Genel Maden İşçileri Sendikasından yapılan açıklamada, TÜRK-İŞ ile hükümet arasında sürdürülen ve yaklaşık 230 bin işçiyi ilgilendiren kamu kesimi toplu iş sözleşmelerine ilişkin TÜRK-İŞ ile hükümet arasında sürdürülen görüşmelerde anlaşma sağlandığı hatırlatılarak son kararı maden işçisinin vereceği vurgulandı.
GMİS&[#]8217;den yapılan yazısı açıklamada şu bilgilere yer verildi:
&[#]8220;Hükümet ile Türk-İş arasındaki Çerçeve Protokol Anlaşması, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu tarafından Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı&[#]8217;nda yapılan açıklamanın ardından imzalandı. İmza törenine Türk-İş Yöneticileri ile aralarında Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş&[#]8217;ın da bulunduğu Türk-İş Toplu sözleşme Koordinasyon Kurulundaki sendika genel başkanları da katıldı. Çerçeve anlaşmasına göre 2011-2012 yıllarını kapsayan toplu sözleşmeler için ücretlere ilk 6 ay yüzde 4, ikinci 6 ay için yüzde 4 oranında artış uygulanacak. Ücretlere üçüncü 6 ay için yüzde 3, dördüncü 6 ay için de yüzde 3 oranında zam yapılacak. Ancak 2012 yılında, enflasyon ücret artış oranını aşarsa, aşan bölüm zam oranlarına eklenecek. Ücretlerde ayrıca iyileştirmeler yapıldı. Yine Çerçeve Anlaşmasına göre aylık çıplak ücreti 1.425 liranın altında olanlara 150 ile 100 lira arasında kademeli zam yapılacak. Ayrıca, brüt sosyal yardım ödemeleri, Toplu sözleşmenin birinci yılı için aylık 84 liradan 145 liraya çıkarıldı.&[#]8221;

ALABAŞ: &[#]8220;SON KARARI MADEN İŞÇİSİ VERECEK&[#]8221;
Hükümet ile Türk-İş arasında imzalanan Çerçeve Anlaşmasını değerlendiren GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, &[#]8220;1 Ocak 2011 ile 31 Aralık 2012 tarihleri arasını kapsayacak olan TTK&[#]8217;da 24. Dönem, MTA&[#]8217;da 14. Dönem Toplu İş Sözleşmelerini de ilgilendiren Çerçeve Anlaşması, Hükümet ile Türk-İş arasında imzalandı.
Türk-İş ve diğer sendikalarla birlikte Hükümet nezdinde şartları zorladık. Düşük ücretlerin yükseltilmesi için ciddi mücadele verdik. Zaman zaman ipler kopma noktasına geldi. Düşük ücretleri yükselttik. Ancak toplamda yüzde 20 civarında bir ücret artışı sağladık. Hem TTK hem de MTA Toplu iş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayan maddelerle ilgili Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) ile görüşmelerimize devam edeceğiz. Hükümet ile Türk-İş arasında imzalanan Çerçeve Anlaşması bu görüşmelere yön verecektir. Önümüzdeki süreçte öncelikle TTK&[#]8217;ya, 2006 ve 2009 işe girişli maden işçilerinin daimi statüde çalışmaları ve başta yan sanatlar olmak üzere TTK&[#]8217;daki işçi açıklarının giderilmesi için çaba harcayacağız&[#]8221; dedi.
Hükümet ile Türk-İş arasında imzalanan Çerçeve Anlaşması&[#]8217;nın Kamu-İş ile sürdürülecek görüşmeler için bir çerçeve olduğunun altını çizen Alabaş, &[#]8220;Türk-İş ve Hükümet işçi sendikalarına ve Kamu-İş&[#]8217;e bir öngörüde bulunmuştur. Sendikalar kendi görüşmelerini sürdürecektir. Biz de bu doğrultuda önce Başkanlar Kurulumuzu toplayıp bu anlaşmayı değerlendirecek, sonra işçi arkadaşlarımıza bilgi verecek ve buradan çıkacak ortak görüş doğrultusunda Kamu-İş ile görüşüp sözleşmedeki diğer maddeleri ele alacağız. Umarız anlaşma sağlar ve sözleşmeyi masa başında bitiririz.
Eğer anlaşma sağlayamazsak yine hep birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz.
Son kararı maden işçisi ile birlikte alacağız&[#]8221; dedi.
Editör: Pusula Gazetesi