Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Zonguldak Temsilcisi Osman Sav ve Karaelmas Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu, gazeteci Ali Rıza Tığ´ın göz altına alınış şekli ile kendisi hakkında bilgi almak isterken çıkan tartışma sonrasında Atilla Öksüz ve Bayram Tomakin´in göz altına alınmasına tepki gösterdi.


Açıklama da; "Zanlı gözaltına alınır, sorgusu yapılır ve son kararı Yüce Türk Adaleti verir.


Kaldı ki; Ali Rıza Tığ´ın Zonguldak ve Ankara´da yapılan sorgulamalarda suçsuzluğu ortaya çıkmış, özgürlüğüne kavuşmuştur. Bu bağlamda; meslektaşımıza yapılan uygulamanın biçim ve şeklinin yanlış olduğunu vurguluyoruz" dedi.



Yavuzaslan: Uygulama düşündürücü

Bartın Gazeteciler Dernek Başkanı Güngör Yavuzaslan da açıklamasında; "Pusula Gazetesi sahibi Ali Rıza Tığ bağımsız Türk Adaleti tarafından sorgulanmakta ve mahkeme karar verene kadar da suçsuzdur. Avrupa Birliği sürecinde olan ülkemizde biz basın mensuplarına karşı Emniyet görevlilerince yapılan bu tür uygulamalar yine akıllarda soru işaretlerine yol açmıştır" dedi.



Azman ve Ören´den destek

Ereğli Gazeteciler Dernek Başkanı Şenol Azman ile Alaplı Gazeteciler Dernek Başkanı Yasin Ören de gelişmeler süresince gazetecileri yalnız bırakmayarak destek verdiler. Ereğli Gazeteciler Derneği Başkanı Azman, yaşananların haklı endişelere neden olduğunu vurguladı.


Gazeteci örgütleri Ali Rıza Tığ´ın gözaltına alınış sürecinde yaşananlar ile konu hakkında bilgi almak isterken gözaltına alınan diğer iki gazeteciye destek çıktı.


Gazeteci Ali Rıza Tığ´ın gözaltına alınmasının ardından maruz kaldığı uygulama ile olay hakkında bilgi almak isteyen iki gazetecinin polis tarafından göz altına alınması kamuoyunda geniş yankı yarattı. Zonguldak Emniyet Müdürlüğü´nün sanıklara gösterdiği hassasiyeti gazetecilere göstermemesine Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Zonguldak Temsilcisi Osman Sav ile Karaelmas Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu´ndan tepki geldi.


Ortak açıklama da şöyle denildi: &8220;Karadeniz Ereğli´de düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan Pusula Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ali Rıza Tığ´ın, ilk sorgusu yapılmak üzere Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü´ne getirilişi sırasında yaşananlar, dernek yönetimi olarak bizleri üzmüş ve açıklama yapma zorunluluğu doğurmuştur.


Meslektaşımız Ali Rıza Tığ´ın, İl Emniyet Müdürlüğü´ne getirildiği sırada, "teşhir" amaçlı meslektaşlarının yanında araçtan indirilmesi düşündürücü ve manidardır. Adi suçlarda bile gazetecilerin görüntü ve fotoğraf almaması için İl Emniyet Müdürlüğü´nün kapılarına kadar araçlar yanaştırılırken, meslektaşımızın Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü´ne yaklaşık 50 metre kala, taksi durağının önünde araçtan indirilip yaya olarak Müdürlüğe getirilmesi ve aracın Emniyet Müdürlüğü binasının önüne kadar boş olarak gitmesine anlam veremedik.


Gazeteci de olsa herkes gözaltına alınabilir, elleri kelepçelenip adli makamlara teslim edilir. Bu konuda hiç kimseye ayrıcalık tanınmaz, tanınmaması da gerekir.


Ancak; suçlu da olsa güvenlik kuvvetleri, gözaltına alınan kişi ve kişilerin görüntülerinin çekilmesi için Emniyete 50 metre kala taksi durağında indirip yürütülmesi hiçbir zaman görülmemiş bir olaydır. Adi suçlularda ve hatta bu olayda bile gözaltına alınanlar Emniyet Müdürlüğü binasının önünde indirilirken ve basın mensubu arkadaşların görüntü çekmemesi için gece geç saatlerde sağlık kontrollerine çıkartılırken, meslektaşımızın teşhir edercesine getirilmesi yetkililere olan güvenimizi sarsmıştır.


Zanlı gözaltına alınır, sorgusu yapılır ve son kararı Yüce Türk Adaleti verir.


Kaldı ki; Ali Rıza Tığ Zonguldak ve Ankara´da yapılan sorgulamalarında suçsuzluğu ortaya çıkmış, özgürlüğüne kavuşmuştur.


Bu bağlamda; meslektaşımıza yapılan uygulamanın biçim ve şeklinin yanlış olduğunu vurguluyoruz.


Ayrıca, çalışma arkadaşlarının gözaltına alınma nedenini öğrenmek için İl Emniyet Müdürlüğü önüne giden Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkanı ve Pusula Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Atilla Öksüz ile Sayfa Editörü Bayram Tomakin´in polis tarafından alınıp suçsuz ve haksız yere bir gece gözaltında tutulmaları da bizleri derinden üzmüştür.


Her zaman halkın huzur ve güveni için canı pahasına görev yapan Emniyet yetkililerinin her konuda olduğu gibi bu olayda da art niyetli olmadığını tahmin ediyor, bu gibi hataların tekrar edilmemesini temenni ediyoruz".

Editör: Pusula Gazetesi