Zonguldak Valisi Erdal Ata, hava ve çevre kirliliği konusunda uyarılarda bulundu.


&[#]8216;Bu şehirde hep birlikte yaşıyoruz ve havamızı kirletmeyelim&[#]8217; diyen Vali Ata, vatandaşlara kötü yakıt kullanmamaları konusunda uyarılarda bulundu.


Belediye Başkanlarının çöp toplanması konusunda daha dikkatli olmaları konusunda ricada bulunan Vali Ata, Pusula&[#]8217;ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:


&[#]8220;Hava kirliliği de zaman zaman gündeme geliyor. Tüm vatandaşlarımızdan ricamız, bu ilde hep birlikte yaşıyoruz. Havamızı kirletecek kötü yakıtları kullanmasınlar. Kalitesi yüksek olan İl Müdürlüğünün belirlediği, kriterlere uygun kömürleri kullansınlar. Aksi takdirde herkesi, her evi, her sokağı denetleyecek yeteri kadar elemanımız yok. O nedenle vatandaşlarımız bu konuda biraz duyarlı olsunlar.


Çöp konusu da mahalli idarelerin birinci derecede çözmesi gereken önemli sorunların başında geliyor. Gerek merkez belediyemiz gerekse ilçe belediyelerimizin hepsi bu konunun hassasiyetle üzerinde durmaları gerekir. Özel idarelerin öncülüğünde kurulmuş birlik marifetiyle düzenli depolama alanı kurduk. Bir takım eksik ve noksanları olmasına rağmen şu anda toplanan çöplerin yüzde 50 civarındaki kısmı burada depolanıyor. Diğer yüzde 50&[#]8217;lik kısmı da Ereğli ve Alaplı&[#]8217;ya hizmet edecek aktarma istasyonunun bugüne kadar kurulamaması, Devrek ve Gökçebey&[#]8217;de aktarma istasyonumuzun olmaması nedeniyle aksamalar meydana gelmişti. Şimdi Ereğli aktarma istasyonun yaptırıyoruz. Muhtemelen hava şartlarında olumsuzluk olmazsa Aralık sonuna kadar bitirmeyi planlıyoruz. Devrek&[#]8217;te de yer seçimi yapıldı. Onun işlemleri devam ediyor. Bunlar faaliyete geçtikten sonra tüm belediyemizin çöplerinin depolama alanına gelmesi sağlanacak. Ayrıca depolama alanında alanın ıslah edilmesi, kapasitelerinin arttırılması düzenlenecek. Mevcut yolların yapımıyla ilgili ihalesini de yaptık. O çalışmaların tamamı da 2011 yılının içerisinde bitirilecek. Hedefimiz 2011 yılı sonuna kadar çöp depolamayla ilgili gerek aktarma istasyonu, gerekse depolama alanıyla ilgili hiçbir sorun bırakmadan, hiç değilse belediyelerimizin çöplerinin düzenli olarak depolanacak alanı yaratmak için gayret ediyoruz. Belediyelerden ricamız bazı belediyeler aktarma istasyonu olmamasına rağmen mesela Alaplı çöpünü direk depolama istasyonuna gönderebiliyor. Diğer belediyelerimiz de aynı hassasiyeti gösterebilirler. Aktarma istasyonları tamamlandıktan sonra kesinlikle hiçbir belediyenin çöpü gelişi güzel istedikleri yere dökme şansı olmayacak. Düzenli depolama alanına gönderecekler. Göndermek zorundalar. Göndermedikleri takdirde bunların yaptırımları var. Cezai uygulamaları var. Gerekli denetim ve kontroller yapılacak. Eskiden çöp döküm alanı olarak kullanılan yerlerin de ıslah edilmesi için belediyelerimize çalışmalar yaptıracağız.&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi