Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) satın almayı planladığı baş lambaları sayesinde göçükte kalan madencinin yerini artık kısa sürede tespit edebilecek.


Mevcut göçüklerde tahminlere dayalı kazı yaparak işçiye ulaşmaya çalışan kurum, Türkiye´de ilk kez kullanılacak lambalardan ihaleyle 6 bin 750 adet satın alacak.


Alınan bilgiye göre, Zonguldak´ta taş kömürü üretiminin başladığı yıl olarak kabul edilen 1848´den bugüne kadar ocaklarda yaşanan kazalarda 4 bini aşkın madencinin öldüğü havzada, işçilerin hayatını kaybetmesine en fazla neden olan kazaların başında göçükler geliyor.


Sevdikleri ve iş arkadaşları tarafından ´´hayırlı işler´´ yerine ´´uğurlar olsun, Allah´a emanet ol´´ denilerek yolcu edilen madenciler, baretlerinin ışığıyla aydınlattıkları yerin metrelerce altında, kazdıkları her bölge için uzunlukları 4-5 metreyi bulan maden direklerini baltayla keserek tahkimatlar yapıp göçüklere karşı önlemler alıyorlar.


Kömür üretimi sırasında tavanın çökmesi ya da kazılan kömürün madencilerin üzerine kayması sonucu yığınların altında kalan işçilere en kısa sürede ulaşılması için TTK tarafından da önlemler geliştiriliyor, yatırımlar yapılıyor.


TTK tarafından grizu ve nem ihtiva eden yer altı kömür ocaklarında kullanılmak üzere 28 Aralık´ta düzenlenecek ihaleyle satın alınacak 6 bin 750 adet baş lambası, Türkiye´de ilk defa sinyal veren özellikte olmasıyla önem kazanıyor.



LAMBA 1 HAFTA BOYUNCA SİNYAL VERECEK



Kurum yöneticilerin yurt dışı ziyaretleri sırasında gezdikleri maden işletmesinde görerek satın almaya karar verdiği öğrenilen baş lambalarındaki sinyal yayıcının, cihazın bataryası boşalmasının ardından bile 1 hafta süreyle çalışmaya devam edeceği bildirildi.


İhalenin teknik şartnamesinde, baş lambalarının 2 bin 250 adet Kozlu, 2 bin 150 adet Karadon, 2 bin 250 adet Gelik ve 100 adet Çatalağzı lambahaneleri için satın alınacağı belirtildi.


Metan gazının olduğu ve nemli kömür ocaklarında kullanılmaya uygun, AB Parlayıcı ve Patlayıcı Ortamlarda Güvenlik (ATEX) direktiflerine göre koruma sınıfında olacak lambaların, sinyal yayan üniteleri de kapsaması gerektiği anlatılan şartnamede, şunlar kaydedildi:


´´Lambaların batarya, kapak ve başlıkla birlikte ağırlığı 1200 gramı geçmeyecek. Aydınlatma süresi de 10 saatten az olmayacak. Göçükte kalan madencinin, baş lambalarından yayılacak bir sinyalle bulunmasını imkan sağlayacak özelliği bulunacak.

Göçük sonrası sinyal tarayıcıyla 25 metre mesafedeki göçükte kalan madencilerin yeri tespit edilebilmelidir. Ünitelerin tamir-bakım ve işletmesi konusunda firmanın uzman elemanları, TTK personelini ücretsiz olarak iş yerinde eğiteceklerdir. Garanti süresi baş lambaları için en az 3 yıl olacaktır.´´
Editör: Pusula Gazetesi