Zonguldak önceki gün açıklanan kabinede yer alamadı. 2000 yıllarına kadar neredeyse her dönem Bakan çıkaran Zonguldak son dokuz yıldır Bakan çıkaramıyor. Bu yıllara kadar Bakan çıkaran illerin ve bölgelerin derdini daha iyi anlattığı, yatırım ve diğer projelerle ilgili sorunlarını daha kolay çözdüğü gözlendi.


Son yıllarda bu algı kısmen değişmiş olsa da Bakanlık halen bir çok engelin aşılmasında önemli bir siyasi makam.


Ak Parti&[#]8217;den önceki dönem TBMM Başkanlığı Yapan Köksal Toptan&[#]8217;ın bir çok ismin liste dışı bırakıldığı Ak Parti&[#]8217;den üçüncü dönemde de Milletvekili adayı gösterilmesi ve Ak Parti&[#]8217;nin Zonguldak&[#]8217;ta rekor oyla sağladığı başarının ardından Toptan&[#]8217;dan Bakanlık beklentisi artmıştı.


Milli Savunma Bakanlığı için ismi geçen Toptan kabinede yer alamadı. Zonguldak&[#]8217;ta iş dünyası başta olmak üzere hemen hemen tüm otoriteler Toptan&[#]8217;ın Bakan olması durumunda çözüm bekleyen sorunların daha çabuklaşabileceği görüşündeydi. Milli Savunma Bakanlığı her ne kadar icracı bakanlıklar arasında yer almasa da toptan&[#]8217;ın Bakanlar Kurulu içinde yer almasının yeterli olacağı görüşü de öne çıkıyordu.


Önümüzdeki dört yıl, Zonguldak&[#]8217;ın ekonomi başta olmak üzere diğer alanlarda bekleyen yatırımlarının hayata geçmesi için Köksal Toptan, Ercan Candan ve Özcan Ulupınar&[#]8217;a büyük görev düşüyor.


Özellikle iş dünyası sorunların ısrarlı anlatılması ve Zonguldak&[#]8217;la Ankara arasında daha iyi köprü kurulabilmesi için Toptan kadar Candan ve Ulupınar&[#]8217;a da görev düştüğü görüşünde.


Bakan yardımcılıkları için Zonguldak&[#]8217;tan herhangi bir ismin görev alıp almayacağı merak edilirken önceki dönem Milletvekili Polat Türkmen&[#]8217;le ilgili beklentiler ise şimdilik söylenti ve temenni ile sınırlı.



SALİH DEMİR: MİLLETVEKİLLERİ İLE ÖRGÜTLERE GÖREV DÜŞÜYOR


Zonguldak TSO Başkanı Salih Demir Zonguldak&[#]8217;tan Bakan neden Bakan çıkarılamadığının herkes tarafından sorgulanması gerektiğini belirterek, ilerleyen günlerde kabinede yapılabilecek değişikliklerin takip edilmesi ve Zonguldak Milletvekillerine destek olunması gerektiğini söyledi.


Demir sorumuz üzerine yaptığı değerlendirmede şu görüşlere yer verdi;


&[#]8220;Öncelikle söylemek gerekirse bu bir kayıp. Bakanlık mutlaka bekliyorduk. Sayın Köksal Toptan&[#]8217;ı Bakan olarak görmek istiyorduk. Çünkü Zonguldak&[#]8217;ın bu dönem çok önemli beklentileri var. Bunların başında da Filyos Projesi geliyor. Milletvekillerinin, il ve ilçe teşkilatlarının yaptıklarını yapacaklarını gözden geçirerek, ileriki yıllarda olası bir yeni kabinede Zonguldak&[#]8217;tan bir ismin olması için ne yapmaları gerektiği konusunu gözden geçirmeleri gerekir. Zonguldak olarak, işadamı olarak, TSO olarak bu konuda bize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Bugün Zonguldak&[#]8217;ın mevcut istihdam alanlarını yaşatmadan, yeni istihdam alanlarının oluşturulmasına kadar pek çok alanda talepleri var. Bunlar herkesin talepleri. Bu ortak taleplerin hayata geçmesi için şimdi Milletvekillerimize daha fazla görev düşüyor. İktidar partisinin İl ve ilçe teşkilatlarına görev düşüyor. Milletvekillerine görev düşüyor. Bakan çıkaramadık diye bekleyecek halimiz yok. Milletvekillerimiz kanalıyla ne istediğimizi anlatabilmeliyiz. Biz her zaman bu çabaların içinde olmaya hazırız&[#]8221;


__



RAFET KILIÇ: ALPORT&[#]8217;A DESTEK VERECEKLERİNE EMİNİM


Son yıllarda Alport Projesi ile öne çıkan Alaplı&[#]8217;nın TSO Başkanı Rafet Kılıç ise değerlendirmesinde şu görüşlere yer verdi; &[#]8220;Köksal Bey çok tecrübeli bir isim. Hukukçu bir isim. Kabinede yer almasını beklerdik. Kabinede yer alması bölgemiz açısından çözüm yollarının daha hızlı açılmasında faydalı olabilirdi. Ayrıca bizim bölgemizden seçilen Ercan Candan profesör bir isim. İleride Bakanlık veya başka görevlerde şans verilebilir diye düşünüyorum. Biz projelerimizin hayata geçmesi için çalışırken Milletvekillerimizden destek istemeye devam edeceğiz. Bizim projelerimizin hayata geçmesi için gereken ilgi ve desteği göstereceklerine inanıyorum. Sayın Toptan ALPORT&[#]8217;un hayata geçmesi için her zaman yardımcı olmuştu. Şimdi de bu projenin hayata geçmesi için destek vereceklerinden eminim&[#]8221;.



MEHMET GENÇ: 20 YILDIR YAPILAMAYANLARIN TELAFİ DÖNEMİ OLMALI


Ereğli TSO Başkanı Mehmet Genç konuyla ilgili sorumuz üzerine yaptığı değerlendirmede bu dönemin geçen 20 yılın bir telafi dönemi olması gerektiğini belirterek şunları söyledi; &[#]8220;Bir Bakanlık beklerdik. Bundan sonrasını oturup Zonguldak Milletvekilleri ile konuşmamız gerekiyor. Biz TSO&[#]8217;ya siyaseti sokmayacağız dedik ve sokmadık. Olabilecek tartışmaların önüne geçtik. Çünkü geçmişte bu hatalar yapıldı ve bunların da zararlarını gördük. Bölgemizin taleplerinin gerçekleşmesi için yapılması gereken şeyler, atılması gereken adımlar var. Bölge için söylenecek çok şey var. Bunlar atananların ve seçilenlerin birlikte çalışarak yapacakları şeyler. Bizler gösterilecek her çabaya yardımcı olmaya hazırız.


Bölge milletvekillerini bu dönem daha ağır külfetler bekliyor&[#]8221; dedi.


Genç; &[#]8220;Ümitsiz misiniz?&[#]8221; şeklindeki sorumuzun ardından; &[#]8220;Hayır. Ümitsiz değilim ama 20 yıldır gecikmiş olduğumuz konular var. 20 senedir yapılamayanların olduğunu görüyoruz. Bu yüzden bu dönemin bu 20 senenin telafi edilmesi gereken bir dönem olduğuna inanıyorum. Zonguldak&[#]8217;tan bir Bakan çıkarılamasa da bu dönemin telafi dönemi olması gerekiyor&[#]8221;



--


ZEKİ YURTBAY: TOPTAN BAKAN OLMASA DA FAYDALI OLUR


Yurtbay Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yurtbay, Zonguldak&[#]8217;ın kabine de yer alamamasıyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede beklentilerini ve temennilerini ifade etti. Yurtbay görüşlerini; &[#]8220;Biz Köksal Bey&[#]8217;in bakan olmasını bekliyorduk. Köksal Bey&[#]8217;in Bakan olması tüm Zonguldak&[#]8217;a güç verirdi. Her alanda çok faydalı olurdu. Ama Köksal Bey normal bir politikacı değil. Türkiye&[#]8217;ye mal olmuş bir politikacı. Bu yüzden Bakan olmasa da Zonguldak&[#]8217;a faydalı olacağına inanıyorum.


Zonguldak&[#]8217;ın acil beklentileriyle ilgili Köksal Bey&[#]8217;in yeniden Milletvekili olması iyi oldu. Filyos Projesi&[#]8217;nin hayata geçmesi açısından iyi oldu. Çünkü Köksal bey her şeyi biliyor ve süreci izliyor. Bu nedenle Filyos Projesi&[#]8217;nin hayata geçmesinde üzerine düşeni yapacağına inanıyorum&[#]8221; şeklinde dile getirdi.


Yurtbay, Ak Parti&[#]8217;nin diğer Milletvekilleri Ercan Candan ve Özcan Ulupınar&[#]8217;la ilgili olarak ise; &[#]8220;Ercan Bey&[#]8217;i tanımıyorum. Özcan bey&[#]8217;le ilgili düşüncelerimi daha önce de paylaşmıştım. Ben kendisinden Bakanlık bekliyorum. Şimdi olmayabilir. Bugün olmaz 6 ay sonra olur. İki sene sonra olur ama kendisinde o istikbali görüyorum. Çok faydalı olacağına inanıyorum&[#]8221; dedi.



__



Bakan çıksa Filyos


Projesi hızlanabilirdi



Çaycuma TSO Başkanı Rıfat Sarsık yeni kabinede Zonguldak&[#]8217;tan kimsenin olmayışını Başbakanın takdiri olduğunu söyleyerek, yeni hükümetten beklentilerini sıraladı.



Çaycuma TSO Başkanı Rıfat Sarsık, yeni kabinede Zonguldak&[#]8217;tan bakan beklentilerinin olduğunu söyleyerek;&[#]8220;Biz Bakan olarak daha yetkin bir temsilcimiz olmasını; dev yatırımları gerektiren Filyos Projesi&[#]8217;nin hayata geçirilme sürecini hızlandıracağı düşüncesi ile arzu ediyorduk&[#]8221; dedi.


Sarsık konuyla ilgili olarak; &[#]8220;Yeni hükümet açıklandı. Bizim bölge adına beklentimiz Zonguldak milletvekillerimizden Sayın Köksal Toptan&[#]8217;ın ya da Sayın Ercan Candan&[#]8217;ın kabinede yer alması yönünde idi. Uzun yıllardır iktidarda olan Ak Parti hükümetlerinde Zonguldak milletvekilleri bakan olarak yer almadı. Bu dönem de bakan düzeyinde bir temsilcimiz olacağı konusunda beklentimiz yüksekti. Zonguldak kamuoyunda da bu yönde beklentiler yoğundu. Diğer hükümetler döneminde kabinede hep bir temsilcisi olan ilimizin bu dönemde de bir bakan çıkarması bizi daha çok memnun ederdi.


Elbette takdir Sayın Başbakanımızındır. Sayın Zonguldak milletvekillerimiz de bölgemizi en güzel şekilde temsil edeceklerdir.


Biz bakan olarak daha yetkin bir temsilcimiz olmasını; dev yatırımları gerektiren Filyos Projesi&[#]8217;nin hayata geçirilme sürecini hızlandıracağı düşüncesi ile arzu ediyorduk. Yeni hükümetimizden beklentimiz de bu yöndedir. Filyos Limanını, Endüstri Bölgesini ve demiryolu hattı ile Arifiye üzerinden İstanbul bağlantısının bir an önce hayata geçmesini istiyoruz. Demiryolu, karayolu ve havayolu ulaşımının sorunsuz bir şekilde olması sanayimizi daha da geliştirecektir. Bu duygu ve düşüncelerle yeni hükümetimizin hayırlı olmasını diliyorum&[#]8221; dedi.


Editör: Pusula Gazetesi