Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık Erdemir yönetimi ve Erdemir&[#]8217;in bağlı olduğu OYAK&[#]8217;a yönelik son açıklamasında net uyarılarda bulunarak eylem mesajı verdi. Başkan Posbıyık uzun süredir Erdemir ve OYAK yönetimini uyardıklarını ancak Ereğli&[#]8217;nin ve Ereğlililerin taleplerinin umursanmadığını hatırlatarak Ereğli&[#]8217;ye ve Erdemir çalışanlarına sahip çıkmaya devam edeceklerini belirtti.


Erdemir&[#]8217;in başarısından mutluluk duyduklarını ancak yöneticilerin Erdemir çalışanlarını ve Ereğli halkını mutsuz ettiğini ileri süren Posbıyık uzun süredir yaptıkları çağrıları bir kez daha yineleyerek tatmin edici bir yanıt alamadıkları taktirde eylem yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Posbıyık&[#]8217;ın eylem gerekçesi olarak öne çıkardığı konulardan biri ise Erdemir&[#]8217;den bin 500 işçinin atılacağı yönündeki iddialar oldu. İşte Posbıyık&[#]8217;ın OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy ile üst yönetimine yönelik yaptığı açıklama:


ERDEMİR&[#]8217;İN OYAK2TA KALMASINA SEVİNMİŞTİK


&[#]8220;Karadeniz Ereğli&[#]8217;de yaşayan insanlar demokrattır, çağdaştır, çalışkandır. Karadeniz Ereğli halkı, toplumsal çıkarları için dün olduğu gibi bugün de kenetlenmesini bilir. Bu kent, ruhu olan bir kenttir. Geçmişte en sert demokratik hak arama mücadelesini yapmış bir kenttir. Bu şehri yakından takip edenler; 70&[#]8217;li, 80&[#]8217;li ve 90&[#]8217;lı yıllarda yaşananları bilirler. &[#]8220;Ben yaptım; oldu.&[#]8221;, zihniyetinin işlemediğini, Karadeniz Ereğli&[#]8217;nin eylemler kenti olduğunu bilmeyenler de yaşayarak öğreneceklerdir. Ereğli Demir-Çelik Fabrikaları TAŞ Erdemir&[#]8217;in özelleştirilmesine, yabancılara satılmasına karşıydık. Bu nedenle İstanbul&[#]8217;da, Ankara&[#]8217;da, Karadeniz Ereğli&[#]8217;de çok sert eylemler yaptık. Ancak, yerli sermaye OYAK Söz konusu olunca sevindik; Erdemir&[#]8217;in millî bir şirkette kalması bizleri sevindirdi. Yaklaşık yirmi yıldır bu kentin belediye başkanıyım. Erdemir yönetimleriyle hep iyi ilişkiler içinde oldum. Uzun yıllar da bu şirketin bir çalışanı olma şerefini taşıdım. Bu şirketin de bir ruhu vardır. Bu ruhu bilmeyenlere öğretmeye kararlıyız.


BAŞARIDAN BİZ DE MUTLULUK DUYUYORUZ AMA&[#]8230;


Değerli OYAK üst yöneticileri !


Son iki yıldır ne hikmetse iş barışını bozmak için büyük bir gayret içindesiniz. Bugün itibarıyla çıkarlarınızı elde edebilmek adına ortaya koyduğunuzu girişimleri cevapsız bırakmayacağımızı ve asla buna izin vermeyeceğimizi açık ve net biçimde bilmenizi istiyoruz.


İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) verilerine göre 6 aylık dönem kârınız 554 milyon lira.


Piyasalardaki 2011 yılı kâr beklentiniz 1,2 milyar lira (yaklaşık 700 milyon dolar).


2005 yılından bu yana konsolide bütçenize bakıyoruz; yıllık toplam kârınız 3,5 milyar doların üzerinde.


İnşallah çok daha başarılı olur, çok daha fazla kâr elde edersiniz. Ülke ekonomisine de katma değer yaratırsınız. Sizlerin başarılı olması bizi de mutlu eder. Bu konuda her zaman yanınızda olduğumuzu bilmenizi isteriz.


Ancak; bu kârlılığı elde etmek uğruna tüm olumsuzlukları yaşattığınız Ereğli halkına ve Erdemir çalışanına baskı yapıp kaba kuvvet kullanarak, iş barışını bozarak intikam alırcasına eziyet etmenize asla izin vermeyeceğimizi bilmenizi isteriz. Bunun için bütün argümanları hatta elimizde bulunan bütün belgeleri kullanarak en sert mücadeleyi ortaya koyacağımızdan da şüpheniz olmasın.


ERDEMİR&[#]8217;DE YOK EDİLEND EĞERLERİ ANLATMAKTA KARARLIYIZ


OYAK üst düzey yöneticilerinin şunu bilmesini özellikle istiyorum:


Bizim, OYAK ile hiçbir kişisel problemimiz yoktur. Mümtaz silahlı kuvvetlerimizin önemli bir parçası olan bu şirkete karşı önyargılı olmamız asla düşünülemez. Ayrıca mensubu bulunduğum siyasi hareketin kurucusu olduğu bu kutsal ocağa kimsenin yanlış yapmasına da izin vermeyiz.


Ancak, OYAK üst yöneticilerini anlayamıyoruz. Ben, bu kentin dört dönemdir belediye başkanıyım. Yüzde 65&[#]8217;lerle seçilmiş bir belediye başkanıyım üstelik. Allah sağlık verirse, önümüzdeki dönemde de daha yüksek bir yüzdeyle bir kez daha seçilerek belediye başkanlığına devam edeceğim. Eğer Karadeniz Ereğli&[#]8217;deki yöneticilerinizle diyalog kanallarımız tıkanmışsa, OYAK Yönetim Kurulu Başkanı, Genel Sekreteri veya yönetim kurulu üyeleri devreye girmelidir. Böylece Erdemir&[#]8217;de, Erdemir Vakfı&[#]8217;nda, kömür alım-satımlarında, Erdemir-Sendika ilişkilerinde, işçilere yapılan baskılarda, Ereğli-Erdemir gerginliğindeki gerçekleri öğrenme imkanınız olacaktır. Ne yazık ki, Belediye Başkanı olmama rağmen, bu yetkilileri bir kez olsun görme imkanım olmadı. Ereğli yaşayanları bu yetkililerin yüzlerini, fotoğraflarda görme şansına bile sahip olamadılar. Bu üst düzey yöneticilerle diyalog kuramadığımız için de biraz daha bekleyip OYAK Genel Kurul Üyelerine yönelme kararlılığındayız. OYAK Genel Kurul Üyeleri&[#]8217;nin adres tespitlerine başladık. Erdemir&[#]8217;de yok edilen değerleri hiç değilse onlara anlatmakta kararlıyız.


ERDEMİR&[#]8217;DE bin 500 İŞÇİ İÇİN KIYIM BAŞLIYOR


Erdemir&[#]8217;de bin 500 yüz işçinin işlerine son verilmek üzere çalışmaların başlatıldığını biliyoruz. Hatta malzeme ambarlarından 42 formların çekildiğini de biliyoruz. Bu konudaki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz.


Türk Metal İşçileri Sendikası Genel Merkez yönetiminin Karadeniz Ereğli&[#]8217;deki muhtemel gelişmeler karşısında hazırlıksız olduğunu hatta yönetime destek noktasında olduğunu, sendikanın Karadeniz Ereğli Şube Başkanı ile hiçbir direnç gösterilemeyeceğini de biliyoruz.


&[#]8220;Türk Metal İşçileri Sendikası işverenle etle tırnak gibidir.&[#]8221;, diyen zihniyetten bir beklentimiz yoktur. Karadeniz Ereğli&[#]8217;de hiçbir sendikal hareket, bugün gösterdiği zafiyeti göstermemiştir.


Emekliliği gelmiş personel ve kendi isteği ile çıkış almak isteyenler haricinde yapılacak her türlü kıyımı toplum vicdanına ve iş barışına aykırı buluyoruz.


ESNAF VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ İLE EYLEME HAZIRIZ


Şehir esnafı, sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri ve siyasi partilerin yöneticileri ile görüş birliği içindeyiz. Bundan önce yaptığınız gibi, siyasi kimlikleri nedeniyle işten atılan ve hiçbir haklı gerekçe gösterilmeyen işçi arkadaşlarımızın hak arama mücadelesinin de takipçiliğini yaptığımızdan şüpheniz olmasın. Yukarıda ifade ettiğim bin 500 işçinin kıyımına başladığınız andan itibaren Türk Metal İşçileri Sendikası&[#]8217;nı yok farz ederek, tüm Karadeniz Ereğli halkı olarak ayağa kalkacağımızdan ve eylemlere başlayacağımızdan endişeniz olmasın. Bu kente kötülük yapmaya çalışanlara hodri meydan çekiyoruz&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi