Zonguldak Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Ercan Şehri, Zonguldak Esnafının günden güne kötüye gittiğini belirterek, 1960 üyesi bulunan odanın 400 kişisinin icralık, 300 kişisinin ise icra verileceğini ifade etti.


Odaya bağlı esnafların borçlarını ödeyemez durumda olmasına üzüldüklerini ve ellerinden gelen yardımı yapmaya çalıştıklarını ifade eden Başkan Şehri, kimi borçlu esnafın ise uyarıları hiç dikkate almadığını söyledi.


Zonguldaklı esnaflara çağa ayak uydurması gerektiğini ve kendilerini yenilemeleri gerektiğini savunan Zonguldak Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Ercan Şehri, Pusula&[#]8217;ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:



ZONGULDAK ESNAFI TTK&[#]8217;YA BAĞIMLI


&[#]8220;Zonguldak Esnaf&[#]8217;ının durumu iyi değil. Çünkü TTK&[#]8217;ya bağımlı. TTK&[#]8217;da herkes kredi almış kredi borçları var hepsinin. Kredi almak için TTK&[#]8217;dan kefil getiriyoruz hepsinin kredi borcu çıkıyor. Esnaf onun için biraz sıkıntılı. Sanayide de görüyorum esnafları bir sürü alacakları var. İş yapıyorlar paralarını alamıyorlar. Gerçekten sıkıntıları var. Esnafın durumu iyi değil. Bunu biliyoruz. Ama bizde şimdi Ankara&[#]8217;dan sisteme bağlanıyorlar. Ankara&[#]8217;dan takip ettikleri için borçları olanları gördüklerinde bize diyecekler bunları icraya ver. Yani artık esnaflar buradan kredi alırken en az 10 Milyar alabilecekler. Ödeyebilecekleri kadar alacaklar. 1960 üyemiz var bunların 460 tanesi icrada 300 kişide icraya verilmek üzere bekleniyor. Kimi geliyor küçük paralarla oldukça fazlalaştırıp ödeme çabası sarf ediyor Ama bunun yanında hiç vurdumduymaz olanlarda var. Ne olursa olsun diyenlerde var. Bu kadar taksitlendirme yapıldı. Türkiye tarihinde en büyük af çıktı. Bakıyoruz bunların içinde ödeyenler var gelenler var, taksiti aksatanları arıyoruz taksiti öde diye. Bir şeyler yapmaya çalışanlar var. Ama bunların yanında hiç uğramayanlar var. Bunları da artık yasal yönden mecburen icraya vermek zorundayız. Onları savunacak hiçbir tutanağım yok elimde. Yetkiler artık müfettişlerden alındı bölgelere verildi. Bölgeler bizi denetliyor artık. 3 ayda bir denetim geçireceğiz. Önceden sene de 1 kere denetleniyorduk. Denetimlerde sıklaştı.


PARA OLMADIĞI İÇİN KREDİ VEREMİYORUZ


Siyasiler hiçbir şey yapamazlar. Bu konuda bize birinin 760 milyar para vermesi lazım. Para vermeden olmaz. Biz bunu taksitlendirelim dedik. 60 aya bölelim aylık 15 milyar ödeyelim. O zaman kredimizin oranı düşüyor ama yine kredi veremiyoruz. Bu sefer genel merkez &[#]8216;kredi vermem için en az 300&[#]8211;400 milyar para vermeniz gerekiyor&[#]8217; diyor. Ama mevzuatta para olmadığı için yine kredi veremiyoruz.


ESNAFIN KENDİNİ YENİLEMESİ LAZIM


Artık herkesin çağa ayak uydurması lazım. Esnaf&[#]8217;ın her zaman kendisini yenilemesi lazım. Alışveriş Merkezini görüyorsunuz araba park etmeye yer yok. Ama ana caddeyi çok fazla etkiledi. Hem de haddinden fazla. Ama Demir Grubunu tebrik ediyorum. Alışveriş Merkezi kültürünü Zonguldak&[#]8217;a getirdi.


ORGANİZE SANAYİNİN KURULMASI LAZIM


Zonguldak&[#]8217;ta Organize Sanayilerin kurulması lazım. Yer yok diyorlar yer var. Yapmaya niyet olsun. Benim sanayi yaptığım yere sanayimi olurdu. Zonguldak&[#]8217;ta iş yapacak insanlar var. Zonguldak&[#]8217;ta teşvik yasası aldık bundan yararlanmamız lazım. Bartın teşvikten yararlanıyor ve organize sanayi&[#]8217;de 2.yer tespiti yapıldı. Bizim bir organize sanayimiz var dolmadı. %40&[#]8217;larda. Niye dolmuyor. Bartın 2. yi yapıyor Çaycuma 1993ten beri yapılıyor, uğraşılıyor ama boş. O zaman neden Bartın&[#]8217;ı tercih ediyorlar. Çünkü Bartın&[#]8217;da teşvik var. Şimdi burada teşvik olmadıktan sonra niye gelsin adam.



TTK&[#]8217;ya bağımlılıktan kurtulmak lazım. Sanayiye önem vermemiz lazım. Burada TTK&[#]8217;dan emekli olanlar kaçtı gitti.


ESNAFA ALLAH KOLAYLIK VERSİN


Esnafa Allah kolaylık versin. Başka tavsiyem yok. Hepsinin Ramazan Bayramı hayırlı olsun. Esnafın içinden biri olarak esnaf&[#]8217;a ne diyeyim. Cumartesi günü esnafı kendim dolaştım 35 lira aidatı veremediler. Su parasından tasarruf etmek için vanayı bile kısıyorlar. Bunu tek kurtaracak diğer yerler gibi organize sanayi yapılması lazım. Organize sanayi çözmüyor siyasilerin teşvik yasasından Zonguldak&[#]8217;ın yararlandırmasını sağlaması lazım. Bu şart teşvik kapsamına bizi sokmadılar. Eğer girseydi çok çok iyi olacaktı. Bunun için Organize Sanayi&[#]8217;ye kimse gelmiyor. İstanbul&[#]8217;dakiler Zonguldak teşvikten yararlanırsa geliriz Organize Sanayiye diyorlar. Buradan birçok arkadaşım buradaki işyerlerini kapatıp İstanbul&[#]8217;a gitti.&[#]8221;


Editör: Pusula Gazetesi