Sağlık Bakanlığı Özel Kalem Müdürü iken Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü görevine atanan Dr. Öner Güner, görevi İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Emin Palancı´dan devraldı.


İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Güner, Pusula&[#]8217;ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: &[#]8220;Zonguldak&[#]8221;ta 15 yıldan bu tarafa görev yapmış olmamla birlikte burası benim memleketim gibi oldu. Benim büyüklerimden herhangi bir talebim olmadı ve bu göreve layık gördükleri için çok mutluyum.


İnşallah hayırlı olur. Bu makamların prestijini kullanmaktan ziyade hizmet makamları olduğunu bildiğimiz için bize tebliğ edilen bu görevi en iyi şekilde yerine getirmek için tekrar geri döndük. Bizden önceki arkadaşlarımızın başlamış oldukları hizmetlerin devamını getireceğiz. İnşallah bunda başarılı oluruz. Bunun haricinde Zonguldak&[#]8217;ta yaşayan vatandaşlarımızın özellikle sağlıkla ilgili sıkıntılarında bir ilerleme kaydedebilirsek bizim için en büyük mutluluk bu olacaktır. Biz istiyoruz ki her yaştan özellikle anne karnından başlayarak mezara kadar sağlıkla ilgili bir sorunu olmasın. Halkımızın beklentisini karşılamak çok kolay olmuyor. Ama biz burada iyimser çerçevede elimizden gelen her şeyi, sağlık alanında yapılan her türlü yenilikleri elverdiği ölçüde vatandaşımıza ulaştırmada öncülük etmiş olacağız.


Son yıllarda sağlıktaki dönüşüm programıyla birlikte Türkiye çok önemli kademeler kat etti. Bu sadece Türkiye&[#]8217;nin değil tüm dünyanın da takdirine şayan bir gelişme oldu. Ben Bakanlıktaki görevim dolayısıyla kat ettiğimiz mesafeleri Dünya sağlık örgütü nezdinde gerekse birleşmiş milletler nezdinde Türkiye&[#]8217;nin bu konuda lider olduğunu ve takdire şayan çalışmalarımızın farkında olduklarını gözlemlemiş oldum. Bu ülkemiz adına gerçekten çok sevindirici. Artık Türkiye dünyanın parlayan yıldızı haline geldi. Biz kendimiz elimizden geldiğince burada Sayın Bakanımızın başlatmış olduğu sağlıktaki bu reformların halkımıza ulaştırılmasında gerek sağlık çalışanlarımızın gerekse vatandaşımızın bu nimetlerden yararlanırken alması gerektiği, görmesi gerektiği itibarı sağlayarak görevimizi yerine getirmeye çalışacağız. Bizim için önemli olan bu makamlarda hizmetlerin hakkını vermektir. Bunun bilincinde olarak buradayız. Bu bir hizmet yarışıdır. Bu değişimlerin zarardan çok fayda getireceğini, bir ivme kazandıracağını belki taze bir heyecanla, yeni bir motivasyonla çalışmalara devam edileceği görme adına anlamlı olduğunu düşünüyorum. Buradaki arkadaşlarımızın hepsinin ciddi emekleri geçti ve ben hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bizde görev süremiz bittiğinde en iyi şekilde buraları arkadaşlarımıza bırakmak istiyoruz.


69 AMBARLARI EN UYGUN YER


2008 yılında Zonguldak Sağlık Müdürü olarak göreve başladığımızda hastanelerle ilgili sıkıntılarımızı biran önce çözelim diye yeni bir hastane için yer arayışına başladık. Bunu eski Valimiz Sayın Erdal Ata&[#]8217;da biliyor ve onunda ciddi emekleri oldu. Kendisiyle birlikte dağ taş dolaştık. Kilimli&[#]8217;den Kozlu&[#]8217;ya kadar bir sürü yerleri gezdik. Hatta en son TTK&[#]8217;nın kok fabrikasının bulunduğu yere de baktık. Bizim öncelikle istediğimiz yer daha düzgün, geniş oturma alanı olabilecek şekilde ve en az 50 dönümden başlayan bir arazi bulup kampus hastanenin oraya konuşlandırılmasıydı. Ama Zonguldak&[#]8217;ın coğrafi yapısı nedeniyle bu kadar geniş arazi bulmak, özellikle milli emlaka bağlı arazi bulmak pek mümkün görünmedi. O dönemde de yeni hastanenin buradaki hastanenin olduğu bölgeye değil 69 Ambarlarına yapılmasını düşünmüş idik. Bunu bizzat Vali Beye teklif etmiştim. Sayın Valimiz o dönem orada çalışan firmaların olduğunu ve hastane yapmanın çok güç olacağını düşündüğü için o zaman bunun üzerinde çok fazla durulmamıştı. Şuanda ihale aşamasına gelmiş olan bir hastane projesi var yalnız şehrin ve hayatın gerçeklerini dikkate aldığımız takdirde o bölge çok verimli olarak kullanabileceğimiz bir bölge değil. O dönemde karar veren arkadaşlarımız mutlaka çaresizlikten böyle bir şeye başlamışlardı. Biz Sayın Valimiz, Sayın Vekillerimiz ve İl Başkanımızla bu konuyu tekrar mütalaa ettik. Şuanda 69 ambarlarının bulunduğu yerin tahsis işlemlerinin başlatılabilmesi söz konusu. Bizim açımızdan da oraya yapılmış olması şehrin önünün açılması ve kısa sürede sağlık hizmetinin sunulması açısından da çok uygun bir yer. Buranın tahsisini 6 ay veya 1 yıl içerisinde bitirebilirsek, Sağlık Bakanlığı tarafından yeni bir projeyle tekrar çalışmalara başlayıp, kampus hastanenin ilimizi kazandırılmasını sağlamış olacağız. Bakanlığımızın da görüşü bu yönde. Tabi bunda başarılı olabilirsek bunu yapacağız. En kötü ihtimalle eski yerine yapılması gündeme gelebilir.


5-10 YILLIK DEĞİL 30-40 YILLIK BİR PROJE OLACAK


Biz Zonguldak&[#]8217;ta sağlık alanında çok büyük sıkıntı yaşamıyoruz. Bizim esas hastane yapmaktaki gayemiz eskiyen binaların fiziksel ortamlarını değiştirip, insanların daha rahat edebilecekleri ve aldıkları hizmetle birlikte kendilerini psikolojik olarak daha rahat hissedebilecekleri, onları 7-8 kişilik koğuş sisteminden 1-2 kişilik odalara alıp ve kendi içlerinde mahremiyeti bulunan odalarda hizmet vermektir. Fiziksel ortamdan kaynaklanan sıkıntılarımız olduğu için sürecin uzaması bana göre çok fazla bir şeyi değiştirmez. Hizmet kalitesi artacaksa sabretmek gerekiyor. Sonuçta bizim yapacağımız proje 5&[#]8211;10 yıllık değil 30&[#]8211;40 yılı kapsayan bir proje olacak. Hastane yanındaki lojmanların oraya yapıldığı takdirde şuandaki trafik yoğunluğunun çok daha fazlası olacak ve şuanda o yoğunluğu kaldıramadığı gibi yeni haliyle hiç kaldıramaz.


KADIN DOĞUM HASTANESİNİN SIKINTILARINI BİLİYORUZ


Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi bizim gündemimizde olan bir konu. Hastane zamanında oraya konuşlandırıldı ve yine şehrin imkânları doğrultusunda oraya yapıldı. Ama ortada bir gerçek var ki Kadın Doğum Hastanesi gerek yolu itibariyle gerekse konumu itibariyle ulaşılması güç bir yer. Bu konuyla ilgili şimdiden bir şey söylemek çok doğru değil ama düşündüğümüz şey kampus hastane yaptığımız takdirde Kadın Doğum Hastanesini de kampus hastane içerisine taşımak. Kampus hastanesi olmasa bile Atatürk Devlet Hastanesi&[#]8217;nin bulunduğu yere yapılan yeni ek bloğa yada Devlet Hastanesine taşıyacağız. Bunun daha makul olacağını düşünüyoruz. Tabi bunlar teyit edilmiş konular değiller. Ama biz oradaki sıkıntıyı bildiğimiz için insanlarımız nasıl en rahat, en kolay sağlık hizmetine kavuşacaklarsa onu yapacağız. Bu diğer tüm sağlık hizmetlerimiz için geçerlidir. Bu bizim hizmetimizdir. Bunlara da zaman içerisinde karar verilecektir. Biz sonuçta koltuk boş kalmasın diye burada oturmuyoruz. Sağlık Bakanlığında görev yapmamdan ötürü hizmetin nasıl geleceğini ve yapılacağını daha iyi görmüş olduk. Bu iyi bir deneyim oldu. O anlamda elimizden ne gelirse şehrimiz için yapacağız. Biz çok iddialı olmak istemiyoruz. Çünkü biz her halükarda hizmet etmek istiyoruz. Zonguldak adına hep birlikte iyi bir hizmet edeceğiz diye düşünüyorum.&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi