MHP İstanbul Milletvekili Adayı ve eski Bakanlardan Murat Basesgioğlu Zonguldak ziyaretinde sorularımızı yanıtlayarak önemli mesajlar verdi. Pek çok Bakanlık görevlerinde bulunmasının ardından hükümetin PKK açılımı veya Milli Birlik Projesi olarak adlandırılan politikasıyla ilgili tartışmalar devam ederken Ak Parti&[#]8217;den ayrıldıktan bir süre sonra MHP&[#]8217;ye geçen Basesgioğlu, her seçmenin ilk tercihinin milli birlik olması gerektiğini söyledi. Zonguldak-Bartın-Karabük illerinin bugüne kadar yapamadıkları dayanışmayı artık yapmaları gerektiğini belirten Başesgioğlu, Filyos Projesi&[#]8217;nin hayata geçebilmesi için Sinop dahil bölge illerinin yerel yönetimlerinin ve kanaat önderlerinin birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.



Bugüne kadar yapılamayan dayanışmayı yapmak zorundalar



Köylerden yaşanan göçlerin o köylerin bağlı olduğu kent merkezi ve ilçeleri de bitirdiğini belirten Başesgioğlu neler yapılması gerektiğini şöyle anlattı; &[#]8220;Batı Karadeniz bölgesi illerini seçim öncesi ziyaret etmek istedim. Buradaki dostlarımı, hemşerilerimi de görmek istedim. Epeydir Zonguldak&[#]8217;a da gelememiştim. Türkiye yoğun bir seçim sürecine giriyor. Bizde İstanbul&[#]8217;da seçim çalışmalarına devam edeceğiz. Zonguldak-Bartın-Karabük-Kastamonu aynı iklimin insanları. Devlete, millete bağlı insanlar. Bu devletin kuruluşunda da çok büyük katkıları var. Daha doğrusu devlete bağlı insanlar. Ama bu bölgelerin, maddi, manevi, ekonomik, sosyal yönlerden çok güçlü olması lazım. Ancak bu bölgenin insanları gurbette. Göçler buradaki ekonomik aktiviteyi azaltıyor. Son zamanlarda çok dikkat etmemiz gereken sosyoekonomik bir gelişme var. Köylerimiz çok hızlı bir şekilde göç veriyor. Bu duvara dayanmış durumda. Artık köylerimizde yaşlı nüfus kaldı. Bu tarımı hayvancılığı da durduruyor. Onun bitişiğindeki bitişik ilçeleri ekonomik faaliyetten düşürüyor. Dolayısıyla bu illerin ekonomisi çöküyor. Bu kaderi Zonguldak&[#]8217;ta, Kastamonu&[#]8217;da, Karabük&[#]8217;te yaşıyor. İşte buna bir çare bulmamız lazım. Tabi Ankara&[#]8217;dan bunu çok fazla kimse fark edemez. Siyasetçilerin, kanaat önderlerinin ve yerel yöneticilerin proje geliştirmeleri lazım. Bu illerinde bugüne kadar yapamadıkları dayanışmayı artık yapmaları lazım. Siyasi anlamda, ekonomik anlamda yapmaları lazım. Yani büyük projelerin gerçekleşmesi anlamında yapmaları lazım&[#]8221;



Sinop ve Kastamonu&[#]8217;nun da Filyos&[#]8217;a destek vermesi lazım



Zonguldak&[#]8217;ın emeğin yoğun emeklinin ve sorunların çok olduğu bir kent olduğuna dikkat çeken Başesgioğlu, Filyos Projesi&[#]8217;nin ancak bölge halkının ısrar ve ortak hareketiyle hayata geçebileceğini söyledi. Başesgioğlu; &[#]8220;Zonguldak&[#]8217;ta ben bildim bileli buranın kurtuluşu için her siyasetçinin söylediği bir proje. Ama maalesef somut adımlar göremedik. Enerjinin, limanın veya diğer sektörlerin olduğu bir proje diyoruz ama bunun hayata geçmesi için bölge siyasetçilerinin sürekli bunu gündemde tutmaları lazım. Sadece Zonguldak&[#]8217;la da olmaz. Buna Bartın-Karabük-Kastamonu -Sinop gibi illerinde destek vermeleri lazım. Önümüzdeki süreçte nasip olursa yeni seçilecek arkadaşlarımızla birlikte bu dayanışmayı en üst seviyeye çıkartmak istiyoruz. Bu bölgedeki bütün illerinde faydasına olacak bir şeydir. Herkese faydası olacak. Yani bizim insanlarımızı burada tutmamız lazım. Zonguldak&[#]8217;ın emek ve emekli şehri özelliğini dikkate almak lazım.


İş sağlığı ve güvenliği açısından ve maden kazaları açısından yüreğimiz yandı. Onun için burada çalışan işçilerimizin eğitilmesi lazım. İş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının hiç tavizsiz çalışmaları lazım. Yeni teknolojiyi almak içinde hiçbir şeyden kaçınmamak lazım. İnsan hayatı parayla, pulla ölçülecek bir şey değil. Emeklilerin de daha iyi bir hayat sürebilmeleri için genel anlamda alınabilecek tedbirler var. Ama burada emeklilerimizin kaliteli bir hayat sürebilmeleri için yaşlı bakım evi, huzurevi mekânlarına ihtiyaç var&[#]8221; dedi.



TTK kamuda kalmalı işletme zafiyetleri giderilmeli



Uzun yıllar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapan Başesgioğlu, TTK&[#]8217;nın özelleştirilmeden ancak özel sektör mantığı ile yönetilmesi gerektiğini belirterek;


&[#]8220;Özelleştirmede Cumhuriyetten bu tarafa bin bir fedakarlıklarla yaratılmış bir varlığı, katma değerleri &[#]8216;bunlar sırtımızda yük oluyor&[#]8217; diyerek sosyal tarafını düşünmeden satmak devlet sorumluluğuyla bağdaşmıyor. Özelleştirdiğiniz yerde istihdamın eski haliyle kalıcı olması lazım. Özelleştirmek demek işsizlik manasına gelmemesi lazım. En azından belli süreler işçi çalıştırmayı zorunlu tutmak lazım. Bizde Milliyetçi Hareket Partisi olarak stratejik olarak gördüğümüz sektörlerde özelleştirmeyi ikinci planda düşünüyoruz. Madende bunlardan biri. Önemli olan işletme konusundaki zaafiyetleri gidermek. Modern teknoloji ile bu ocakları buluşturabilirseniz hem maliyeti düşer hem de iyi işletilir. Bunlar olursa devlete yük olacağı kanaatinde değilim&[#]8221; dedi.



Mehmet Haberal ve Ali Uzun değerli insanlar



Başesgioğlu Ergenekon&[#]8217;dan tutuklu bulunan ve CHP&[#]8217;nin Zonguldak&[#]8217;tan aday gösterdiği Mehmet Haberal ile Haberal&[#]8217;ın Zonguldak&[#]8217;tan aday gösterilmesinin ardından MHP&[#]8217;nin aday listesinden çıkarılan ve yine Zonguldak&[#]8217;tan bağımsız aday olan Ali Uzun ile gili soruya da yanıt veren Başesgioğlu; &[#]8220;


Mehmet Haberal, Ali Uzun tanıdığım isimler ve değerli insanlar. Partilerin aday gösterme iradeleri tamamen kendilerine bağlı. Başarılar diliyoruz. Her siyasi parti seçmenin karşısına aday listesiyle çıkıyor. O vatandaşın bileceği bir iş. Benim daha çok önemsediğim bu seçimin çok önemli bir seçim olduğudur&[#]8221; dedi.



İstifamın nedeni Milli Birliğimizin tehdit altında olmasıydı



Başesgioğlu, 12 Haziran&[#]8217;da gerçekleştirilecek seçimlerin önemini anlatarak siyasi her seçmenin sandığa giderken önceliğinin milli birlik olması gerektiğini söyledi.


Vatandaşlara çağrı yapan Başesgioğlu; &[#]8220;Belki bizim yaşlımız itibariyle hiçbir seçime bu kadar anlam yüklenmemişti. Bu seçim gerçekten Türkiye&[#]8217;nin kader seçimi gibi bir seçim olacak. O sebeple bütün vatandaşlarımızın siyasi görüşü ne olursa olsun sandık başına gitmelerini öneriyorum. Hiçbir siyasi irade eksiklik kalmasın. Eksiksiz yansısın ki kimseye kabahat bulunmasın.


Vatandaşlarımız yoğun bir propaganda altında ve dengesiz bir güç söz konusu. Onun için her söyleneni doğru kabul etmemek lazım. Herkesin beyniyle, vicdanıyla söylenenleri tartıp ondan bir hasıla çıkarması lazım. O nedenle bu seçimde vatandaşlarımıza gerçekten zor bir görev düşüyor. Halkımıza güveniyoruz. Ülkenin geleceği adına doğru kararı vereceklerdir&[#]8221; dedi.


Başesgioğlu, Ak Parti&[#]8217;nden ayrılığının hatırlatılması üzerine; &[#]8220;Benim ayrılma gerekçelerimde şahsi ve kişisel hiçbir şey yok. İstifamın ana sebepleri milli konulardır. Ayrımcılığa giden, milli birliğimizi tehdit eden konulara karşı duyduğumuz hassasiyettir. Şuanda da Türkiye&[#]8217;nin milli birliği büyük bir saldırı altındadır&[#]8221; dedi.



Seçim sonucu?



Başesgioğlu seçim tahminine yönelik soruya karşılık olarak ise, &[#]8220;Ben uzun siyasi yaşamımda hiç seçim tahmini yapmadım. Ama şunu görüyorum Milliyetçi Hareket Partisine karşı teveccüh, ilgi var. Açıklanan seçim beyannamesiyle de Milliyetçi Hareket Partisinin ekonomik ve sosyal konulara olan duyarlığı daha anlaşılmış vaziyette. Ülkenin birliğine karşı gösterdiği hassasiyet yine ortada. Daha epeyce zaman var. Ama şuandaki trent Milliyetçi Hareket Partisine ilginin arttığını gösteriyor&[#]8221; dedi.


Başesgioğlu; Zonguldak&[#]8217;a son mesajını şu sözlerle verdi; &[#]8220;


Şartlar ne olursa olsun umutsuzluğa kapılmamamız lazım. Hep birlikte bu dar boğazlardan, cenderelerden çıkacağız. Geçmişte bunun güzel örnekleri verildi. Yeter ki dayanışmamızı, yardımlaşmayı eksik etmeyelim. İnşallah Türkiye bu badireyi de geçecektir&[#]8221;



Murat Başasgioğlu kimdir?



Murat Başasgioğlu 60. Hükümet Devlet Bakanı, 59. Hükümet Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve T.B.M.M. 22. Dönem AK Parti İstanbul milletvekillerindendir. Öncesinde 58. Hükümet bünyesinde de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı bakanlık görevini yürütmüş, daha da önce T.B.M.M. 18. Dönem, T.B.M.M. 19. Dönem, T.B.M.M. 20. Dönem ve T.B.M.M. 21. Dönem´de ANAP´tan Kastamonu milletvekili seçilmiş ve 55. Hükümet - 3. Yılmaz Hükümeti´nde İçişleri Bakanlığı yapmıştı. ANAP´tan istifa ederek AKP´ye geçmiştir. 1955 yılında Kastamonu´da doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini İsfendiyar Bey ilkokulu, 23 Ağustos Orta Okulu ve Kastamonu Abdurrahman Paşa Lisesi&[#]8217;nde tamamladı. Yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi&[#]8217;nde tamamladı. Askerlik görevini Daday Askerlik Şubesi&[#]8217;nde şube başkanı olarak ifa etti. Kastamonu Barosu&[#]8217;na kayıtlı olarak 7 yıl süreyle Kastamonu&[#]8217;da serbest avukatlık yaptı. 1984 yılında Anavatan Partisi&[#]8217;nde siyasete başladı. 18. 19. Ve 20. Dönem Milletvekilliği seçimlerinde Kastamonu&[#]8217;yu TBMM&[#]8216;nde temsil etti. Anavatan Partisi Genel Merkezi&[#]8217;nde çeşitli görevlerde bulundu. Anavatan Partisi TBMM Grup Başkanvekilliği görevini yaptı. 28 şubat sürecinin ardından kurulan 55. Hükümet´te, ülkedeki siyasi gerilimin arttığı kritik bir dönemde kabinenin en genç üyesi olarak 13 ay süreyle İçişleri Bakanlığı yaptı. 59. Hükümet´te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev aldı. 60. Hükümet´te ise Devlet Bakanı olarak görev yapmıştır. Orta düzeyde Fransızca bilir. Evli ve 2 çocuk babasıdır. 2007 yılında Abdullah Gül´ün Cumhurbaşkanı adaylığı karşısında, laik kesim tarafından aday adaylığı desteklenmiştir. Kastamonu iline özellikle son 5 yılda büyük hizmetlerde bulunmuştur.Partisiyle ilkelerinin ters düştüğü gerekçesiyle AK Parti´den 2 Temmuz 2010 tarihinde istifa etmiştir. 28 Ocak 2011 tarihinde Milliyetçi Hareket Partisi´ne katılmıştır

Editör: Pusula Gazetesi