Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, TSO Başkanı Mehmet Genç, Meclis Başkanı Zeki Us ve yönetim kurulun üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, belediye projeleri Ereğli&[#]8217;ye yapılacak yatırımlar ve sorunlar ile bilgiler verdi. Ereğli&[#]8217;nin alt yapısında hiçbir eksikliğin bulunmadığını belirten Posbıyık, &[#]8220;Nüfusumuz 109 bin oldu. Bir tarafta 100 bin yazıyor bir tarafta 100 bin 100 yazıyor, havanın düzelmesi ile tabelayı asacağız. O tabelaları Ereğli sınırına çekeceğiz. Tabelalara nüfusu 109 bin 400 olarak yazacağız. Ereğli&[#]8217;nin alt yapısında hiçbir eksiklik yok, A&[#]8217;dan Z&[#]8217;ye kadar tıkır tıkır çalışan bir mekanizmamız var. Deşarj sistemi de Kemer&[#]8217;den denize doğru 1 kilometre ters noktaya akıntı vermek suretiyle merkez sistemler kontrolündedir. Bu demek değildir ki A&[#]8217;dan Z&[#]8217;ye kadar her taraf iyidir. Bunu demiyoruz zaten. Yaşanan kentlerde bir takım problemler olması gerekir; problemler yoksa belediyeyi kurmaya gerek yok. Kanalizasyon ve su ile ilgili hiçbir problemimiz yok&[#]8221; dedi.
Ereğli&[#]8217;nin Delihakkı mevkiinden su getirme projesine proje bazında başlandığını belirten Posbıyık, &[#]8220;Orman Çevre Bakanı ile görüştük, kendisi de talimat verdi. Ereğli&[#]8217;nin Delihakkı mevkiinden su getirme projesine, proje bazında başlandı, bitmek üzere. Bu proje aynı zamanda Ereğli iç şebekelerini değiştirecek; depolarına varıncaya kadar bir yapılanmaya gidilecek. Suyumuzu ondan sonra direkt olarak barajdan alacağız. Delihakkı bölgesine de bir arıtma tesisi kurulacak. Çevre yolu projesi yapıldı, bitmek üzere. O da bildiğiniz gibi İsmet Yılmaz&[#]8217;ın taş ocağının oradan girip yeni terminalin alt tarafından bir yerden çıkıyor&[#]8221; diye konuştu. İlçede yapılacak alışveriş merkezinin projesi ve ihalesinin yapıldığını ifade eden Posbıyık şunları söyledi:
&[#]8220;Önümüzdeki önemli projelerden biri alışveriş merkezi. Pazaryeri bir gecekondu yerine döndü. Projesi ve ihalesi yapıldı. Düşük sorgulaması yapılıyor. İnşallah şikayet olmazsa rayına girecek. Pazaryerini yıkıyoruz. AVM&[#]8217;de ihale ile düşük fiyatlarla oradaki vatandaşları buraya taşıyacağız. En yakın zamanda temeli atılacak, parası hazır. Müteahhit burayı bitirdiği an pazaryerindeki o yerler bu alana taşınacak ve orası sıyrılacak. Sıyrıldıktan sonra kent merkezi yaratacağız. Oraya kültür merkezi yapılacak. İki nikah salonu olacak 150&[#]8217;şer kişilik. 250 kişilik de öğrencilerin etkinlik yapması için salonumuz var. Bu binanın alt bölümü ise komple otopark oluyor. Meydanda yaşlıların oturacağı, süs havuzları olan bir kent meydanı olacak. Ereğli&[#]8217;de maalesef hiç kent meydanımız yok.&[#]8221;
Cumhuriyet Halk Evlerinde düzenlenen kurslarda 400 kişiye sertifika verdiklerini kaydeden Posbıyık, &[#]8220;Cumhuriyet Halk Evleri&[#]8217;nde bir senede 400 kişiyi mezun ettik. Sertifika veriyoruz. Halk Evleri ile ortaklaşa çalışıyoruz. Aşçılık kursu, bilgisayar kursu, eğitim kursu, satranç kursları veriliyor. Çok güzel bir ortam yaratıldı. Yöresel evlerimiz var. Artvinliler de dernek kuracakmış, onları bekliyoruz. En son Kandilliler Derneği&[#]8217;ne yer verdik. Yazın buralarda çok güzel eğlenceler olacak. Sırayla orada geceler düzenlenecek&[#]8221; dedi. İlçedeki belediye çalışmaları hakkında bilgiler veren Posbıyık sözlerini şöyle sürdürdü:
&[#]8220;Belen Sanayi Sitesi&[#]8217;nin karşısındaki 25 bin metrekarelik yerin istimlakini yaptık, projesini bitirdik., 1-2 projede arkadaşlar itiraz ettiler çok büyük diyerek. Tekrar baktık; şu anda alan projeler bitti, ihaleye verdik. Tahmin ediyorum Mayıs&[#]8217;ın sonunda elimize gelecek, Temmuz ayında ise temelini atacağız. Kent ormanı için Orman Bölge Müdürlüğü yer arıyor. Orman bölgesi içerisinde yer aranıyor. Biz bir yer tespit ettik, önerdik, kabul edilmedi. Arama konusunda müthiş bir çalışma içerisindeler. Teşekkür ediyoruz. Orman Bölge Müdürlüğü ile şu anda 3 konuda çalışma yapıyoruz. Karadeniz Ereğli&[#]8217;de en büyük eksiklik diyalog eksikliğidir. Bürokratların işadamlarının, hakimlerin bir şehir kulübüne ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. Yeri ayarladık, Bozhane mevkiinde bir şehir kulübü yapacağız. Yan tarafına da dört balıkçı lokantası yapmak için çalışmalarımıza başlamış bulunuyoruz. Yeni Belen&[#]8217;de 130 bin metrekarelik mezarlık alanının kamulaştırmasını yaptık. O bölgede projemiz hazırlanıyor. Buraya çok modern bir mezarlık yapmak en büyük arzularımdan bir tanesi. Muhteşem bir mezarlık yapmak istiyorum. Mescidi içerisinde olacak. Ada, parsele bölünmüş, bilgisayar başına geçildiğinde 20 sene önce bir yakınını bulmak isteyen tuşa basıldığında nerede olduğu belirlenebilecek. Atatürk Kültür Merkezi için de çalışmalarımız devam ediyor. AK Parti Zonguldak Milletvekilimiz Ercan Candan her türlü desteği bize veriyor, Kültür Müsteşarı ile de görüşmelerde de bulundu. Kültür Bakanlığının önerilerini dikkate alırsak bu binanın yüzde 50&[#]8217;sini onlar karşılayacaklar. Şu an arsanın tahsisi için uğraşıyoruz. Yeri hazır, Kültür Bakanlığına gideceğiz. Onlar da &[#]8216;tamam&[#]8217; deyince hemen başlayacağız. Arzumuz Göztepe mevkiine bir teleferik yapmaktı. Sayın Kaymakamımız büyük şevk ile Göztepe için çalışıyor. Orayı birinci dereceden üçüncü derece sit alanına düşürmeye çalışıyor. Bunda da başarılı olacağına inanıyoruz. Burada mülkiyet sorunu var. Göztepe&[#]8217;yi biz bir haftada düzeltiriz; ama bize izin verecekler. İzin kaymakamı da aşıyor. Bu iş Anıtlar Yüksek Kurulu&[#]8217;na bağlı, İmar Revizyonu&[#]8217;nda çok iyi gidiyoruz. Ereğli&[#]8217;de kentsel dönüşümü başlatıyoruz. Kentte bir imar devrimi yapıyoruz, altını çizerek söylüyorum. Kentsel dönüşüme geçtik, arkadaşlara verdiğimiz talimat şu öncelikle Ereğli&[#]8217;nin menfaati. Ardından da vatandaşın menfaati alınacak. Çarpık kentleşme istemiyoruz; iyi bir imar çıksın, istiyoruz.&[#]8221; Ereğli&[#]8217;nin geleceği için birlikte hareket çağrısında bulunan Posbıyık sözlerini şöyle tamamladı:
&[#]8220;Bizden sonra gelecek çocuklarımızın, torunlarımızın refahını düşünüyorsak, mutlak suretle bütün kuruluşların bir araya gelmesi lazım. Buna da birinin öncülük yapması gerekir. Ben bu oluşumun öncülüğünü değil neferliğini yapmalıyım. Ereğli&[#]8217;de o kadar büyük sıkıntılar var ki. Demir-çelik fabrikasının olduğu yerde Devlet Demir Yolları yok. Siyasi parti ilçe başkanları ile birlik içerisinde arkalarında da biz olduktan sonra nereye gidersek gidelim ses getiririz. Ereğli&[#]8217;yi tahmin ettiğimiz noktanın önüne geçirebiliriz. Yan sanayi Ereğli&[#]8217;de henüz yok. Milletvekili de arkasında bir güç görmek ister, sivil toplum örgütlerini görmek ister. Bir güç oluşturamıyoruz. Benim herhangi bir ön şartım, ön yargım yok. Kurulacak bu kurula teslim olmaya hazırım Ereğli&[#]8217;nin geleceği için.&[#]8221;
Posbıyık, konuşmasının ardından, meclis üyelerinin sorularını yanıtladı ve Ereğli&[#]8217;nin temel meseleleri ile ilgili görüş alışverişinde bulundu. Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Genç de, konuşmasında, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık&[#]8217;ın birlikte hareket etme çağrısına tam destek verdiklerini belirterek, bu konuda üzerlerine düşen ne varsa yapmaya hazır olduklarını söyledi.
Toplantının ardından TSO yönetimi, Başkan Posbıyık ile akşam yemeğinde de bir araya geldi
Editör: Pusula Gazetesi