Memur Sen&[#]8217;e bağlı Sağlık Sen Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Ali Kara, sağlık çalışanlarını ilgilendiren yönü ile Torba Yasasındaki kazanımlarının hayata geçen maddelerini değerlendirerek sağlık çalışanlarına müjde verdi.
Başkan Kara, Sağlık Sen üyesinden aldığı gücü tüm sağlık çalışanlarına yansıtmayı başardıklarını söyleyerek, &[#]8220;Sağlık çalışanlarının yıllardan beri yaşadığı döner sermaye sorunlarının çözümü için kararlı bir mücadele verdik. Bu mücadelenin sonunda ilk defa yetkiye ulaştığımız 2009 yılında ek ödemede aylık mahsuplaşmayı mutabakata aldırdık. Hükümetin Sağlık Bakanlığı dışındaki kurumlarda çalışanları da kapsayan genel bir düzenleme yapılacağı gerekçesiyle aylık mahsuplaşma konusu sürüncemede kaldı. Sağlık Sen olarak 2010 yılı toplu görüşmelerinde daha kararlı bir şekilde gündeme getirmesiyle sağlık çalışanları için ayrı bir düzenleme yapılması konusunda mutabakat sağlandı. Sağlık Sen&[#]8217;in hizmet sendikacılığı farkının en önemli kazanımlarından olan ek ödemede aylık mahsuplaşmanın 2010 yılı sonu itibariyle yasalaşması için kararlı bir mücadele ortaya konularak, Torba Yasa ile 209 Sayılı Döner Sermaye konusunda aylık mahsuplaşmanın yer alması sağlandı. Aylık mahsuplaşma hakkının yürürlüğe girmesiyle birlikte sağlık çalışanları Ocak 2011 zamları da hesaba katıldığında her ay genel idari 370-380 TL sağlık personeli ise 420 TL ek ödemeyi kabul garanti gelir olarak almaya hak kazandı. Bu rakamın üzerinde döner sermayesi olan çalışanlar ise ayrıca fark alacak. 2011 Temmuz ayında yapılacak zamla, ek ödeme en düşük 390-400-440 TL&[#]8217;ye çıkacak. En önemlisi döner sermaye kesilecek diye yıllık izine çıkamayan, sağlık sorunları olduğu halde döner sermayeleri kesileceği için rapor almaktan kaçınan sağlık çalışanlarının mağduriyeti de sendikal mücadelemiz sonucu büyük oranda giderilmiş oldu&[#]8221; dedi.
Sağlık Sen Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Ali Kara sözlerine şöyle devam etti:
&[#]8220;Ayrıca Sağlık Sen&[#]8217;in girişimleri sonucu yaklaşık 45 bin Üniversite Hastanesi çalışanını ilgilendiren mahsuplaşma hakkı ile ilgili, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun teklifi bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifine ekleme yapıldı. TBMM Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonunda görüşülen ve alt komisyona sevk edilen söz konusu yasa teklifine 2547 Sayılı YÖK Kanunun 58. Maddesi içinde aylık mahsuplaşma ile ilgili düzenleme getiren ekleme de yapıldı. Kara, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte Üniversite Hastanesi çalışanları da Sağlık Bakanlığı çalışanları ile birlikte ek ödemeden aylık mahsuplaşma hakkında yararlanmış olacak. Döner Sermaye yetersizliği nedeniyle düşük ek ödeme alan binlerce Üniversite Hastanesi çalışanını da artık 375 Sayılı Ek Ödeme Kararnamesinde belirtilen ve Ocak 2011 itibariyle sağlık çalışanı için 420 TL olan ek ödemeyi her ay garanti gelir olarak alabilecek. Sağlık Sen&[#]8217;in hizmet sendikacılığı kazanımı olan ek ödemede aylık mahsuplaşma hakkı tüm Üniversite Hastanesi çalışanlarına hayırlı olsun&[#]8221; dedi.
Kara, bir müjde de Döner Sermaye hakkı bulunmayan vekil Ebe ve Hemşireler, Kızılay&[#]8217;dan geçen personel ve geçici işçilikten 4/B&[#]8217;ye geçen personeller de döner sermaye alacaktır&[#]8220; dedi.
Editör: Pusula Gazetesi