Zonguldak Diyabetliler Derneği Genel Başkanı Çetin Terzioğlu, diyabet hastalarının sıklıkla ayak sorunları yaşayabileceğini söyledi. Çetin Terzioğlu, diyabetli hastalarda iyi kontrol altına alınamayan kan şekeri düzeylerinin enfeksiyon riskini artırdığını kaydetti. Ayağa uygun olmayan ayakkabıların nasırlara yol açabileceğini söyleyen Terzioğlu, ciltte bazen kemiğe kadar uzanan deliklerin yol açabileceğini ifade etti. Çetin Terzioğlu, &[#]8220;Yüksek kan şekeri bakacakların alt kısmına ve ayaklara giden sinirlerde ve kan damarlarında hasara neden olduğundan, uzun yıllardır diyabetli olan hastalarda sıklıkla ayak sorunları gelişebilir. Sinirler ve kan damarlarındaki hasarlar nedeniyle ayaklardaki basınç ağrı yada sıcaklığı hissedilemeyebilir. Farkına varılmadan ayaklarda yaralar oluşabilir. Ayrıca, dolaşım bozukluğu nedeniyle ayak yaraları genellikle çok yavaş iyileşebilir&[#]8221; diye konuştu.
Ayağa uygun ayakkabılar giyilmediği takdirde yaralar oluşabileceğini söyleyen Terzioğlu, tedavi edilmeyen yaraların alttaki dokuda enfeksiyon gelişmesine neden olabileceğini söyledi. Yaraların bazen ciltte kemiğe kadar uzanan delikler açılabileceğini dile getiren Çetin Terzioğlu, ciddi kemik enfeksiyonlarında hastanın hayatının kurtarılması için ayaklarının bile kesilmesi gerekebileceğini kaydetti. Çetin Terzioğlu, ayaklarında basınç, ağrı, soğuk, sıcak gibi normal duyuları hissetme yeteneği kaybolan, on yıldan uzun bir süredir diyabetli olan ve 60 yaşın üzerinde olan, diyabet kontrolü yeterli olmayan, ayaklarında daha önce yaralar gelişen, ayaklarında ayak başparmağının başlangıç kısmının genişlemesi yada başka sorunlar nedeniyle şekil bozukluğu olan hastaların risk altında olduğunu belirtti.

&[#]8220;AYAKLARINIZI KORUYUN&[#]8221;
Diyabetli hastaların ayaklarına iyi bakması gerektiğini söyleyen Zonguldak Diyabetliler Derneği Genel Başkanı Çetin Terzioğlu, hastaların her gün ayaklarını kontrol etmesi gerektiğini vurguladı. Hastaların her gün ayaklarını yıkaması ve özellikle parmak aralarını iyice kurulaması gerektiğini dile getiren Terzioğlu diyabet hastalarına şunları söyledi:
&[#]8220;Çoraplarınızı her gün değiştirin. Pamuklu yada yünlü çoraplar ayaklarınızı kuru tutmanıza yardımcı olacaktır. Ayaklarınızı 10 dakikadan fazla su içinde tutmayın ve özel ayak banyosu kullanın. Ayak derisini yumuşak tutmak ve çatlamasını engellemek için nemlendirici kullanın. Ancak parmak aralarını nemlendirmeyin. Çünkü fazla nem parmak aralarında çatlaklara neden olabilir. Ayaklarınızda nasır ve siğil ilaçları, jilet yada nasır temizleyici aletler kullanmayın. Ayak tabanlarınızda nasır yada siğil varsa doktorunuza başvurun. Tırnaklarınızı kesmeden önce ayaklarınızı yıkayıp kurulayın. Böylece tırnakların kesilmesi daha kolay ve güvenli olacaktır. Uygun ayakkabı giyin. Sıcağa dikkat edin ve ayaklarınıza fiziksel aktivite yada egzersiz yaptırın. Bu hareketler kan dolaşımını arttırmaya yardımcı olabilir.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi