Türkiye Taşkömürü Kurumu´nda (TTK) çalışan işçileri ilgilendiren ve Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş), Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) arasında akdedilecek 23. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine 6 Şubat 2009 tarihinde başlandı.
TTK Toplantı Salonu´nda yapılan ilk oturuma TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, Kamu-İş Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Kahraman, TTK Genel Müdürlük ve Müessese Yöneticileri, GMİS Genel Merkez ve Şubeler Yöneticileri, Kamu-İş Yetkilileri katıldı. Açılış konuşmalarının ardından başlayan oturumda 10 madde görüşüldü. 6 madde üzerinde anlaşma sağlanırken 4 madde bir sonraki oturumda görüşülmek üzere ertelendi. TTK 23. Dönem Toplu İş Sözleşmesi, 4´ü geçici 86 maddeden oluşuyor. TTK 23. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine 20 Şubat 2009 tarihinde saat 14.00´te Ankara´da Kamu-İş Genel Merkezi´nde devam edilecek. MTA işyerlerinde çalışan işçileri ilgilendiren 13. Dönem TİS görüşmelerine de 19 Şubat 2009 tarihinde Ankara´da MTA Bölge Müdürlüğü´nde yapılacak toplantı ile başlanacak.
TTK 23. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin başlaması nedeniyle düzenlenen ilk oturumda konuşan GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, &[#]8220;Hepimizin ortak amacı, Türkiye Taşkömürü Kurumu´nu yaşatmak ve ülkemize, milletimize katkı vermesini sağlamaktır. Biz üretimi artırmaya hazırız. Genel Maden İşçileri Sendikası olarak Türkiye Taşkömürü Kurumu´nda çalışan üyelerimiz için 23. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerini başlatmak üzere buradayız. Bugüne kadar yaptığımız 22 toplu iş sözleşmesinin sendikamıza ve maden işçilerine kazandırdığı tecrübeye güvenerek, bu dönemde de iyi bir sözleşme bağıtlayacağımıza yürekten inanıyorum. Genel Müdürümüz döneminde üçüncü kez, sözleşme görüşmelerine oturuyoruz. Kamu-İş Yöneticisi arkadaşlarımızla daha önceki sözleşmelerde de bir araya geldik. Hem birbirimizi tanıyoruz, hem kurumu tanıyoruz. Sadece sözleşme masalarında değil diğer zamanlarda da sık sık görüşüyoruz. Zaman zaman iş ilişkilerimiz üzerine, zaman zaman ülkemizdeki gelişmeler üzerine görüş alışverişinde bulunuyoruz. Hepimizin ortak amacı, Türkiye Taşkömürü Kurumu´nu yaşatmak ve ülkemize, milletimize katkı vermesini sağlamaktır. Genel Maden-İş olarak istiyoruz ki yıllık 20 milyon ton olan ülkemizin taşkömürü ihtiyacının en az 5 milyon tonunu TTK üretsin. Biz istiyoruz ki, iş sağlığı ve güvenliğinin gerektirdiği tüm önlemler eksiksiz alınsın, kazalar ve ölümler olmasın. Biz istiyoruz ki, ailemizle birlikte insanca yaşayacağımız bir ücretimiz olsun ve rahat bir kafayla işimizi en verimli bir şekilde yapalım. Biz istiyoruz ki, işyerimizde iş barışı, toplumsal yaşamda sosyal barış olsun. Ve biz istiyoruz ki; kimsenin geleceğinden kuşkusu olmasın. Huzurlu ve mutlu yaşayalım. Bunun için her şart altında işimize, işyerimize sahip çıkıyoruz. Genel Maden İşçileri Sendikası olarak dünyadaki ve ülkemizdeki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bugün dünyada yaşanan ve ülkemize de yansıyan ekonomik kriz, bizim her zaman vurguladığımız gibi kendi doğal kaynaklarımıza sahip çıkmamız gerektiğini bir kez daha gösterdi. Biz, bu yönde önemli bir adım atan ve TTK´ ya 3 bin işçi alan hükümetimize ve katkı veren herkese bir kez daha teşekkür ediyoruz. İşçi alımlarının devamının geleceğine inanıyoruz. Bunun için biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Üretmeye ve üretimi artırmaya hazırız. İç ve dış borçları en üst düzeyde olan ve özellikle 70 milyar doları bulan dış ticaret açığı nedeniyle sıkıntılar yaşayan ülkemize katkıda bulunmak istiyoruz. Taşkömürü ithalatı için dışarıya para ödenmesini içimize sindiremiyoruz. IMF kapılarında beklemek bizleri derinden üzüyor&[#]8221; dedi.
Kamu-İş Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Kahraman, TİS görüşmelerinin ilk oturumuna Kamu-İş Genel Sekreteri Erhan Polat´ın çok önemli bir mazereti nedeniyle kalamadığını belirttiği konuşmasında şunları söyledi:
&[#]8220;Sendikamız Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası, bu yıl 91 üye işyerinde 71 işletme ve işyeri toplu iş sözleşmelerini yeniden akdedecek. Toplu iş sözleşmesi kapsamında yaklaşık 105 bin işçi bulunmaktadır. Prosedür 1 ay önce başlamıştır. Bugünkü ile birlikte 11 toplu iş sözleşmesinde müzakerelere başlamış bulunuyoruz.
Hepinizin bildiği gibi dünyada bir ekonomik kriz yaşanmaktadır. Özellikle kamu kesimi çalışanları bakımından bu krizin dünyadaki şiddeti ölçüsünde ülkemizde izlerini görmüyoruz. Bu sevindirici bir durumdur. Umuyoruz ve temenni ediyoruz ki en kısa zamanda elbirliğiyle bu badireyi atlatır, normal sürece gireriz. Üyelerimiz içinde Türkiye Taşkömürü Kurumu, hakikaten büyük öneme sahiptir. Gerek bölgenin özelliği, gerekse ürettiği ürün bakımından çok önemli. Sayın Genel Müdürümüzün büyük katkı ve desteklerini her zaman alıyoruz. Nitekim 2008 yalında da ihtiyacımız olan 3 bin işçi alımı gerçekleştirildi. 3 bin yöremiz insanı istihdama kazandırılmıştır. Bu işçilerimizin işe giriş ücretlerinin ve haklarının belirlenmesinde Sayın Genel Müdürümüzün çok büyük destekleri olmuştur. Bundan dolayı kendilerine şükranlarımızı arz ediyoruz. Genel Maden İş üyesi arkadaşlarımızın yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin kendilerine ve TTK´ya hayırlı olmasını diliyorum. Genel anlamda da tüm kamu işletmelerinde toplu iş sözleşmeleri yeniden akdedileceği için bu dönem çalışanlarımıza, sendikalarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.&[#]8221;
TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen de kriz döneminde TTK´ya 3 bin işçi alınmasının çok önemli olduğunu belirterek, verimliliği artırdıkça ve hazırlıklar bittikçe yeni işçi alımlarına devam edeceklerini söyledi.
Dağdelen şöyle konuştu: &[#]8220;&[#]8220;Ekonomik kriz var deniliyor ve bildiğiniz gibi pek çok işveren işten eleman çıkarıyor. Hatta bu işletmelerden çok büyük biri, maliyeti yıllık net karının yüzde 4´üne tekabül eden bin 400 kişinin işine son vermiştir. Böyle bir ortamda devletin işe 3 bin işçi alması büyük bir olaydır. Ayrıca yeni elimize geçmiş olan Yatırım ve Finansman Kararnamesi´ne göre yeni bir projeyle gittiğimiz takdirde, yeni hazırlıklar yaptığımız takdirde, alacağımız işçilerin üretim açısından ne ortaya koyacağına ikna ettiğimiz takdirde emekli olanların yüzde 80´ine kadar yeni işçi almamız mümkün olacaktır. Bütün mesele verimli olabilmektir. Toplu iş sözleşmesi yalnız çalışanlara bir takım haklar veren bir sözleşme değildir. Çalışanlara bir takım haklar verirken onlardan bir takım isteklerin de ortaya konduğu ve bunun karşılıklı olarak mukavele altına alındığı bir anlaşmadır.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi