Karadon&[#]8217;da grizu patlamasında düştükleri kuyudan 8 ay sonra çıkartılan Engin Düzcük&[#]8217;ün cenazesi Saltukova Beldesinde, Dursun Kartal&[#]8217;ın cenazesi ise Saltukova Beldesi&[#]8217;ne bağlı Aşağı Sarmaşık Köyü&[#]8217;nde defnedildi. Cenaze törenlerine Çalışma ver Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, AK Parti Milletvekilleri Köksal Toptan, Polat Türkmen ve Fazlı Erdoğan, CHP Genel Başkan Yardımcıları Süheyl Batum, İzzet Çetin, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, İl Emniyet Müdürü Metin Seyfi Sazak, Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen ile birlikte çok sayıda ilçe ve belde belediye başkanları, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Rektörü Mahmut Özer, Genel Maden İşçileri Sendikası Başkanı Ramis Muslu, Amelebirliği Başkanı Muzaffer Kalaycıoğlu, CHP 22. Dönem Milletvekili Harun Akın siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ile yüzlerce vatandaş katıldı.


Engin Düzcük&[#]8217;ün eşi Hayriye Düzcük, eşinin tabudu başında ağıtlar yakarken kızları da babalarının cenazesini balkondan izlediler. İlçe Müftüsü Hüseyin Demir taş&[#]8217;ın kıldırdığı cenaze namazının ardından Düzcük&[#]8217;ün naaşı belde mezarlığında defnedildi.


Dursun Kartal´ın cenazesinin, Saltukova´ya bağlı Sarmaşık Köyü´ndeki evine getirilmesi sırasında da büyük hüzün yaşandı. Evin önüne konulan Türk bayrağına sarılı tabutun üzerine, Kartal´ın ceketi konuldu. 41 yaşındaki esi Gülüzar Kartal, oğlu 23 yaşındaki Turgut ve kızı 21 yaşındaki Tülay Kartal ile eşinin tabutunun başında gözyaşı döktü. Tülay Kartal, dua boyunca başını babasının tabutundan kaldırmadı. Tabutun camiye götürülmek istenmesi sırasında acılı anne ve kızı, tabuta sarılarak bırakmak istemedi. Yakınları tarafından güçlükle tabutun üzerinden kaldırılan anne ve kızı, uzun süre tabutun arkasından bakarak gözyaşı döktü.


Bakan Ömer Dinçer, mezarlıktan ayrılırken yaptığı açıklamada, karışık duygular içinde olduğunu belirterek ailelere başsağlığı dileğinde bulundu. Bakan Dinçer, daha sonra da Hayriye Düzcük´ün evine taziye ziyareti gerçekleştirdi.


CHP Genel Başkanı Yardımcısı İzzet Çetin, TTK ve hükümeti eleştirdi. TTK´nın, kendi imkanlarıyla vaktinde acıları dindirme yoluna gitmesi gerekirken, ´Çin´den yardım alacağız´ diye ipe un serip acılı ailelerin acısını uzattığını belirten Çetin, &[#]8220;Bu, sömürüsü yapılacak bir konu değil. Cenazelerin 8 ay sonra çıkarılıp, ailelerin kısmen de olsa yüreğine su serpilmesi bizi mutlu etti&[#]8221; dedi. Maden kazaları yönünden Türkiye´nin dünyada 3, Avrupa&[#]8217;da ise 1&[#]8217;inci sırada yer aldığını söyleyen Çetin, &[#]8220;Türkiye bunu hak etmiyor. Siyasal iktidarlar bunlara karşı gerekli güvenlik önlemlerini almalı, gerekli iş sağlığı güvenliği tedbirlerini almalılar. Bu acı, Zonguldak´ın kaderi olmaktan çıkarılmalı&[#]8221; dedi.



Çetin ve Batum&[#]8217;dan Dinçer ve TTK&[#]8217;ya tepki



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile CHP Genel Başkan Yardımcıları Süheyl Batum ve İzzet Çetin&[#]8217;in katıldığı cenaze töreninde yaşanan facianın ardından yaşanan tartışmalar ve kurtarma çalışmalarının 8 ay sürmesi en çok konuşulan konu oldu. Ailelere baş sağlığı dileyen Dinçer, "Doğrusu çok fazla bir şey söylemek istemiyorum. Çok karışık duygular içerisindeyim. Ben tekrar Dursun ve Engin kardeşlerimize Allah´tan rahmet diliyorum. Ailesine sabır ve hayırlısı ile sağlıklı ömür diliyorum. Çok fazla da bir


değerlendirme yapmak istemiyorum. Burada Dursun´un ailesi ile görüştüm. Fırsat olursa Engin Düzcük´ün ailesi ile de görüşmek istiyorum" dedi.


CHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Çetin de, gazetecilere yaptığı değerlendirmede acıların artık dinmesi gerektiğini vurguladı. Maden kazalarının önlenebilir olduğunu açıklayan Çetin, şöyle konuştu: "Zonguldak´a geldik. 17 Mayıs 2010 tarihinde meydana gelen göçük sonrasında iki madencinin cenazeleri 8 ay sonra yeryüzüne çıkarılabildi. O acıya ortak olmak acıyı paylaşmak için buraya geldik. Çok üzücü bir durum. 8 ay boyunca ne çalışma bakanlığı ne de TTK yetkilileri doğru dürüst olayın üzerine gitmediler.


TTK kendi imkanları ile daha vaktinde acıları dindirecek adımları atması gerekirken Çin´den yardım alacağız diye ipe un sererek bu güne kadar acılı ailelerin acısını uzattı. Yer altından 8 ay sonra çıkıp ailelerin kısmen de olsa yüreğine su serpilmesi bizleri de birazcık mutlu etti. Maden kazaları önlenemez kazalar değildir."


Türkiye´nin bunu hak etmediğini anlatan Çetin, şunları söyledi: "İşçiler, çalışanlar bunu hak etmiyor. İktidarlar bunlara karşı gerekli güvenlik önlemlerini aldırmalı. Taşeron firmalara hem redevansta hem de kiralama yöntemlerinde ne olursa olsun eğitimli işçileri ocaklara koymalıdırlar. Gerekli iş sağlığı tedbirlerini almalıdırlar."


Türkiye´de iş kazalarının artık cinayet boyutuna vardığını anlatan Çetin, sözlerine şöyle devam etti: "Din görevlisi bile 8 ay önce Zonguldak´a acı düştü, bu gün de Çaycuma´ya düştü diyor. Bu acı Zonguldak´ın kaderi olmaktan çıkmalıdır. Devleti ve hükümet yetkilileri gerekli sorumlulukları üzerlerine almalıdır ve gerekli tedbirleri yerine getirmelidirler. Bu acılar artık dinmelidir. Artık iş kazalarından dolayı ailelerin ocakları kararmamalıdır."


GÜZEL ÖLÜM CEVABI


CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, 8 ay önce meydana gelen grizu patlamasının ardından ´Güzel öldüler´ diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer´e cevap verdi. CHP olarak söz verdiklerini söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum şöyle konuştu: "CHP olarak söz vermeliyiz ve söz veriyoruz. Burada Avrupa birincisi dünya üçüncüsü maden kazalarında ülke olmamak durumundayız. Bunun sözünü vermeliyiz ve sözünü de veriyoruz. CHP mutlaka bunu önleyecektir. Kar veya sermayenin vatanı


yoktur. İstersen Türk istersen Çin firması ile yaparsan yap eğer sen devlet olarak bireyini korumuyorsan iş sağlığına önem vermiyorsan sonunda ölümlerin güzel olmak zorunda oluyor. Çağdaş bir Türkiye Cumhuriyeti bunu mutlaka göreceksiniz."

Editör: Pusula Gazetesi