Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, önceki gün yapılan TÜRK-İŞ 21. Olağan Genel Kurulu ile ilgili değerlendirmede bulundu. Alabaş, Genel Maden İşçileri Sendikası ile Türkiye Maden İş&[#]8217;in 30 yıl sonra ilk kes dayanışma içerisinde olduklarını fakat madenciliğin birlikteliğin rahatsız olan kesimlerin olduğunu söyleyerek, &[#]8220;O rahatsızlıktan dolayı çizik yendi&[#]8221; dedi.


GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Pusula&[#]8217;ya yaptığı açıklamada şunları söyledi:


&[#]8220;Genel Maden İşçileri sendikası olarak Türk-İş&[#]8217;in 21. Olağan Genel Kurulunda tüm teşkilatımızla birlikte oradaydık. Bizim için büyük bir tecrübe oldu. Biz madenciler olarak en büyük kazanımımız; 21 Genel Kurulda 30 yıldız olmamış şekilde, Genel Maden İş Sendikası ve Türkiye Maden İşçileri Sendikası ilk defa bir birliktelik sağladılar. Türkiye&[#]8217;de işçi sınıfının ayrıştığı bir dönemde, 3 konfederasyona ayrıldığı aynı iş kolunun içerisinde insanların ötekileştiği, kavga ettiği hatta farklı iş kolunda ki sendikaların bile birbirlerinin yetki alanlarına müdahale ettiği bir dönemde 2 maden sendikası güç birliği yaparak, kavganın, ötekileştirmenin işçi sınıfına zarar vereceğini ve aynı dava etrafında toplanabileceğini gösterdik. Bizim birlikteliğimiz o kongreye katılanların konuştuğu bir konu oldu. Bu birlikteliği de Türk-İş yönetimine de taşımak istedik. Bu dönem farklı girişimlerden dolayı yönetimde yer almayı sağlayamadı ama önümüzdeki dönem yönetimde kim olursa olsun maden işçisinin her şart altında her zaman doğruyu söyleyebileceğini, aynı dava etrafında birliktelik sağlayabileceğini ve doğru bildiğini her ortamda söyleyebileceğini göstermiş oldu. Bu Türkiye işçi sınıfı adına bir kazanımdır. Madencilerin güç birliği devam edecektir. Bu sadece seçim birlikte değil iki tarafın samimiyeti ve dava birlikteliğine dönüştü. Yaklaşık 362 delegenin oy kullandığı ama binin üzerinde katılımın olduğu, tüm profesyonel sendikacıların ve sendikal camiaya ilgi duyan insanların katıldığı bir kongreydi. Delege kararını verdi ve mevcut yönetimiyle devam etme kararı aldı. Yeni Türk-İ Yönetimi de tüm sendikaları kucaklayacak, niye muhalefet çıktığını değerlendirecek, muhalefeti ötekileştirmeden sınıf birlikteliği sağlayacak davranışları sergilemesini bekliyoruz. Bizim delegenin vermiş olduğu karara saygı duymaktan başka yapabileceğimiz bir şey yok. Tüm işçi camiasına hayırlı olmasını diliyoruz.


MADENCİNİN BİRLİKTELİĞİNDEN RAHATSIZ OLDULAR


Dayanışma çizik yedi meselesi ise; biz o arkadaşlarla bundan önceki dönemlerde kavgalı iken, ilk seçildiğimiz günden itibaren bir birliktelik sağladık. Samimi bir şekilde, seçimi düşünmeden, Türk-İş seçimini konuşmadan, bir beklenti içerisine girmeden birliktelik sağlamıştık. Seçim süreci geldiğinde de iki tarafında isteği Tür-İş Yönetiminde bir madencinin olması, eylem gücü ve birliği açısından olması isteğiydi. Biz bunu son güne kadar söylememiştik ve sadece yöneticilerle sıcak ilişkiler içerisindeydik. Seçim süreci geldiğinde iki tarafında teşkilatı Ankara&[#]8217;daydı. İki tarafın teşkilatı o sıcaklığı ve samimiyeti gördükten sonra bir madenci olmalı diye söylendi. Bununla ilgili çok çeşitli girişimlerimiz oldu. Tabi gerçekten madencinin birlikteliğinden rahatsız olan kesimlerde vardı. O rahatsızlıktan dolayı çizik yendi. Ama onu önümüzdeki dönemde bize çizik atanlarla karşılaştığımız zaman değerlendiririz. Onun etkisi var mı, yok mu şuanda olayın sıcaklığıyla tepki vermek doğru değil. İlerleyen günlerde daha sağlıklı değerlendirme yapabiliriz. Yalnız biz seçimi unuttuk. Bizim için seçim geride kaldı. Türk-İş kongresinden çok çeşitli derslerde aldık. Başta örgütlenmeyle ilgili dersler aldık. Türkiye&[#]8217;de özel sektörde neredeyse örgütlenemeyen tek sendikayız. Biz önümüzdeki süreçte kendi işimize dönük neler yapabiliriz, yoğunluğumuzu nelere vermeliyiz ile ilgili de dersler çıkardık. Bu seçim bizim için bir eğitim, atölye çalışması oldu. Şimdiden sonrada kongreyi unuttuk ve kendi işimize bakacağız. En öncelikli hedefimiz olarak da örgütlenmeyle ilgili hedeflerimiz var. Biz Genel Maden İşçileri Yönetim Kurulu olarak geldiğimiz günden bu tarafa belli bir projeksiyon dahilinde çalışmaya gayret ettik. Önce toplu sözleşme süreci, daha sonra sendikamıza, yöneticilerimize dönük eğitim çalışması, eğitim çalışmasını tabana yaymaya yönelik temsilciler kurulu, Türk-İş seçimi ve seçimden sonrada gayretimizi örgütlenmeye ayıracağız.&[#]8221;


Editör: Pusula Gazetesi