Bartın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Remzi Varol üniversite ile sanayiyi birbirine sağdıç yaparak, karşılıklı adımlarla üniversite sanayi işbirliğinin sağlanabileceğini söyledi. Bartın Aktif İşadamları Derneği (BAKİAD) tarafından sanayi ile üniversite arasında işbirliği sağlama, üniversitenin bilgi birikiminden sanayicilerin faydalanması, Bartın&8217;ın kalkınması ve gelişmesi için ortak akıl toplantısı düzenlendi. Belediye Dinlenme Evi&8217;nde düzenlenen toplantıya Bartın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Remzi Varol, dekan yardımcıları Doç. Dr. Fikret Kocabaş, Yrd. Doç. Dr. Fatih Apaydın, Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedim Saraçoğlu, MYO Müdürü Prof. Dr. Metin Tunay, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ali Naci Tankut, BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt, BAKİAD Yönetim Kurulu üyesi İl Genel Meclisi Başkanı Ali Kartal, sanayici, işadamları ile birlikte 35 kişi katıldı.



Üniversiteden yararlanmak istiyoruz



Bartın&8217;ın gelişmesi ve kalkınması adına ortak akıl fikrine önem vererek toplantıya katılan akademisyenlere teşekkür ederek konuşmasına başlayan BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt, kuruluşundan kısa bir süre sonra başarılara imza atan Bartın Üniversitesi yönetimini tebrik etti. İşadamı ve sanayiciler olarak üniversitenin bilgi birikiminden faydalanmak istediklerini dile getiren Dikyurt, üniversitenin mezun bankasından iş gücü piyasasına kalifiye eleman temin etmek ve istihdam sağlamak için karşılıklı iletişim içinde olunması gerektiğini söyledi.



Toplantı işbirliği için başlangıç olsun



Başbakanlık DPT Sosyal Destek Programı (SODES)&8217;le sanayi üniversite işbirliği sağlanıp Bartın ekonomisine katkıda bulunarak teknik personellerin üniversite tarafından yetiştirilebileceğini belirten Dikyurt, üniversite-sanayi işbirliğinin başlangıcı adına düzenlenen toplantının önemli olduğunu söyledi. BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt ayrıca derneklerinin ve diğer STK&8217;ların panel, konferans ve değişik organizasyonlarda dışarıdan akademisyen getirmek yerine Bartın Üniversitesinin değerli akademisyenlerinden faydalanmak istediklerini de ifade etti.



Üniversiteyi sanayiye sağdıç yapalım



Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Remzi Varol; &8220;Isparta&8217;nın ilçesinin köyündenim. Bizim oralarda sağdıç meselesi var veya kız çocukları için de kardaşlık deriz, doğunca eşlenir, ölünceye kadar her türlü yardımlaşma, dar günde, iyi günde, düğünde, bayramda, iyi ahenk işbirliği olur. Ben diyorum ki üniversitemizden bir mühendisimizi sanayiye sağdıç yapalım. Yani bu gelip gitmeler başlasın, birbirimizi tanıyalım, sıkıştığımızda gece saat 24&8217;de bile birbirimizi arayabilelim. Eğer bunu yapabilirsek düşüncelerimiz gerçekleşir. Yoksa hep konuşmuş oluruz. Bir araya gelmiş oluruz, deriz ki sanayi üniversite işbirliği başlasın, ama bir türlü başlayamaz bu toplantımız bir başlangıç olsun&8221; dedi.



Arkadaşlarımız bu iş için hazır bulunuyor



Prof. Varol &8220;Bu toplantımız belki dalgalar şeklinde yayılarak iyi bir semereye ulaşmış olacak. Fakültemizdeki dinamik arkadaşlarımız bu iş hazırlar. Merkezi Laboratuarımız ve Sürekli Eğitim Merkezimiz hizmet edecektir&8221; diye konuştu. Mühendislik Fakültesinin 12 saat öğrenciye açık olduğunu, kendisinin de sabah 09&8217;dan akşam saat 21&8217;e kadar fakültede hizmet verdiğini belirten Prof. Dr. Remzi Varol, Mühendislik Fakültesi&8217;nde bulunan 10 bölümden 4&8217;ünün aktif olduğunu, 5. bölüm olarak gelecek yıl elektrik elektronik mühendisliğine öğrenci alacaklarını söyledi. Varol, yetiştirebilmesi halinde ise 6. bölüm olarak tekstil mühendisliğini faaliyete geçireceklerini açıkladı.



Adımların karşılıklı olarak atılması lazım



Staj yapan öğrencilerin sigortasının artık devlet tarafından ödendiğini, öğrencilerin iş dünyası içerisinde staj yapmalarının hem üniversite hem de sanayiciler için önemli olduğunu anlatan Prof. Varol, &8220;Staj programları üniversite ile sanayi kaynaşmasını sağlayacak, zaman zaman bu öğrencilerin denetlenmiş olması sayesinde de hocalarımızın iş dünyasına gelmesine vesile kılacak. Sahaya stajla inilecek. Türkiye&8217;deki üniversitelerin en büyük problemlerinden birisi de sahaya inme meselesi. Üniversite ve sanayiyi kendi kulvarında bir araya getiremiyoruz. 30 yıldır üniversitedeyim, üniversite sanayi iş birliği tam anlamıyla iyi bir konuma getirilemiyor. Her iki tarafın da birbirine bir miktar adım atması gerekiyor. Mühendislik Fakültemizde 30&8217;un üzerinde öğretim üyesi, 80&8217;e yakın öğretim elemanı var. Bunların büyük bir ağırlığı mühendis. Her birinin uzmanlık alanı var&8221; ifadesini kullandı.



Birlikte güzel işlere imza atabiliriz



İşadamları ve sanayicilerle bir arada bulunmaktan memnun olduklarını anlatan Prof. Dr. Remzi Varol, &8220;Bunun böyle devam etmesini de isteriz, mezunlarımız üniversitemizin ürünleridir, bunların yetişmesi lazım. STK&8217;ların düzenlediği programlara şehir öğrenci kaynaşması adına öğrencilerimizi dahil edebiliriz. Kentimizde panel, konferans ve değişik konularda organizasyon düzenleyebiliriz. Her düşünce yeni düşüncelere kapı açar. Üniversitemiz bünyesinde bulunan sürekli eğitim merkezinden talepte bulunulabilir. Genç ve dinamik bir kadromuz var. Karşılıklı iyi niyetle üniversite sanayi işbirliği kapsamında güzel işlere imza atabiliriz&8221; şeklinde konuştu.



Biyokütle ve odun peleti önerisi



Toplantıda küresel iklim değişikliği, biyoenerji ve enerji ormancılığı konularında bilgiler veren Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedim Saraçoğlu ise odun yakımı ile çalışan biyokütle santralleri ve çevre dostu doğal yakıt olan odun peletleri konusunda işadamlarına önerilerde bulundu. 70&8217;li yıllarda küresel petrol krizinden sonra ülkelerin petrol, kömür ve doğalgazdan mümkün olduğunca uzaklaşıp yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanma konusunda hızla tüm dünyada çalışma ve proje içerisine girildiğini anlatan Saraçoğlu, &8220;Biyokütle son 10 yılın en gözde konusu oldu. Çünkü bitkiler ağaçlar fotosentezle atmosferde karbon tutan tek kaynaktır&8221; dedi.



2 binden fazla biyokütle santralı var



Prof. Saraçoğlu &8220;Dünyada çevreye duyarlı 2 binden fazla elektrikle su üreten biyokütle santralleri var. Orka aldıktan sonra Çaycuma&8217;daki kağıt fabrikasını Alman şirketiyle ziyaret ettiğimde 25 tonluk kabuk atığının çöp olarak atıldığını gördüm. Kendilerine 2 yıl önce santral kurmalarını elektrik ve buharın sağlanabileceğini enerji girdisinin azaltılabileceğini önerdim. Bartın eski Valisi Fatih Eryılmaz döneminde davet edildim. OSB&8217;de küçük de olsa tesis kurulması halinde odun yakarak sürekli olarak elektrik ve buhar sağlanacağını önerdim. Böylelikle vatandaş da boş arazilerinde kızılağaç ve kavak gibi ağaçları yetiştirirse hem vatandaş para kazanacak, ayrıca ormanlık alanlar da artacağından toprak erozyonu aza inerek sel tehlikesi önlenmiş olacak&8221; dedi.



Bartın, Türkiye&8217;ye örnek olsun



Biyokütle enerjinin Bartın&8217;da hayata geçmesi halinde Bartın&8217;ın Türkiye&8217;de örnek bir projeye imza atacağını ifade eden Prof. Saraçoğlu, şöyle devam etti: &8220;Biyokütle enerji santrali ile istihdam sağlansın, teknoloji Bartın&8217;a gelsin. Bunu 2023 Bartın kitabında enerji grubunda biyokütle enerji konusunda yazdım. Organize Sanayi Bölgesi&8217;nde (OSB) 1-5 megavatlık küçük santral kurulsa buhar elde edilir, vatandaş ağaç yetiştirir, bu teknoloji de ilk kez Bartın&8217;da olur. Geniş bilgi almak isteyenler, Küresel İklim Değişikliği, Biyoenerji ve Enerji Ormancılığı isimli kitabım yayınlandı ve Azim Kitapevinde satılmaktadır&8221;



Çevre dostu doğal yakıtlar



Çevre kirliliğine alternatif odun peletleri, pelet sobaları, pelet üreten tesislerin kurulmasının da sanayici ve işadamlarına öneren Prof.Saraçoğlu, &8220;Odun peleti çevre dostu doğal yakıtlardır. Ülkemiz de pek çok doğal kaynakta olduğu gibi pelet hammadde kaynakları açısından bir hayli zengindir. Yerfıstığı kabuğu, hızar tozu, pamuk sapları, tütün ve çay atığı, çeltik ve buğday samanı, ayçiçeği sapları, soya fasulyesi kabuğu, ağaç ve çeltik kabukları, orman atıkları ile odun yongaları gibi tarımsal atıkları kullanarak üretiliyor. Yine pelet oluşumu sıkıştırılmış talaş, odun yongaları, ağaç kabuğu, zirai ürünler, ekinlerin sapları, fındık, badem, ceviz kabukları, hatta atık kağıt gibi maddelerden yapılıyor. Odun peletleri dünyanın her yerinde temin edilebilecek rafine bir biyokütledir&8221; diye konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi