.

Editör: Pusula Gazetesi