Dünya Ormancılık, Su ve Meteoroloji Günü dün Bartın Üniversitesi&8217;nde düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Üniversite tarafından hazırlanan kutlama programı kapsamında gerçekleştirilen törende açılış konuşmalarının ardından Bartın Orman Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Selman Karayılmazlar ve Orman-Köy İlişkileri Genel Müdürü Profesör Doktor Mustafa Kemal Yalınkılıç birer sunum yaptı. Program geniş katılımla gerçekleşti. Konuşmaların ardından Küre Dağları Milli Parkı fotoğraf sergisi gezildi. Daha sonra Bartın Üniversitesi yerleşkesinde törenle fidan dikimi yapıldı.



Ormanlar vazgeçilmez değerlerdir


Açılışta konuşan Rektör Yardımcısı Profesör Doktor Azize Toper Kaygın, &8220;Ormanlar varlıklarıyla içlerinde barındırdıkları sayısız canlılara ve insanoğluna sürekli fayda sunmaktadırlar. Oksijen kaynağı olmaları, odun üretimi yanında pek çok yan ürünün elde edilmesi, insanlar için iş ve geçim kaynağı olmaları, erozyonu önlemeleri, mevcut su varlığını korumaları ve selleri önlemeleri gibi saymakla bitiremeyeceğimiz faydaları vardır. Ormanlar, yaşamın devamlılığını sağlamaları nedeniyle, yalnızca bulundukları ülkelerde değil aynı zamanda dünyadaki tüm insanlar ve canlılar için vazgeçilmez değerlerdir&8221; diye konuştu.



Kültürümüzde önemli bir yeri var


Prof. Kaygın &8220;Çevresel kirliliğin, küresel ısınmanın, plansızca ağaç kesiminin, açmacılığın, kaçakçılığın, orman yangınlarının gittikçe arttığı günümüzde alanı daralan ormanların değeri ise bir o kadar artmaktadır. Anadolu´da bir gelenek vardır, bir çocuk doğduğu zaman onun için kavak fidanları dikilir, çocuk büyüdükçe fidanlar da büyür ve ağaç olur. Evlilik çağına geldiğinde düğününü yapması, yuvasını kurması için bu ağaçlar ona hediye edilir. Gördüğünüz gibi tarihimizde, kültürümüzde, inancımızda ağacın ve ormanın önemli bir yeri var. Her güzel şeyin başı sevgidir. Sevgiyle başlamıştır yaşam ve sevgiyle devam edecektir&8221; şeklinde konuştu.



Ormanı korumak için sevmeliyiz


Konuşmasında Bartın&8217;daki orman varlığına da dikkat çeken Azize Toper Kaygın &8220;Ancak seversek sevdiğimiz şeyin güzelliğini görebilir, değerine inanır ve koruyabiliriz. İçinden bir nehir geçen ve yüzölçümünün yaklaşık yarısı ormanlarla kaplı bir il olmasıyla aslında Bartın ilimiz diğer illere göre daha avantajlı bir konumdadır. Bu bakımdan elimizdeki değerlerin kıymetini bilmeliyiz. Kıymetini bilmek için onları kaybetmek zorunda değiliz diyorum ve böyle önemli bir günde bizlerin yanında olduğunuz için, katılımınızla bizleri onurlandırdığınız için sizlere gönülden teşekkür ediyor, hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum&8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi