Geçtiğimiz Cuma günü Kapuz hattında taşımacılık yapan dolmuşçuların Belediye halk otobüsünün önünü kesmesiyle başlayan olaylarda 2 kişi bıçaklanarak ağır yaralandı ancak gerginliğe neden olan sorun hala çözümlenemedi. Şoförler Odası Başkanı Osman Köksal Bahar Belediye Başkanı Muharrem Akdemir&[#]8217;i ziyaret ederek şartnameye uyulmasını istedi. Geçtiğimiz Cuma günü meydana gelen olayda Yeşil Mahalle güzergahına yarı fiyatına yolcu taşımacılığı yaptığı ileri sürülen özel halk otobüsü ile dolmuş şoförleri arasında bir süredir devam eden anlaşmazlık yerini şiddete bıraktı. Dolmuşçuların yol kesmesinin ardından olaylar kent merkezinde devam etmiş ve tartışmadan bir süre sonra olayla ilgisi olmadığı belirtilen Savaş B. isimli şahıs Yeşil Mahalle durağında bekleyen minibüs şoförleri Murat Çebi ve Korhan Ali Erdem´i bıçakla yaraladı. Savaş B. polis tarafından yakalanarak gözaltına alınmasının ardından tutuklandı ancak gerilim bitmedi.


BAHAR AKDEMİR&[#]8217;İ ZİYARETİNDEN ELİ BOŞ DÖNDÜ


Zonguldak Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Osman Köksal Bahar olay sonrası yaptığı sert açıklamaların ardından dün Zonguldak&[#]8217;a dönmesini beklediği Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir&[#]8217;i ziyaret ederek Zonguldak Belediyesi&[#]8217;nin şartnameyi uygulamasını istedi. Görüşmeden memnun ayrılmayan Bahar, Pusula&[#]8217;nın sorularını yanıtlarken olayların bu duruma gelmesinin tek nedeninin Zonguldak Belediyesi&[#]8217;nin tutumu olduğunu söyledi. Bahar, halk otobüslerinin işletme şartnamesinde 1, 20 liradan düşük fiyata yolcu taşınamayacağına yönelik madde bulunduğunu belirterek, "Halk otobüsü firması sahibi arkadaşımız, Belediye´deki şartnamede 1 lira 20 kuruş olan fiyata indirim yapılamaz maddesine rağmen tarifesini 70 kuruşa indirdi. Dolmuş esnafının tarifesi ise 1, 50 lira olduğu için minibüs şoförü burada mağdur oldu. Ayrıca güzergahı olmayan yere servis çalıştırıyor. Bu konularda yetkilileri uyardık. Halk otobüsü firmasıyla dolmuş şoförü arkadaşlarımız arasında bir sorun yaşanacak, gelin bu konuda önlem alın dedik. Ama almadılar. Belediye Başkanımızla şartnameye baktık. Orada ilgili maddeyi gösterdik. Ama ne hikmetse şartnameyi uygulatamıyoruz. Konu yeni değil. Aylardır bu başıbozukluk devam ediyor. Biz olayı daha önceki Belediye başkanımız İsmail Eşref&[#]8217;e de iletmiştik. Ancak sorunu hep erteledi, hep öteledi. Aylar oldu çözümlenmedi. Bu sorumsuzluk nereye kadar? Mağdur olan bizim arkadaşlarımız. Belediye Başkanımız Muharrem Akdemir sorunun çözümleneceğine yönelik söz verdi. O sözü ne kadar tutabileceklerini de göreceğiz. Umarım sözünü tutar" dedi.


TRAFİK KOMİSYONU TOPLANACAK


Başkan Osman Köksal Bahar bu hafta içinde Trafik Komisyonu&[#]8217;nun toplanarak karar vereceğini ancak karar çıkmaması durumunda uygulamanın düzeltilmesi için ve gerekiyorsa yapacaklarını söyledi. Kimseden bir ayrıcalık beklemediklerini ifade eden Bahar; &[#]8220;Biz istiyoruz ki güzergahlar beli olsun. Kimse güzergah dışına çıkıp yolcu taşımasın. Firma güzergahı olmayan yerlere yolcu taşıyor. Öğrenciler için bunu kabul edebiliriz belki ama o kadarla kalmadı. Özel halk otobüsleri güzergah dışı yolcu sözleşmeye aykırı olarak fiyat indiriyorsa bizim arkadaşlarımızın suçu ne. Üstelik buna aylardır tedbir almıyorlar. Komisyon bu konuda bir karar almazsa sorun büyür. Bununla da kalmıyor. Firmaların marketlerin servisleri var. Taksicinin, dolmuşçunun ekmeğini çalıyorlar. Kimse buna daha fazla seyirci kalamaz. Bunlara kim ne diyecek? Kimseden taviz beklemiyoruz. Kimse zarar görsün istemiyoruz. Herkes sadece görevini yapsın. Zonguldak Belediye başkanları şartnameyi uygulamamakta direniyorlar. Trafik Komisyonu&[#]8217;nda görevli beş meclis üyesinden üçü daha önce sırf bu ve benzer nedenlerden dolayı istifa etti. Sorunu baştan beri herkes biliyor&[#]8221; şeklinde konuştu.


OLAY GÜNÜ VALİLİK VE EMNİYETE BİLGİ VERİLMİŞ


Osman Köksal Bahar yaşanan olaylar öncesinde defalarca Zonguldak Belediyesi ile görüştüklerini ancak şartnameye aykırı hareket edilmeye devam edildiğini söyledi. Olayların yaşandığı Cuma günü öğlen saatlerinde Zonguldak Valiliği ve Emniyete yaşanan gerginlik ve yaşanabilecek olaylarla ilgili bilgi verip tedbir alınmasını istediklerini belirten Bahar; &[#]8220;Buna rağmen bir tedbir önlem alan olmadı. Arkadaşlarımız duraklarında bıçaklandılar. İki arkadaşımız yaralı. Daha vahim sonuçlar da olabilirdi. Yaşanan hiçbir olayı tasvip etmiyoruz. Ne öncesini ne sonrasını. Halk otobüslerini işleten kişi de bizim arkadaşımız. Sorunu çözmesi gereken Zonguldak Belediyesi idi. İl Trafik Komisyonuydu&[#]8221; şeklinde konuştu.


AYNI ACIYI KARŞI TARAFIN YAŞAMASINI İSTEMEYİZ


Osman Köksal Bahar yaşanan olayları tasvip etmediklerini belirterek komisyonun aldığı kararın uygulanmaması durumunda kendilerinin uygulatmak zorunda kalacaklarını söyledi. Bahar konuşmasında; &[#]8220;Belediyenin firma sahibinin yapmış olduğu protokolü hala daha çiğnediği halde yaptırım uygulanmadı. Ceza kesilmesi gerekiyordu. Kesilmedi. Alınacak bazı kararlar doğrultusunda fiyat anlamındaki düzenlemeleri yapacağız. Eğer komisyondan çıkacak karara uymayan olursa, trafik komisyonunun bize verilen yetkileri biz bir şekilde kullanmak zorunda kalacağız. Elimizden geleni yapacağız. Başkanımıza söz verdik. Süreyi beklemek durumundayız. Sağduyulu davranarak, herhangi bir husumete mahal vermeden bekleyeceğiz. Bu kararların da bir an önce çıkması için ilgili kurumlardan rica ediyorum. Yoksa birilerinin canının yanması birilerine menfaat sağlamayacaktır. Bütün meslektaşlarımızın menfaatlerini düşünmek zorundayız. Bu gün birilerinin yaşadığı acıyı karşı tarafın yaşamamasını istiyoruz&[#]8221; dedi.


AKDEMİR: &[#]8220;ŞİDDET İLE SORUN ÇÖZÜLEMEZ&[#]8221;


Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, dolmuşçu esnafı ile Zonguldak Belediyesi özel halk otobüsçüleri arasında yaşanan olaydan ötürü derin üzüntü duyduğunu ve şiddet ile sorunların çözülemeyeceği ifade etti. Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, yaptığı açıklama da, sorunların en kısa sürede çözüleceğini, herkesin sağduyulu olması gerektiğini belirtti. Akdemir, şunları söyledi: &[#]8220;Cuma günü yaşanan olaydan gerçekten de büyük üzüntü duydum. İki durağın şoförleriyle daha önce toplantı yapmıştık. Toplantı da bu sorunun çözüleceğini konuşmuştuk. Bir şeye söz vermişsem bunu yapmak için uğraş veririm. Bir konuyu çözerken her zaman birbirimize karşı sevgi ve saygı çerçevesinde yaklaşmamız gerekiyor. Olgun düşünmek zorundayız. Keşke böyle bir olay yaşanmasaydı. Her iki tarafa da geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Kendileriyle de bugün konuştum. Kapuz durağı, site durağı, şoförler derneğimiz ve belediye adına hizmet yapan otobüs işletmesi toplantıya çağırdık. Bu sorunların çözümü için biz önceden adım atmıştık. Bu adımların yapılması için neden aceleci davranıldığını ve beklenmediğini sordum. Böyle olmaması gerektiğini şiddetin çözüm olmadığını ve neden böyle bir yola gidildiğini de sordum. Onlarda kendilerine göre sorunlarını anlattılar. Halkım adına ve belediye adına böyle bir olaya çok üzüldüm. Zaten anlaşma sözleşmesi var. Olayın olduğu zaman burada değildim. Burada olsaydım hemen oraya giderdim. Ben herkesle görüşüp, herkesi kabul ediyorum. Sorunların çözümü için herkesle görüşmelerim oluyor. Yine bugün bu sorunun çözümü için toplantı yaptık. Her iki tarafta şimdi sıkıntı olmadığını kabul ediyor. Mühim olan kendi aralarındaki mutabakat. Bunu da sağladık zaten. Şiddet hoş olan bir davranış değil. Konuşarak ve anlaşarak bu sorunlarımıza çözüm bulacağız&[#]8221; şeklinde konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi