Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Abdipaşa Beldesi Belediye Başkanlığı tarafından, ilk defa atanacak itfaiye eri alımının şaibeli olduğunu söyledi. Belediye tarafından yapılan alım ilanının süre bakımından kısalığı ve bazı vatandaşların başvurularının kabul edilmemesinin taraflı bir alım izlemini uyandırdığını ifade eden Yalçınkaya, konuyu hazırladığı soru önergesi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi&8217;ne taşıdı. Yalçınkaya İçişleri Bakanı Beşir Atalay&8217;ın cevaplaması istemiyle sunduğu önergede, şu ifadelere yer verdi. &8220;Bartın İli, Ulus İlçesi, Abdipaşa Beldesi Belediye Başkanlığı tarafından, ilk defa atanacak itfaiye eri alım (1 adet) ilanına çıkılmış ve bu ilan, ilgili belediyenin internet sitesinde, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün internet sitesinde ve diğer birçok internet adreslerinde yer almıştır.


Taraflı hazırlandığı görülüyor


Söz konusu ilanın diğer bazı belediyelerin itfaiye eri alımı ilanları ile karşılaştırıldığında, taraflı olarak hazırlanmış olduğu hissedilmektedir. İlana göre başvuruların şahsen yapılacak olması, posta ile müracaatların kabul edilmemesi, başvuruların 03.02.2011 Perşembe günü saat 09.30 da başlayıp aynı gün saat 16.00 da sona erecek olması ve bu süre zarfında birçok belgenin temininin istenmesi ve sınavın değerlendirme maddesinde yazılanlar, ilanın taraflı ve bazılarını kayırıcı yönde hazırlandığını ortaya koymaktadır. Zaten sınava başvurmak için 03.02.2011 tarihinde Abdipaşa Belediyesine giden vatandaşlar hiç ummadıkları tepkilerle karşılaşarak, gerek Belediye Başkanı gerekse oradaki yetkililer tarafından buraya alınacak kişi belli, sizin başvurularınızı almayız bir dahaki memur alımlarında başvurularınızı alır ve değerlendiririz diyerek geri çevrilmişlerdir.


Kaymakamın uyarısı ile başvurular alındı


Başvuruları kabul edilmeyen vatandaşlar da bu durumu bir dilekçe ile Bartın Valilik makamına iletmiş, uğradıkları haksızlıklar üzerine Ulus Kaymakamlığı ve Ulus Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmuşlardır. Bu gelişmeler üzerine Ulus Kaymakamının olaya müdahil olması ve Belediye Başkanını arayarak işe başvuru dosyalarının kabul edilmesi gerektiğini söylemesi üzerine, zorlamayla belediye yetkilileri başvuru dosyalarını kabul etmiştir. Bunun akabinde de normalde başvuru yapanlara 07.02.2011 tarihinde sınav giriş belgesi verilip 08.02.2011 tarihinde de sınava girmelerinin sağlanması gerekirken, Belediye Başkanı başvuruların kabul edildiği aynı gün, bir yazıyla İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğüne itfaiye eri alım sınavını iptal ettiğini bildirmiş ve iptal ilanı da yine, Belediyenin internet sitesi ile Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yayınlanmıştır.


Ne gibi işlem yapılacak?


Böylesi trajikomik olayla ilgili olarak; İtfaiye eri alım sınavının iptal edilme gerekçesi nedir? Belediye Başkanının sınava girecek vatandaşlarımızın Anayasa ile tanınmış hak ve hürriyetlerini gasp etmesi normal midir? Aileler, bin bir güçlükle çocuklarını okutup, KPSS&8217;na hazırlanması için dershane ücretleri ödeyerek ve KPSS sınavı için giriş ücretlerini yatırmış olmalarına rağmen, bir belediye başkanının iradesi doğrultusunda çalışma hakları ellerinden alınmakta ve mağdur edilmektedir. Bu durumun sorumlusu belediye başkanı hakkında nasıl bir hukuki süreç başlatılması düşünülmektedir. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünde itfaiye eri alımlarıyla ilgili yayımlanan ilanların konusunun aynı olmasına rağmen içerikleri neden farklılıklar göstermektedir? Her belediye neden kendi çıkarlarına yönelik maddeler koymaktadır? İlanlarda neden tutarlılık yoktur? Herkes kendi yakınını, akrabasını işe almak için mi istediği gibi bu ilanları hazırlamaktadır? Abdipaşa belediyesiyle ilgili sınavın iptal edilmesinden sonra, sınavla ilgili ne yapılması düşünülmektedir?&8221;

Editör: Pusula Gazetesi