İsrail kuşatması altındaki Gazze&8217;ye yardım götürmek için Türkiye&8217;den yola çıkan ve İsrail askerleri tarafından yapılan saldırının sonucunda alıkonulan Mavi Marmara gemisini bir hafta önce İstanbul&8217;a gelişi sırasında karşılayanlar arasında bulunan İnsani Yardım Vakfı (İHH) Bartın Temsilcisi Mücahit Mekeç, yaşananları anlatan bir fotoğraf sergisi açacaklarını söyledi. Mavi Marmara gemisini karşılamak için İstanbul Sarayburnu&8217;nda düzenlenen törene katılan Mücahit Mekeç, gazetemize yaptığı açıklamada, görkemli geçen karşılamanın ardından geminin bir haftadır ziyaretçi akınına uğradığını ifade etti. Mücahit Mekeç, Bartın&8217;da önümüzdeki günlerde, gemiyi ziyaret edemeyenler için yaşanan olayları yansıtan bir fotoğraf sergisi düzenleyeceklerini belirtti. Mekeç, Türkiye&8217;nin İsrail ile olan ilişkilerinin hükümet tarafından bir daha gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.



Bu olay dünyaya örnek olmuştur


Mekeç açıklamasında &8220;Bir hafta önce Pazar günü bilindiği üzere Mavi Marmara gemisinin karşılama programı için İstanbul Sarayburnu&8217;nda muhteşem bir program düzenlendi. Türkiye&8217;nin her yerinden gelen Filistin sevdalısı Müslümanların ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının ve birçok insanın katılımıyla coşkulu bir tören gerçekleşti. Mavi Marmara gemisi Gazze&8217;deki ambargoyu delebilmek ve Gazze&8217;de uygulanan insanlık dışı boykotları, çok küçük alana sıkıştırılmış, susuz, ekmeksiz, İsrail baskısı sonucu oluşan yoksul hayatı sona erdirmek için yola çıkmıştı. Gazze ambargosunu kaldırabilmek ve bu ambargonun delinebilmesi için yapılan bu yolculuk Türkiye için 9 şehide mal olmuştu. Mavi Marmara gemisinin yapmış olduğu bu olay dünyada bir örnek teşkil etmişti&8221; dedi.



İsrail&8217;le ilişkiler gözden geçirilmeli


Mücahit Mekeç, &8220;Artık İngiltere, Almanya, Fransa gibi ülkelerden insan haklarına saygılı, insan haklarına inanan birçok gönüllü Gazze için yola çıkmaya başladı. Bu hareketin bayraktarlığını Mavi Marmara yapmıştı. Mavi Marmara İstanbul&8217;a geldi. Mavi Marmara gemisi bundan sonra ne yapacak? Mavi Marmara gemisi Türkiye&8217;nin bir simgesi ve bayrağı haline gelmiştir. Bundan sonra nerde bir mazlumun sıkıntısı varsa, nerde ezilen varsa, zulüm varsa Mavi Marmara gemisi orada olacak ama üzülerek ifade ediyoruz ki, Türkiye&8217;de şu anda bu olayla ilgili bir süreç yaşanıyor. İnsan Hakları Kurulu ve Türkiye&8217;deki yasal işlemler ve ulusal zemindeki hukuki işlemler sürdürülmektedir. Bu konuda şu andaki Ak Parti hükümetinden ölenlerin yakınlarına tazminat ve İsrail&8217;den özür bekleniyordu. Görüldü ki yapılan açıklamalara göre özür de yok, tazminat da yok. Türkiye&8217;nin İsrail ile olan ilişkilerini yeniden gözden geçirmesi gerektiğini de burada vurgulamak istiyorum&8221; diye konuştu.



50&8217;den fazla fotoğraf sergilenecek


İHH Temsilcisi Mekeç &8220;Mavi Marmara gemisi bir hafta boyunca insanların ziyaret edebilecekleri bir mekan haline getirildi. Bu ziyaretler esnasında İsrail&8217;in savunmasız insanlara insafsızca nasıl zulüm ettiği gözler önüne serilmektedir. Bartın&8217;daki tüm hemşerilerimizin Mavi Marmara gemisini ziyaret etmesine imkân yok ama bizler Mavi Marmara&8217;da yaşananlara dair Bartın&8217;da bir fotoğraf sergisi yapmayı düşünüyoruz. Bununla ilgili elimizdeki materyalleri hazırladık. En kısa zamanda havanın en güzel olduğu bir zamanda Bartın&8217;ın en işlek yerinde sergimizi açacağız. Mavi Marmara&8217;nın Türkiye&8217;den Filistin&8217;e yolculuğundan İsrail&8217;in gemiye baskınına kadar elimizde yaklaşık 50&8217;den fazla fotoğrafımız var. Bu fotoğrafları Bartınlı vatandaşlarımız da düzenleyeceğimiz sergi sayesinde görmüş olacak&8221; ifadesini kullandı.

Editör: Pusula Gazetesi