İnönü’nün birçok özelliği olan bir siyasetçi olduğunu ifade eden Başoğlu; “Ülkesine ve çocuklarına düşkün aile sevgisi dolu bir baba. Tarifsiz bir merak ve öğrenme tutkunu. Sanata duyarlı, 50 yaşından sonra viyolonsel dersi alacak ölçüde bir müziksever. En devamlı ve iyi konser dinleyicisi. Ata binen bir sportmen. Satranç ustası, bilardo meraklısı. Yeşil tutkunu bir doğasever. Merakını çam cinsleri uzmanlığına kadar götüren bir çevreci.

İsmet İnönü, Türkiye’nin amaçlarına ancak çağdaş bilim ve teknoloji ile ulaşabileceğini görerek, Fen ve Teknik alanlardaki gelişmelere önem vermiş ender devlet adamlarından biridir. Merakı dolayısıyla bu alandaki bilgilerini artırabilmek için Çankaya Köşkünün alt katında bir fizik-kimya laboratuarı açtırmış, ekonomi alanındaki bilgisini artırmak ve dünya ekonomisinin durumunu izlemek için de yabancı dil öğrenmeye çalışmıştır. İlköğretimden başlayarak teknik ve mesleki öğretim kurumlarının yaygınlaşmasına, üniversiteler ve fakülteler açılmasına öncelik vermiş, ülke imarı için yollar, köprüler, demiryolları, santraller ve sanayi kuruluşlarının kazandırılmasında aktif rol oynamış katıksız bir vatanseverdir.

O tam bir halk adamıdır. Mütevazi ve gösterişten uzak yaşantısıyla hem halk katında hem de siyaset dünyasında izler bırakmış önemli bir tarihsel kişiliktir.

Atatürk’ün 1 Ocak 1938 de ” İsmet, benim sevgili dostum, kardeşim, aziz evladım!" diye mektup yazdığı İsmet İnönü bugün Anıtkabir’de Ata’sının tam karşısında yatmaktadır.

Ruhu şad olsun. Çok sevdiği ulusunun kısa ve sıcak seslenişiyle “İsmet Paşa”yı ve hizmetlerini asla unutmayacağız”dedi.
Editör: Pusula Gazetesi