Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı iken Zonguldak Valiliğine atanan Erol Ayyıldız dün görevine başladı. Zonguldak ile ilgili ilk izlenimleri, hedefleri ve Zonguldaklılardan beklentilerini Yazı İşleri Müdürümüz İlknur Çıtlık&[#]8217;a açıklayan Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, &[#]8220;Zonguldaklılar beni bir evladı, hizmet eri olarak kabul etsinler. Hürmette kusur etmem, çalışmada eksiklik göstermem&[#]8221; dedi.


Zonguldak&[#]8217;a ilk atandığını öğrendiğinde büyük bir sevinç yaşadığını ve 24 saat Zonguldaklıların hizmetinde olacağını ifade eden Vali Ayyıldız, sorularımıza şu şekilde yanıtladı:



Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?



Giresun&[#]8217;un Piraziz ilçesinde doğdum. İlkokul 3&[#]8217;e kadar Giresun&[#]8217;da idik. Daha sonra babamızın esnaflık yapmasından dolayı İstanbul&[#]8217;a taşındık. İlk ve orta öğrenimimizi orada tamamladık. Bu anlamda birazda İstanbullu sayılırız. 1983 yılında da Ankara Siyasal Bilimler ve Kamu Yönetimi okudum. Yaklaşık 25 yıldız bunun 5 yılı Ankara&[#]8217;da olmak üzere Kaymakamlık, Vali Yardımcılığı ve Vali Vekilliği de olmak üzere bir çalışma hayatımız oldu. Ankara Mali İdareler Genel Müdür Yardımcılığı yaparken Vali olarak Zonguldak&[#]8217;a tayin edildik. Allah bağışlasın ikiz bebek babasıyım. Birazda Zonguldak onların şansıymış. Bir Karadenirli olarak Zonguldak&[#]8217;ta görev yapmak benim için ayrıca bir şans. Aşağı yukarı yapı ve problemler de aynı. Meslek hayatımın çoğunluğu da Karadeniz bölgesinde geçtiği için bu tür problemlere aşinayız.



Zonguldak&[#]8217;a atandığınızı öğrendiğiniz de ne hissettiniz?



Zonguldak&[#]8217;a tayinim açıklandığında bana &[#]8216;Sayın Genel Müdürüm hayırlı uğurlu olsun. Zonguldak&[#]8217;a tayininiz çıkmış. Orada çok Karadenizli var&[#]8221; denilince beni bir gülme aldı. &[#]8216;Orada Giresunlular, Trabzonlular, Rizeliler var&[#]8217; dediler. Bende el insaf, Zonguldak Karadeniz bölgesi ve orada tabiî ki bizim insanlarımızda olacak dedim. Zonguldak Batı Karadeniz olunca böyle bir algılama ortaya çıkıyor. Ama özellikle şunu söyleyeyim çok sevindim. Zonguldak&[#]8217;ın olmasına sevinmemin nedenin birincisi Karadenizlilik ikincisi güzel ve sıcakkanlı insanları var. İçe dönük değil dışa dönükler. Her türlü hizmete açık insanlar. Dolayısıyla bizde olumlu şeyler katacağımıza inanıyoruz. O nedenle çok sevindim. Zonguldak cidden emek harcanıp ortaya gelmiş ve külfet çekmiş bir şehir. O nedenle buranın insanlarını memnun etmek ve bu yaşamdan daha iyi hayat şartlarına ulaştırmak için Vali olarak üzerimize düşecek yükün altına girdiğimi hissettim. Bu yükün ağırlığı sevincimi de biraz etkiledi. O anlamda inşallah güzel şeylere vesile oluruz diye de duam oldu. Çünkü cidden külfet çekmiş ve ülkenin kalkınması noktasında üzerine düşüne hakkıyla yerine getirmiş bir şehir. Sanayiye beşik olmuş ve onun lokomotifini çekmiş. Halen daha üzerine düşeni yapmaya devam ediyor. O nedenle bu insanlara hizmet etmek bizim için bir nevi görev ama her şeyden önce yükümlülüktür. Bende bunu gönül yükü olarak alıyorum. Devlet memurluğundan önce gönül borcum var. O anlamda da mukaddes yüke hamal olduk diyebiliriz.



Zonguldak yatırım açısından zor bir şehir. Sizin öncelikli çalışmanız ne olacak?



Belli şeyleri imkanlarınız ölçüsünde yapabilirsiniz ama dediğim gibi bunlar imkan ölçüsünde olur. Herkes en iyisini ister. Ama bizim üzerimize düşen öncelikli görev bu coğrafi şartlarda yaşayan insanların iyi yaşam standartlarına kavuşmalarıdır. Yani insanı daha yaşanabilir bir hale getirmek bizim öncelikle görevimizdir. Ondan sonra zaten Filyos&[#]8217;undan tutun eğitimle veya diğer yatırımlarla daha iyi yerlere taşırsınız. Ama merkezinizde insan var ve o insanların beklentilerine cevap vermek zorundasınız. Diğer tüm şeyler etrafında döner ve olur. Hizmet konusunda da bende ne varsa özel hayatımda, maneviyatımda Zonguldaklıların hizmetindedir. Onu da inşallah vermeye çalışacağım.



Zonguldak ile ilgili ilk izleniminiz nedir?



Coğrafi yapısının zorluğu, trafik sıkışıklığı gibi birçok şey sıralanabilir. Ama insan daracık bir yerde de olsa mutluluğu yakalayabilir. Mühim olan yerin büyüklüğü değildir. Zonguldak ortalama olarak zaten büyük bir şehir. Önemli olan dediğim gibi insanların mutluluğu yakalayabilmeleri. Caddeler dardır, insanlar geçmekte zorluk çekebilirler, aklınıza gelebilecek türlü meşakkatler olabilir ama insanların bütün bunlara rağmen mutlu olabileceklerine inanıyorum. Dolayısıyla daha öncede söylediğim gibi Zonguldak emek harcayarak bir yerlere gelmiş bir şehir ve alan küçük görünse bile insanların büyük olduğuna inanıyorum.



Gaziantep&[#]8217;e atanan Vali Erdal Ata&[#]8217;nın size tavsiyeleri oldu mu?



Sayın Valimizin mutlaka tavsiyeleri olmuştur. Bunların hepside güzel şeyler. Tavsiyelerinin içinde Zonguldak&[#]8217;a hizmet etmenin güzel şey olduğu var. İnsan ayırt etmeden, makam mevki gözetmeden bütün insanlara ulaşabilme zaten bizim şiarımız. Sayın Valimizin gitmeden önceki tavsiyelerinde mevcut yatırımlarla ilgili ve takip edilen konular oldu. Zaten devamlı görüşebileceğim, bir telefon kara uzağımda. Herhangi bir sorun olduğunda veya bilgi almamız gerektiğinde arayıp görüşeceğim. Ama bayram öncesi olduğu için kendisiyle oturup etraflıca oturup konuşmamız olmadı. İlerleyen zamanlarda inşallah bir araya gelip konuşacağız.



Zonguldak siyasetinden, sivil toplum örgütlerinden, Zonguldaklılardan bir isteğiniz var mı?



Zonguldaklılar beni bir evladı, hizmet eri olarak kabul etsinler. Çünkü bizler bu anlamda kolay yetişen insanlar değiliz. Yıllarda değişik idarelerde çalışmış, değişik tecrübelerde bezenmiş, elenmiş, hizmet etmeye gelmiş insanlarız. O nedenle beni bir evlat olarak görsünler. Evlatlarından, kardeşlerinden ne bekliyorlarsa öyle davransınlar. Ben hepsini büyüğüm olarak kabul ediyorum. Hürmette kusur etmem, çalışmada eksiklik göstermem. Gece gündüz 24 saat Zonguldaklıların hizmetindeyim. Telefonumda herkese açıktır. Kendi dostları, akrabaları, yarenleri olarak üzüntülerinde, sevinçlerinde beni yanlarında kabul etmeleri benim için yeterli. Dolayısıyla ben hizmetin verimli geleceğini, üzerimize düşeni yapacağımıza inanıyoruz. Benimle ilgili bir şey duymuşlarsa bana sorsunlar ve ondan sonra ne söylerlerse söylesinler. Duyduklarına göre hareket etmesinler. Benim için birinci destek budur. Onların desteği olmadan bir yere de gidemeyiz. Ben Zonguldaklıların sağduyusuna da güveniyorum.



Zonguldaklıların sizden beklentisi çok fazla. Tamamlanması gereken birçok proje var. Bu anlamda Zonguldaklılara bir mesajınız var mı?



Problemler var. Problem insanların olduğu her yerde olur. Mesela Filyos Vadisi Zonguldaklıların hayatiyet projelerinden bir tanesi. Zaman zaman da Zonguldak&[#]8217;ın diğer problemleri de göz ardı edilmemelidir. Onlarda aynı hassasiyetle ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır. Ama bu adımlar atılırken kimsenin elinde sihirli değnek yok. Keşke olsa, harika bir kent olurdu. Ama bu problemlerin diğer kurum ve kuruluş ayakları var. Belediyeden tutun aklınıza gelebilecek bir sürü ayak var. O nedenle bu ayakları biran önce geçmek ve projeleri hayata geçirmek bizim büyük beklentimiz. İnşallah bunları yavaş yavaş ortadan kaldıracağız. Kalıcı çözümler bulmak birinci hedefimiz olmalıdır. İnsanların Zonguldak&[#]8217;a gelirken yüzlerinin gülmesi bizim birinci ve öncelikli vazifemizidir. İnşallah başarılı olmaya çalışacağız.



Eklemek istediğiniz bir şey var mı?



Biz çalışmaya geldik. Benim gücüm neyse tamamını, Valilik bünyesinde tüm Zonguldaklılarla beraber Zonguldak&[#]8217;a vermeye geldik. Bu güçten en ufacık bir şeyi kendimize saklamayı zul akdederiz. Biz hem Zonguldaklıların teveccühlerini kazanmaya hemde onlara yardım etmeye geldik. Onlarında yardımlarını bekliyoruz.

Editör: Pusula Gazetesi